Λεπτομέρειες που σοκάρουν στη δικογραφία για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου – Ποια ήταν η τελευταία του φράση

Mπίζνες, εκβιασμοί και μια σφαίρα

Όλη η δικογραφία για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου

Με φιλμ νουάρ μοιάζει η υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, του γνωστού ποινικολόγου που δολοφονήθηκε μέσα στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας, στις 12 Οκτωβρίου.

Δυο μήνες μετά το άγριο φονικό, το «Πρώτο Θέμα» φέρνει στο φως της δημοσιότητας όλη τη δικογραφία για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου, με τις λεπτομέρειες να είναι σοκαριστικές.

Εντολές δολοφονίας, παράλληλοι εκβιασμοί, αξιώσεις εκατομμυρίων ευρώ, εμπλοκές βαρυποινιτών, σφαίρες και αίμα περιλαμβάνει το έγκλημα που προκάλεσε σοκ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΟΛΥΣΕΛΙΔΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΦΛΩΡΟΥ ΤΗΣ «ENERGA» KAI ΠΕΛΑΤΗ ΤΟΥ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Με δεδομένο ότι ο συνεργάτης του Ζαφειρόπουλου αποκάλυψε στους αστυνομικούς ότι οι δράστες αναφέρθηκαν στο όνομα του Αριστείδη Φλώρου, οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών μετέβησαν άμεσα στις Φυλακές Κορυδαλλού για να εξετάσουν τον άνθρωπο που βρίσκεται στις φυλακές για το οικονομικό σκάνδαλο της Energa. Τέσσερις ημέρες μετά τη δολοφονία, στις 16 Οκτωβρίου δηλαδή, οι αστυνομικοί φτάνουν στο κελί του και του παίρνουν την πρώτη από τις δύο καταθέσεις. Ο ίδιος φέρεται να λέει ότι πίσω από όλο το σκηνικό κρύβονται οι καταγγελίες ότι έδωσε ο ίδιος εντολή σε δύο Αλβανούς κακοποιούς να «φάνε» τον δικηγόρο Γιώργο Αντωνόπουλο«Θέλω να σας εξηγήσω τον λόγο για τον οποίο ο δικηγόρος Γεώργιος Αντωνόπουλος θεωρούσε ότι εγώ ήμουν αυτός που τον ήθελε νεκρό. Ο συγκεκριμένος την περίοδο που ξεκίνησε η δική μου δικαστική περιπέτεια ήταν εξωτερικός συνεργάτης, δικηγόρος δηλαδή της Δημόσιας Εταιρείας Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) που πουλάει την ηλεκτρική ενέργεια στους εκάστοτε παρόχους.

(O 32χρονος Αλβανός Ιμπραήμ Καστριότ που συνελήφθη για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου)

(Ενο Μάτα, ο Αλβανός πρώην ποδοσφαιριστής που καταζητείται)

