Κλείνει το θέμα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών- Ο Άρειος Πάγος τις δικαίωσε

Τις είχε αποκαταστήσει με νόμο ο Κατρούγκαλος

Κλείνει το θέμα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικ

Δικαίωσε οριστικά και αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος τις 393 καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς με την υπ' αριθμόν 1194/2017 απόφασή του, το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο στις 20/11/2014 κατά της πρωτόδικης θετικής για αυτές απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Ουσιαστικά η απόφαση έχει νομική και ηθική σημασία, αφού το 2015 οι καθαρίστριες επαναπροσλήφθηκαν με βάση νόμο που πέρασε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Η υπόθεση, ωστόσο, παρέμενε ενεργή για τον Άρειο Πάγο, καθώς το δημόσιο δεν είχε αποσύρει την προσφυγή του.

Το Ελληνικό Δημόσιο ζητούσε να ανασταλεί  η υπ΄ αριθμ. 1584/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την επανατοποθέτηση των υπαλλήλων καθαρισμού (καθαρίστριες) του υπουργείου Οικονομικών που εργάζονταν με σύμβαση εξαρτημένης  εργασίας  ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που είχε κάνει δεκτή την αίτηση των καθαριστριών, είχε αναγνωρίσει ότι η κατάσταση της διαθεσιμότητας που τέθηκαν, λόγω κατάργησης των θέσεων τους, συνιστά άκυρη καταγγελία των εργασιακών τους συμβάσεων.

 Οι δικηγόροι των καθαριστριών, Γιάννης Καρούζος και Ελένη Διονυσοπούλου, σε δήλωσή τους, αναφέρουν ότι η  απόφαση του Αρείου Πάγου «σηματοδοτεί νομική και ηθική δικαίωση ενός αγώνα»  που στήριξαν νομικά, ενώ  ταυτόχρονα αποτελεί «μία σημαντική παρακαταθήκη στο νομικό πολιτισμό της χώρας μας και στη νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου».

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top