Νέες ταυτότητες για όλους από τις αρχές του 2019

Θα περιλαμβάνουν ψηφιακό δαχτυλικό αποτύπωμα και περισσότερα βιομετρικά στοιχεία

Το 2019 οι νέες ταυτότητες

Από τις αρχές του 2019 αναμένεται να ξεκινήσει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει η ΕΕ, τις οποίες θα πρέπει να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας με τις οποίες συνομίλησε το star.gr, η Διεύθυνση Διαβατηρίων που έχει αναλάβει και την έκδοση των νέων ταυτοτήτων ήταν έτοιμη για να προχωρήσει στην αντικατάσταση των παλιών. Η νέα όμως κοινοτική οδηγία φρέναρε λίγο τις διαδικασίες, καθώς οι αρμόδιοι θα πρέπει να εξετάσουν τα νέα δεδομένα και να υιοθετήσουν τις όποιες νέες προδιαγραφές ενδεχομένως υπάρχουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόστος έκδοσης των νέων ταυτοτήτων θα ανέρχεται στα 8 ευρώ συν τα έξοδα για τις φωτογραφίες και οι πολίτες θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις παλιές τους σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας, ενώ για τη φωτογραφία θα ισχύουν οι ίδιες προδιαγραφές που ισχύουν για τα διαβατήρια.

Σε αυτές θα αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητας, το σήμα ICAO για ενσωματωμένο RFID chip, ο αριθμός ταυτότητας, η ημερομηνία λήξης, ο αριθμός πρόσβασης κάρτας, η αρχή όπου εκδόθηκε η ταυτότητα, η υπογραφή του κατόχου, η φωτογραφία του, ο αριθμός ΑΜΚΑ, το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα του κατόχου και προαιρετικά η ομάδα αίματος.

Η προκήρυξη του απόρρητου διαγωνισμού για την ανάληψη του έργου θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες και θα συμμετέχουν τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει εταιρείες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Ισραήλ, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.

Από τη στιγμή της προκήρυξης του διαγωνισμού οι επιλεγμένες εταιρείες θα πρέπει μέσα σε δύο μήνες να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας.

Τις προσφορές θα εξετάσει αρμόδια επιτροπή και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις μετά από 8 – 9 μήνες υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.

Ο διαγωνισμός αυτός θα επεκταθεί και στα διαβατήρια και αργότερα θα προστεθούν τα διπλώματα οδήγησης, οι άδειες παραμονής ομογενών από την Τουρκία και την Αλβανία, οι άδειες διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών, τα ταξιδιωτικά έγγραφα δικαιούχων πολιτικού ασύλου, οι ταυτότητες των αστυνομικών και οι κάρτες πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top