Τότε η ΔΕΣΜΗΕ είχε θεσμικά διορισμένο συνήγορο στο συμβούλιό της και ο Αντωνόπουλος απλά μπορούσε να κάνει κάποια εισήγηση, δεν είχε άμεσο λόγο στο συμβούλιο του Οργανισμού, ούτε ήταν μέλος του Δ.Σ. Eτσι, με τη διαμεσολάβηση ενός κοινού μας γνωστού, κανονίσαμε μια συνάντηση όπου κουβεντιάσαμε την προοπτική μιας δικαστικής επίλυσης των οικονομικών διαφορών της εταιρείας μου με τη ΔΕΣΜΗΕ. Η συζήτηση αφορούσε στην πιθανότητα επίλυσης μέσω διαιτησίας. Τελικά δεν ήρθαμε σε συμφωνία και έτσι ο Αντωνόπουλος ποτέ δεν προέβη σε τέτοιου είδους εισήγηση. Τότε εκείνος θεώρησε ότι εγώ είχα εκνευριστεί μαζί του και όταν προσπάθησαν να τον σκοτώσουν, το μυαλό του πήγε κατευθείαν σε μένα. Eτσι ξεκίνησε η ιστορία μου με τον Αντωνόπουλο και η μετέπειτα εμπλοκή μου στην υπόθεσή του. Η πεποίθησή του αυτή ενισχύθηκε στο μυαλό του με δύο Αλβανούς στα Χανιά. Αυτοί τον παραμύθιασαν ότι δήθεν εγώ τους είχα δώσει εντολή να τον σκοτώσουν και εκείνος, εντελώς αθώα, τους πίστεψε», λέει στην κατάθεσή του και σπεύδει να συμπληρώσει ότι στις αρχές Ιουνίου δύο Αλβανοί, των οποίων τα ονόματα δεν θέλει να πει, ενεργώντας κατ’ εντολή των αλλοδαπών που κατηγορούνται ως φυσικοί αυτουργοί στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αντωνόπουλου, του ζήτησαν 5 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποσύρουν τις καταγγελίες ότι αυτός τους έβαλε να τον σκοτώσουν και παράλληλα να μην κάνουν κακό σε κανένα μέλος της οικογένειάς του. Ο Αριστείδης Φλώρος ενημέρωσε αμέσως τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, που ήταν δικηγόρος του στη συγκεκριμένη υπόθεση, για την απειλή και τον εκβιασμό προκειμένου να δουν πώς θα αντιδράσουν: «Στο πλαίσιο της υπεράσπισής μου ο Ζαφειρόπουλος ήρθε σε επαφή με τον Αντωνόπουλο και τους δύο δικηγόρους του. Στην πρώτη τους συνάντηση κάπου στα μέσα Ιουνίου, ο Αντωνόπουλος είπε στον Ζαφειρόπουλο ότι από τούδε και στο εξής για όσα έχουν να κάνουν με την υπόθεσή του θα μιλάει απευθείας με τους δύο δικηγόρους του [σ.σ.: αναφέρεται με τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των δύο δικηγόρων]. Σε μία από τις συναντήσεις τους, ο ένας δικηγόρος είπε στον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, όπως μου τα μετέφερε ο ίδιος: “Ο Αντωνόπουλος δεν θέλει να καταδικαστεί ο Φλώρος. Πες του να δώσει δύο εκατομμύρια ευρώ και εμείς θα αποσύρουμε τις κατηγορίες και θα φροντίσουμε οι Αλβανοί να υποχωρήσουν”. Ο Μιχάλης μου τα μετέφερε αυτά και πραγματικά έμεινα άναυδος. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι δικηγόροι τέτοιου βεληνεκούς και αναγνωρισιμότητας θα είχαν τέτοιους ανήθικους τρόπους συναλλαγής.Ο Μιχάλης είχε εκπλαγεί και αυτός. Του πρότεινα να τους μαγνητοφωνήσει με νόμιμο τρόπο στην επόμενη συνάντησή τους, όμως εκείνος μου είπε πως κάτι τέτοιο θα εξέθετε τον ίδιο στον δικηγορικό σύλλογο και δεν το ήθελε. Καταλαβαίνοντας τον προβληματισμό του και γνωρίζοντας το επαγγελματικό κύρος των δύο αυτών δικηγόρων, δεν πίεσα περισσότερο», αναφέρει ο Αριστείδης Φλώρος στην κατάθεσή του και συνεχίζει:

