Σήμερα η επίσημη έναρξη της άνοιξης

Στις 18:15 θα έχουμε την εαρινή ισημερία

Πρώτη μέρα της άνοιξης

Σήμερα στις 18:15 θα έχουμε την εαρινή ισημερία που θα σημάνει και την επίσημη έναρξη της άνοιξης για την Ελλάδα και ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο.

Ο ήλιος θα λάμπει κάθετα από τον Ισημερινό και η διάρκεια της μέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια. Από τις 20 Μαρτίου και μετά, η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς και θα μας φέρνει πιο κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο και το καλοκαιράκι, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ισημερίες, εαρινή και φθινοπωρινή, καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου αντίστοιχα, ενώ τα ηλιοστάσια, θερινό και χειμερινό, την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα.

Μάλιστα η έναρξη της άνοιξης δεν έχει σταθερή ημερομηνία και η πρώτη της μέρα μπορεί να είναι στις 19, στις 20 ή στις 21 Μαρτίου ανάλογα τη χρονιά.

Και φέτος σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της Άνοιξης, η οποία θα είναι σύντομα κατά ένα λεπτό περίπου σε σχέση με πέρσι, δίνοντας έτσι περισσότερη διάρκεια στο καλοκαίρι.

Η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται περίπου ένα λεπτό της ώρας κάθε χρόνο, ενώ ο χειμώνας μειώνεται σχεδόν κατά μισό λεπτό ετησίως. Η διάρκεια του καλοκαιριού από την άλλη μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό ενός λεπτού, ενώ του φθινοπώρου κατά μισό λεπτό.

Πάντως, αυτό που έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες είναι ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της και όχι κατά την εαρινή ισημερία.

Συγκεκριμένα, αμερικανική επιστημονική μελέτη, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της, συμπέρανε ότι η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έρικ Ποστ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Ντέιβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", υπολόγισαν ότι για κάθε δέκα μοίρες γεωγραφικού πλάτους βορειότερα του Ισημερινού, η άνοιξη φθάνει περίπου τέσσερις μέρες νωρίτερα από ό,τι έφθανε πριν από μία δεκαετία, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στις αρκτικές περιοχές η άνοιξη έρχεται έως και 16 μέρες νωρίτερα από ό,τι πριν δέκα χρόνια. Οι επιστήμονες βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε μια σειρά από φαινόμενα, όπως οι μεταναστεύσεις των πουλιών, η άνθιση των φυτών, η εμφάνιση των φύλλων των δέντρων κ.α.

Η μελέτη αξιολόγησε 743 προηγούμενες εκτιμήσεις για τον ερχομό της άνοιξης, που κάλυπταν μια περίοδο 86 ετών στο βόρειο ημισφαίριο.

Διαπιστώθηκε σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην πιο πρόωρη άφιξη της άνοιξης, όσο κανείς «ανεβαίνει» γεωγραφικό πλάτος. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι με ποιο τρόπο η πρόωρη άνοιξη επηρεάζει τα φυτά και τα ζώα του πλανήτη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top