Καταγγελία βόμβα της ΠΟΕΔΗΝ: Το μικρόβιο της νόσου των λεγεωναρίων στο νερό του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Επείγουσα ενημερωτική επιστολή στους διευθυντές των κλινικών - Πρώτη ανάρτηση: 05-09-2017 18:27

Σάλος έχει ξεσπάσει με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ που θέλει να έχει ανιχνευτεί το μικρόβιο της λεγιονέλλας στο δίκτυο παροχής νερού του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, Κωστούλα Αρβανίτη, έστειλε επείγουσα ενημερωτική επιστολή προς τους διευθυντές και τους προϊσταμένους των κλινικών, των μονάδων και των εργαστηρίων του νοσοκομείου. Στην επιστολή, υποστηρίζεται ότι για το μικρόβιο ευθύνεται η έλλειψη συντήρησης του δικτύου παροχής νερού, των υδραυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του νοσοκομείου. Ακόμα, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να μάθει πόσοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους ή κινδύνεψαν να τη χάσουν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και αν κινδυνεύουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Η απάντηση του νοσοκομείου

Η διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου απάντησε ότι το δίκτυο υδροδότησης του νοσοκομείου είναι σε άριστη κατάσταση. Τονίζει ότι απλώς βρέθηκε ύποπτο δείγμα κι ότι δόθηκαν οδηγίες για την αντιμετώπιση του μικροβίου, ενώ ταυτόχρονα ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για να μην κινδυνεύσουν οι ασθενείς.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφέρει τα εξής:

 «Στο ΓΝ Παπαγεωργίου συνηθίζουμε να διενεργούμε τακτικά, προληπτικά, δειγματοληπτικούς ελέγχους ρουτίνας. Μόλις διαπιστώσουμε την παραμικρή απόκλιση από τις φυσιολογικές τιμές, επεμβαίνουμε άμεσα και πριν ακόμη προκύψει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπήρξε ύποπτο δείγμα σε ζεστό νερό, απομακρυσμένης περιοχής στο νοσοκομείο. Αμέσως συνήλθε η ειδική επιτροπή και δόθηκαν οδηγίες σωστής αντιμετώπισης. Καλό είναι οτιδήποτε συμβαίνει να προλαμβάνεται και να αντιμετωπίζεται εν τη γενέσει του.

Λειτουργούμε πάντα άμεσα και λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα, ώστε να μην προκύψει κανένας κίνδυνος για τους ασθενείς μας. Το δίκτυο υδροδότησης του νοσοκομείου είναι σε άριστη κατάσταση, λόγω επιμελών συντηρήσεων, είναι ανεξάρτητο και σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να επηρεάζει την υδροδότηση των γύρω περιοχών».

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η κα. Αρβανίτη σημειώνει στην επιστολή της ότι ενημερώθηκε από το Τμήμα Εποπτών Δημόσιας Υγείας για την ανίχνευση λεγιονέλλας στο δίκτυο ύδατος του νοσοκομείου στις 29 Αυγούστου και ότι ελήφθησαν μέτρα μέχρι να υπάρξουν νεότερα δεδομένα.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την διακοπή της χρήσης του δικτύου θερμού ύδατος, την χρήση αποστειρωμένου ύδατος αντί νερού βρύσης για την παρασκευή κάθε είδους διαλύματος που χορηγείται στους ασθενείς ή οτιδήποτε παρασκευάζεται για νοσοκομειακή χρήση, την μη χρησιμοποίηση του νερού της βρύσης και των ψυκτών, ως πόσιμου, για κατηγορίες ασθενών.

Στην επιστολή της προέδρου της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων αναφέρεται επίσης ότι «τα μέτρα που σχετίζονται με τους ασθενείς είναι προληπτικά και έχουν ως αποκλειστικό στόχο την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισης νοσοκομειακού κρούσματος λεγιονέλλωσης, ιδίους στους ευάλωτους πληθυσμούς ασθενών και θα λαμβάνονται μέχρι νεότερων δεδομένων».

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις δίνουν και παίρνουν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και τονίζει ότι πάνω από 3.000 νοσηλευόμενοι ασθενείς χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από αυτές. Επισημαίνει, ακόμα, ότι το ποσοστό προσβολής αυτό είναι τριπλάσιο απ΄ ότι στα νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρώπης. Τέλος, αναφέρει ότι η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της ΕΕ είναι 5% επί των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ στη χώρα μας φθάνει κατά μέσο όρο στο 15% επί των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία.

Η λεγιονέλλα 

Πρόκειται για υδρόβιο βακτήριο που μπορεί να βρεθεί και στο έδαφος. Προκαλεί τη νόσο των λεγεωνάριων, που μεταδίδεται μέσω της εισπνοής ενός εναιωρήματος νερού ή/και χώματος το οποίο έχει επιμολυνθεί με βακτήρια. Τα βακτήρια βρίσκονται σε ψυκτικούς πύργους, υγραντήρες και μεγάλα συστήματα κλιματισμού. Η θνησιμότητα της νόσου αγγίζει το 15%, ενώ σε νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία μπορεί να φτάσει μέχρι το 50% αν τα αντιβιοτικά αργήσουν να χορηγηθούν. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top