«Εχοντας εκπλαγεί με την εξέλιξη της υπόθεσης, ενημέρωσα για όσα είχαν συμβεί και όσα είχαν ειπωθεί στους δικηγόρους μου στην υπόθεση της Energa. Και εκείνοι μόλις το άκουσαν, σάστισαν... Σε μια από τις επόμενες συναντήσεις του Ζαφειρόπουλου με τους δικηγόρους του Αντωνόπουλου, όπως χαρακτηριστικά μου είπε ο Μιχάλης, ο ... [σ.σ.: αναφέρεται με τα αρχικά του ονόματος στον έναν δικηγόρο] του είπε: “Τους Αλβανούς εμείς τους ελέγχουμε”, ενώ σταδιακά έριξαν τις απαιτήσεις αρχικά στο 1,5 και στη συνέχεια στο ένα εκατομμύριο ευρώ.Ο Μιχάλης προσπαθούσε να εξηγήσει στους δύο δικηγόρους ότι ανεξάρτητα από το τι μπορεί να έχει διαδοθεί στον Τύπο και τις άλλες φήμες που κυκλοφορούσαν, η πραγματική οικονομική μου κατάσταση, τόσο η δική μου όσο και της οικογένειάς μου, δεν μου επιτρέπει να αντεπεξέλθω σε τέτοιου είδους παράλογες οικονομικές απαιτήσεις. Εξάλλου δεν είχα κανέναν απολύτως λόγο να προβώ σε αυτή τη συναλλαγή από τη στιγμή που δεν είχα καμία σχέση με την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Επειδή δεν ήμουν σίγουρος αν πράγματι ο ίδιος ο Αντωνόπουλος γνώριζε όλα όσα μετέφεραν οι δικηγόροι του στον Ζαφειρόπουλο ζήτησα από τον Μιχάλη να έρθει σε επαφή μαζί του και να τον ενημερώσει. Τότε ο Μιχάλης μου εξήγησε πως εφόσον από την πρώτη στιγμή ο Αντωνόπουλος του είχε ξεκαθαρίσει ότι για οτιδήποτε αφορά στην υπόθεση θα μιλάει με τους δικηγόρους του, δεν θεωρούσε επαγγελματικό ούτε λογικό να τον ενοχλήσει».Φυσικά, επειδή κανείς δεν γνωρίζει αν οι καταγγελίες Φλώρου είναι αληθινές και οι αστυνομικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις, ο κρατούμενος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στα τέλη Ιουλίου, έτυχε να συναντηθώ με έναν ακόμη δικηγόρο τον ... [σ.σ.: αναφέρεται στο όνομά του]. Μας έφερε σε επαφή ένας πελάτης του και εκείνος προσφέρθηκε να βοηθήσει στην επίλυση των διαφορών που είχα με τον Αντωνόπουλο». Ο ρόλος του δικηγόρου φαίνεται πως ήταν να συμβιβάσει τις δύο πλευρές.

Οπως τουλάχιστον λέει ο Φλώρος, «πράγματι κατάφερε να μας φέρει σε επαφή και συγκεκριμένα εκείνος και ο Αντωνόπουλος ήρθαν και με επισκέφθηκαν στη φυλακή. Αφού κουβεντιάσαμε, δώσαμε αμοιβαίες εξηγήσεις και λύσαμε την παρεξήγηση που είχε συμβεί. Ο Αντωνόπουλος έδειξε να κατάλαβε ότι ουδεμία σχέση είχα με την υπόθεσή του, αφού και ο ίδιος συνειδητοποίησε ότι δεν είχα κανένα απολύτως κίνητρο να προβώ σε μια τέτοια ενέργεια και τελικά δώσαμε τα χέρια», εξηγεί, και σπεύδει να προσθέσει ότι «λίγες ημέρες αργότερα με επισκέφθηκε πάλι ο ... [σ.σ.: αναφέρεται στο όνομα του δικηγόρου] και μου είπε πως όλα ήταν εντάξει και πως αφενός ο Αντωνόπουλος δεν θα παρασταθεί ως πολιτική αγωγή στην υπόθεση και αφετέρου θα διορθώσει τα πράγματα γιατί κατάλαβε το άδικο της υπόθεσης που είχε προκύψει από την αρχική του κατάθεση. Εγώ επειδή ήθελα να είμαι απολύτως σίγουρος ότι δεν θα έχω κανένα απολύτως πρόβλημα στη συνέχεια με τις απειλές που είχα δεχτεί ρώτησα τον ... [σ.σ.: αναφέρεται στο όνομα του ίδιου δικηγόρου] αν έχει τακτοποιήσει το θέμα με τις απαιτήσεις των δύο συνηγόρων του Αντωνόπουλου ... και ... [σ.σ.: αναφέρεται με τα αρχικά των ονομάτων τους]. Τότε κατάλαβα ότι ο συγκεκριμένος δεν γνώριζε τίποτα για το θέμα και έτσι έκατσα και του εξήγησα την ιστορία. Εκείνος εξεπλάγη και μου είπε να μη δώσω συνέχεια και πως εκείνος θα ερχόταν σε συνεννόηση με τον Αντωνόπουλο και θα τους απέμπλεκε από την υπόθεση». 

