Μίζες σε βαλίτσες σε κρατικούς αξιωματούχους ύψους 370.000 ευρώ για τα έργα στο Μετρό

Οι Γερμανικές Αρχές τα διαβίβασαν στην εισαγγελία Πρωτοδικών

Στοιχεία για μίζες σε βαλίτσες για τα έργα στο Μετρό

Μαρτυρίες και στοιχεία που συγκέντρωσε η Γερμανική Δικαιοσύνη αποκαλύπτουν ότι την περίοδο από το 2003 ως το 2007 δόθηκαν σε βαλίτσες μίζες συνολικού ύψους 370.000 ευρώ για την ανάθεση και υλοποίηση έργων του Μετρό στην Αθήνα.

Μέρος των χρημάτων αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που στάλθηκαν από τις γερμανικές αρχές στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, είχε προορισμό πολιτικά κόμματα.

Το πρόσωπο που έδινε τις μίζες αναφέρεται με κωδική ονομασία από μάρτυρα. Η εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές διώξεις για την υπόθεση.

Οι μίζες φέρονται να διοχετεύονταν, σε μετρητά, μέσα σε βαλίτσες, σε κρατικούς αξιωματούχους και ποσοστό από 5 έως 7% είχε προορισμό τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία προέκυψαν από καταθέσεις στη Γερμανική Δικαιοσύνη, έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία.

Ο φάκελος βρίσκεται πλέον στην κατοχή του ανακριτή διαφθοράς, στο πλαίσιο της έρευνας για την εκτέλεση και την υλοποίηση σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλων στην κοινοπραξία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Οι καταβολές των χρημάτων φέρονται να γίνονταν από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρείες Thales (γνωστή στις ελληνικές Αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς  εμπλέκεται στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου ), Lahmeyer και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Η γερμανική εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει από το 2003-2007 τρία έργα, μεταξύ των οποίων και το σταθμό Ελληνικού του Μετρό, φέρεται να διοχέτευε τις μίζες στην Ελλάδα, μέσω προσώπου, το οποίο αναφέρει με κωδική ονομασία σε κατάθεση που έδωσε στη Γερμανία  διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο, αν και είχε ανοίξει για το σκοπό αυτό τραπεζικό λογαριασμό στη χώρα μας, τελικά τον έκλεισε, προτιμώντας να δίνει τα χρήματα σε μετρητά. Όπως παραδέχεται μάλιστα στην κατάθεση του το  διευθυντικό στέλεχος της γερμανικής εταιρείας,  σε κάθε έργο είχαν  «τιμολογήσει ποσοστό 5-7% επί της μίζας για τα πολιτικά κόμματα» που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας εκείνη την εποχή. Παράλληλα, φέρονται να πίεζαν το συγκεκριμένο πρόσωπο, να τους φέρει σε επαφή με τους αποδέκτες των χρημάτων.

Η Εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος δύο εκπροσώπων  των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ, οι οποίοι ήδη είναι κατηγορούμενοι από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής  της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Ο ανακριτής Διαφθοράς  που χειρίζεται την υπόθεση, αναλαμβάνει να εντοπίσει τα πρόσωπα στα οποία κατέληξαν οι μίζες προκειμένου να ανατεθούν στην κοινοπραξία ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top