Συγκλονιστικές εικόνες από το Πισοδέρι - Μάχες σώμα με σώμα στο βουνό

Χημικά, τραυματίες και επιχειρησιακά λάθη

Την ώρα όμως που υπογραφόταν η συμφωνία, 30 χιλιόμετρα μακριά, στο Πισοδέρι Φλώρινας αστυνομικοί και διαδηλωτές έδιναν μάχη ακόμη και στα βουνά. Στο συλλαλητήριο που είχε προγραμματιστεί στο Χιονοδρομικό Βίγλας σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Οι αποκλειστικές εικόνες του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του STAR είναι συγκλονιστικές. Μάχες σώμα με σώμα στα βουνά για περισσότερες από τέσσερις ώρες. Διαδηλωτές πέφτουν απ' την πλαγιά και σκαρφαλώνουν ξανά.

Οι αστυνομικοί ρίχνουν χημικά για να τους απωθήσουν απ' το δάσος. Ακόμη και οι ίδιοι πνίγονται απ' τα δακρυγόνα. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Βροχή τα χημικά και στο μπλόκο στο δρόμο. Άνθρωποι χτυπημένοι στα κεφάλια. Τραυματίες με αναπνευστικά προβλήματα.

Παρά την αλλεπάλληλη ρίψη χημικών οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται για ακόμη μία φορά. Είναι αποφασισμένοι να περάσουν όπως λένε και να φτάσουν μέχρι τις Πρέσπες.

Γυναίκες και παιδιά προσπαθούν να καλυφτούν, μπαίνουν στο δάσος. Ασθενοφόρα καταφθάνουν να παραλάβουν τους τραυματίες.  Ο αριθμός των τραυματιών και από τις δύο μεριές είναι υψηλός. Γεγονός που καταδεικνύει πως υπήρξε μάλλον επιχειρησιακό λάθος και οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να προωθηθούν στα βουνά και να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές σώμα με σώμα.

Το συλλαλητήριο ήταν στο χιονοδρομικό Βίγλας. Το μπλόκο της αστυνομίας ήταν 3,5 χλμ μακριά πριν το χωριό Πισοδέρι. Οι διαδηλωτές μη μπορώντας να σπάσουν τον κλοιό, ανέβηκαν στη πλαγιά για να φτάσουν  στο ορεινό  μονοπάτι. Αν τα είχαν καταφέρει θα είχαν βγει μπροστά από τις κλούβες και τις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί και 7 διαδηλωτές

Συνολικά τραυματίστηκαν 14 άτομα. Στο νοσοκομείο Καστοριάς μεταφέρθηκαν 11 τραυματίες: 7 αστυνομικοί και 4 διαδηλωτές, ενώ  3 πολίτες πήγαν  στο νοσοκομείο Φλώρινας. Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι ελαφρά τραυματισμένοι.

Για τα επεισόδια ενημερώθηκε ο Νίκος Κοτζιάς από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, με τον υπουργό εξωτερικών να ρωτά για τον αριθμό των συγκεντρωμένων. Για πρωτοφανή αγριότητα μιλά η Νέα Δημοκρατία.

«Την ώρα που οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς πανηγύριζαν στις Πρέσπες για μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα, δόθηκε εντολή στην αστυνομία να δείξει πρωτοφανή αγριότητα, στέλνοντας ακόμη και στο νοσοκομείο πολίτες που διαδήλωσαν την πατριωτική τους ευαισθησία».

Τα επιχειρησιακά λάθη

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του Δελτίου Ειδήσεων του STAR στο Πισοδέρι, Λευκή Γεωργάκη, όλα δείχνουν ότι έγιναν επιχειρησιακά λάθη. Αν το μπλόκο της αστυνομίας δε βρισκόταν στο σημείο εκείνο αλλά 500 μ. πιο κάτω δε θα είχε ανάγκη η αστυνομία να διασπείρει τις δυνάμεις της μέσα στο βουνό. Η δημοσιογράφος σημείωσε ότι δεν υπήρχαν αρκετές δυνάμεις στο σημείο των μπλόκων και πως την τελευταία στιγμή καλούσαν ενισχύσεις μέχρι και άνδρες της ΟΠΚΕ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top