 

«ΤΟΝ ΕΙΔΑ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ»

 

Στην ίδια κατάθεση ο Αριστείδης Φλώρος λέει ότι είδε τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, τελευταία φορά στις 4 το απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου. Εδειχνε, όπως είπε, ήρεμος και δεν φαινόταν να τον απασχολούσε κάτι. «Την ημέρα που σκότωσαν τον Μιχάλη, εκείνος με είχε επισκεφθεί για να συζητήσουμε για την υπόθεσή μου με τον Αντωνόπουλο. Αν θυμάμαι καλά είχε έρθει γύρω στις 16:00. Συζητήσαμε σχετικά με την αίτησή μου για διακοπή της ποινής προφυλάκισης και μου είπε ότι είχε συναντήσει λίγες ημέρες νωρίτερα τον Αντωνόπουλο στα δικαστήρια και του είπε πως όσα είχαμε πει, ισχύουν, όμως του εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τους Αλβανούς που πλέον απειλούσαν και τον ίδιο. Ο Μιχάλης μου είπε πως τον συμβούλεψε να μην δίνει σημασία σε μπούρδες και ψεύτικες απειλές των Αλβανών». 

Τέλος, οι αστυνομικοί, αναφερόμενοι στο γεγονός ότι οι δύο Αλβανοί φονιάδες απευθυνόμενοι στον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο του είπαν χαρακτηριστικά «έχουμε έρθει από την Κύπρο, να του πεις να μοιράσουμε τα λεφτά στην Κύπρο, να του πεις, ΠΡΕΠΕΙ να μοιράσουμε τα λεφτά στην Κύπρο», ρώτησαν τον Φλώρο πώς ερμηνεύει αυτή τη φράση για να πάρουν την απάντηση: «Για αυτό που μου λέτε ένα πράγμα μπορώ να σκεφτώ. Τους λογαριασμούς που έχω στην Κύπρο. Τα περισσότερα χρήματα που είχα και αφορούσαν είτε προσωπικούς μου λογαριασμούς, είτε της εταιρείας μου, είτε άλλων μελών της οικογένειας στην πλειονότητά τους είναι στην Κύπρο.Ομως αυτοί οι λογαριασμοί είναι δεσμευμένοι και δεν μπορώ να κάνω καμία κίνηση. Σε αυτούς τους λογαριασμούς υπάρχουν αρκετά χρήματα, γύρω στα 25 εκατομμύρια ευρώ, όμως είναι δεσμευμένα. Οσο κουβεντιάζαμε, θυμήθηκα και κάτι άλλο σχετικά με την Κύπρο. Λίγο πριν γίνει η δέσμευση των λογαριασμών η γραμματέας μου, έχοντας πλαστογραφήσει την υπογραφή του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας, μετέφερε ένα μεγάλο ποσό γύρω στα 5 εκατομμύρια σε δικό της λογαριασμό στην Κύπρο και από εκεί σε άλλους στο εξωτερικό». 

