Νόσος των Λεγεωνάριων: Πώς να προφυλαχθείτε από την ύπουλη ασθένεια

Γνωστή και ως «Νόσος των Κλιματιστικών»

Νόσος των Λεγεωνάριων

Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που πάσχουν από πνευμονία, ειδικά το καλοκαίρι, έχουν ως βασικό αίτιο τη νόσο των λεγεωνάριων. Η ασθένεια αυτή είναι αρκετά επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στην εντατική.

Η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια ύπουλη ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή ακόμα και στον θάνατο. Όταν ξεκινά μοιάζει με τη γρίπη καθώς τα συμπτώματα είναι:

  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκός πόνος
  • Ρίγη
  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Δύσπνοια
  • Nαυτία, έμετος και διάρροια

Στη συνέχεια εξελίσσεται σε πνευμονία και οδηγεί τον πάσχοντα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η λεγεωνέλλωση είναι μία οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionella και εμφανίζεται με δύο μορφές:

  • Τον πυρετό Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή και
  • Τη νόσο των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως ως πνευμονία και είναι δυνητικά θανατηφόρος σε  5-30% των κρουσμάτων περίπου.

 

Διασωληνωμένος στην εντατική ο Άκης Σακελλαρίου

Τι είναι η Νόσος των Λεγεωνάριων – Ποια τα συμπτώματα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΓΙΟΝΕΛΛΑ

Είναι ένα βακτηρίδιο ευρέως διαδεδομένο στη φύση, που απαντάται στο υδάτινο περιβάλλον και δύναται να αποικίσει όλα τα συστήματα ύδρευσης, τόσο το δίκτυο παροχής θερμού όσο το δίκτυο παροχής κρύου νερού (ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού παρουσιάζονται στο δίκτυο διανομής νερού σε θερμοκρασίες από 20οC - 50οC). Η μετάδοση της νόσου γίνεται με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους).

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΩΝ

Για την πρόληψη εμφάνισης της νόσου απαιτείται η συστηματική λήψη κατάλληλων μέτρων για τη σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων με υδρόψυκτους πύργους ψύξης, ιδιαίτερα σε χώρους όπως ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, υδάτινα πάρκα, νοσοκομεία, ιαματικά λουτρά, κρουαζιερόπλοια, αλλά και η αποφυγή δημιουργίας εστίας μόλυνσης στα σημεία των δικτύων όπου παρατηρείται συχνή αυξομείωση της θερμοκρασίας και εμφανίζονται εναποθέσεις αλάτων και ξένων σωμάτων γενικότερα.

ΔΕ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ

Η νόσος των λεγεωναρίων δε μεταδίδεται  από άνθρωπο σε άνθρωπο, ούτε μέσω της χρήσης οικιακών κλιματιστικών ή κλιματιστικών αυτοκινήτων που διαθέτουν αερόψυκτο σύστημα. Η συνήθης θεραπεία περιλαμβάνει την ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφει τα κρούσματα της νόσου μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων και ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες προκειμένου - όπου είναι απαραίτητο- να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top