Συνετρίβη ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος ανοιχτά της Σκύρου - Δεν υπάρχει ενδεχόμενο κατάρριψης

Νεκρός ο πιλότος - Νέα ενημέρωση: 15:45

Μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη το μεσημέρι της Πέμπτης, 9 ναυτικά μίλια βoρειοανατολικά της Σκύρου. 

Γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης είναι σε εξέλιξη στο σημείο για τον εντοπισμό του πιλότου. Υπάρχουν ελικόπτερα Chinook,  super puma από τη Χίο και σπεύδει στο σημείο και η φρεγάτα «Ψαρά».Η τύχη του πιλότου αγνοείτο για περίπου τρεις ώρες, ωστόσο λίγο μετά τις 15:30 ο Πάνος Καμμένος με tweet του έκανε γνωστό ότι: 

"Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ".

Το ελληνικό Mirage 2000-5 μαζί με ένα ακόμα του ίδιου τύπου, είχαν απογειωθεί για αποστολή αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Κατά τη διάρκεια επιστροφής στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο, ο πιλότος του δεύτερου μαχητικού ειδοποίησε ότι είδε το πρώτο αεροσκάφος να πέφτει στη θάλασσα και αμέσως σήμανε συναγερμός. 

Η επικοινωνία με τον πιλότο του Mirage 2000 – 5 χάθηκε περίπου στις 12:15. Στο σημείο σπεύδουν ελικόπτερα Chinook της Αεροπορίας Στρατού καθώς και αλλά εναέρια μέσα.

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο κατάρριψης

«Ενδεχόμενο κατάρριψης του ελληνικού Mirage δεν υπάρχει» επεσήμανε ο δημοσιογράφος του STAR, Κώστας Συμεωνίδης στο Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων του STAR. Tα δύο αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη Σκύρο για να αναχαιτίσουν άγνωστα τουρκικά ίχνη στο βορειοανατολικό Αιγαίο, μεταξύ Χίου και Λέσβου. Τα δύο Mirage απογειώθηκαν γύρω στις 11 το πρωί από τη Σκύρο, όμως μέχρι να φτάσουν στο σημείο οι Τούρκοι είχαν εξαφανιστεί , οπότε δεν έγινε αναχαίτιση. Έτσι επέστρεψαν στη Σκύρο και κατά την απογείωση,  το Mirage 2 είπε ότι είδε το Mirage 1 να πέφτει.

Επικρατούσε θολούρα - ομίχλη στην περιοχή

Έμπειρες αεροπορικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, ο πιλότος να έπαθε ένα είδος vertigo, ένα είδος παραίσθησης, να μπλέχτηκε στην ομίχλη και να κατέληξε στη θάλασσα. Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο καθώς υπό άλλες συνθήκες ο πιλότος θα είχε αναφέρει βλάβη και θα είχε προλάβει να εγκαταλείψει. 

Δείτε περισσότερα στο ρεπορτάζ του Κώστα Συμεωνίδη

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top