Aνησυχία στους πιστούς για τα τάματα της Παναγίας της Τήνου μετά την τροπολογία για τις αρμοδιότητες της εκκλησίας

Νέα κόντρα Εκκλησίας - Πολιτείας

Νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και την Εκκλησία, αυτή τη φορά για την εκμετάλλευση των ταμάτων στην Παναγία της Τήνου. Ο ρόλος της Εκκλησίας μειώνεται στο Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου που διαχειρίζεται τα χρήματα. 

Ανησυχία προκαλεί στους πιστούς τροπολογία που ψηφίστηκε χθες και αφαιρεί  αρμοδιότητες της εκκλησίας από την διοικητική και  οικονομική διαχείριση της Παναγίας της Τήνου.

Χιλιάδες πιστοί κάθε χρόνο αφιερώνουν χρήματα, κοσμήματα ,εικόνες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα,τα οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα λιώνονται, πωλούνται και μετατρέπονται σε   χρήματα που διαχειρίζεται το πανελλήνιο ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου .

Τα έσοδα του ιδρύματος είναι περίπου 3 εκ ευρώ ετησίως. Το 1 τοις εκατό πηγαίνει στο Δήμο Τήνου ,το 2 τοις εκατό στη Μητρόπολη Τήνου , το 3 τοις εκατό στο ίδρυμα Τηνιακού πολιτισμού και το 5 τοις εκατό στην Αποστολική διακονία .

Σύμφωνα με την αλλαγή που έγινε στο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας, ο Μητροπλίτης Σύρου – Τήνου Δωρόθεος παραμένει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά δεν θα έχει ψήφο για την ανάδειξη αντιπροέδρου και γραμματέα, όπως ίσχυε έως τώρα. Θ οριστεί νέα διοικούσα επιτροπή και ανοίγει η πόρτα για διαφορετικό οικονομικό χειρισμό.  

Η αλλαγή προκάλεσε νέα κόντρα εκκλησίας - πολιτείας

 

«Οι μονομερείς αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες επιστρέφουν την  πολιτική και θρησκευτική ζωή της πατρίδας σε παλαιές και επώδυνες περιόδους πραξικοπηματικών παρεμβάσεων της πολιτείας σε εσωτερικά ζητήματα Εκκλησίας της Ελλάδος», ήταν το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου.

Η απάντηση Γαβρόγλου

 

«Να πω στην Ιερά Σύνοδο να είναι μετρημένη στα λόγια της γιατί αν μιλάμε γι δημοκρατία η δημοκρατία είναι για όλους, Δεν είναι για κάποιους μόνο».

 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top