 

ΣΟΚΑΡΕΙ Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ

 

Ο άνθρωπος που ήταν μαζί με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο στο γραφείο της οδού Ασκληπιού το μοιραίο απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου μέσα από μια σπαρακτική κατάθεση ξεδιπλώνει όλο το σκηνικό του τρόμου πριν ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ξεψυχήσει στα χέρια του:

«Εδειχναν πολύ αγχωμένοι, επέμεναν να αναλάβει την υπόθεση το γραφείο μας και ο ένας από τους δύο δράστες είπε στον Ζαφειρόπουλο ότι πάνε να φέρουν μια προκαταβολή. Ο ίδιος είπε ότι έχει τα λεφτά στο αμάξι αλλά πριν φύγει ζήτησε να πάει στην τουαλέτα. Μόλις ξαναγύρισε, του ανοίξαμε την πόρτα, ανέβηκε πάνω, μπήκε μέσα στο γραφείο και αμέσως ζήτησε να ξαναπάει τουαλέτα για δεύτερη φορά. Εκείνη την ώρα, μπήκα μέσα και άκουγα μόνο την ομιλία γιατί πήγα να σημειώσω κάτι και δεν κοιτούσα. Οταν γύρισα, είδα τα δύο άτομα να έχουν σηκωθεί όρθια, να σημαδεύουν με τα πιστόλια που κρατούσαν τον Ζαφειρόπουλο, λέγοντάς του: “Εχουμε έρθει για τον Αρη το Φλώρο, πες μας πού μένει και φέρε μας τα χαρτιά του”. Τότε πήγαμε όλοι μαζί στο γραφείο του Μιχάλη. Εκεί τους έδωσε ένα χαρτί που δεν ξέρω τι ήταν, τους είπε προφορικά ότι μένει στη Φιλοθέη και ότι εμείς είμαστε δικηγόροι, κάνουμε τη δουλειά μας και δεν έχουμε κάνει κάτι. Τότε του είπαν: “Δώσε μας τη δικογραφία”. 

Ο Μιχάλης τους έδειξε τη δικογραφία, τους είπε ότι είναι δύο ντουλάπια και ότι μπορούν να πάρουν ό,τι θέλουν. Μετά, το ίδιο άτομο που σας είπα ότι πριν πήγε στο αμάξι, βγήκε για λίγο έξω και εκεί ο άλλος μας ζήτησε αν έχουμε λεφτά και πού τα έχουμε. Τότε ο Μιχάλης του λέει “Δεν έχουμε λεφτά. Εδώ είναι δικηγορικό γραφείο” και βγάζει από την τσέπη του ό,τι χρήματα είχε και του τα έδωσε λέγοντάς του “Πάρτα”. Δεν θυμάμαι πόσα λεφτά ήταν, μετά έβγαλα και εγώ με τη σειρά μου τα λεφτά από την τσέπη και του τα έδωσα. Πρέπει να ήταν 50 με 70 ευρώ.

Μετά μπήκε και το άλλο άτομο μέσα, μας ζήτησε τα κινητά μας και αφού του τα δώσαμε προσωρινά και τα είχε στα χέρια του, ο Μιχάλης του είπε: “Μη μας παίρνεις τα κινητά, είναι όλη η δουλειά μας. Πάρε ό,τι άλλο θες”. Αυτός συμφώνησε λέγοντας: “Εντάξει” και γυρνώντας σε μένα μου λέει: “Εσύ έλα μαζί μου έξω”. Βγαίνοντας έξω από το γραφείο του Μιχάλη, άκουσα να λέει στον άλλο που ήταν μέσα: “Ρίξτου μια στο πόδι, πρέπει να φύγει το μήνυμα”»
, αναφέρει και στις επόμενες γραμμές περιγράφει το σκηνικό του θανάτου: «Μετά από λίγο ακούω τον Μιχάλη κάτι να φωνάζει και με τη μία βγήκα έξω και πήγα στο γραφείο του και τον είδα να κάθεται στην καρέκλα του γραφείου του. Του φώναξα αν είναι καλά και αυτός μου είπε “Με σκότωσαν!” Του μίλησα, εκείνη τη στιγμή σηκώνεται όρθιος και του λέω “Καθίστε” γιατί τον είδα ότι είχε χλωμιάσει και ότι τον είχαν πυροβολήσει στην κοιλιά. Δεν μπορούσε να μου μιλήσει και έδειχνε πως πονούσε. Κατευθείαν προσπάθησα να καλέσω το 100 και το ΕΚΑΒ αλλά δεν το σήκωνε το 100, δεν μπορούσα να πιάσω γραμμή». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top