Oι «Dickasso» γέμισαν με πέη την Αθήνα και εξηγούν στο star.gr γιατί το έκαναν αυτό

«Ξυδάκι» συστήνουν σε όσους ενοχλούνται με το θέαμα

Oι «Dickasso» γέμισαν με πέη την Αθήνα και εξηγούν στο star.gr γιατί το έκαναν αυτό

Όσοι περπατάτε καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας και κάνετε τον κόπο να κοιτάξετε γύρω σας –εκτός από την οθόνη του κινητού σας-, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πέη να «ορθώνονται» ζωγραφισμένα στους τοίχους.

H ΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ DICKASSO ΣΤΟ INSTAGRAM

Πριν βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα ότι πρόκειται για κάτι μεμονωμένο, να σας ενημερώσουμε πως πέη σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη, φιγουράρουν στην δεξαμενή της πρώην Αμερικάνικης Βάσης, στην Λ. Βουλιαγμένης στο ύψος του σταθμού του μετρό στο Ελληνικό, στα Μελίσσια, στη Γλυφάδα, στο Κορωπί, στη Βούλα, και το πιο πρόσφατο project, σε μια μεγάλη πινακίδα στο πλάι της Αττικής οδού στην έξοδο για Μαρκόπουλο.

Γιατί όμως να γεμίζει κανείς με πέη τους δρόμους της Αθήνας και ποιο είναι το συμβολικό περιεχόμενο αυτής της πράξης;

Το star.gr, έψαξε και βρήκε τους «Dickasso», οι οποίοι μας εξήγησαν πως «γεννήθηκε» το όλο project.

Φίλοι και οι δυο από το Γυμνάσιο, συνέχισαν να κάνουν παρέα και μετά το σχολείο. Σήμερα, ως graffiti artists πλέον, συνδημιουργούν με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «dickasso» (από το αγγλικό dick που σημαίνει πέος και το asso που παραπέμπει στο Picasso).

Όπως μας εξήγησαν, «αυτή η φάση να το πούμε έτσι, ξεκίνησε για πλάκα αρκετά χρόνια πριν. Μια μέρα απλά είχαμε βγει στο δρόμο και έτυχε να έχουμε ένα σπρέι μαζί μας. Έτσι ζωγραφίσαμε ένα πέος (καμία σχέση με αυτά που κάνουμε σήμερα). Αυτές τις μέρες και το project που κάνουμε τώρα έχει ένα πιο βαθύ νόημα. Κοιτάμε να εξηγήσουμε την κατάσταση στη χώρα μας αλλά βεβαίως να χαρίσουμε και ένα χαμόγελο σε κάποιον με παιδικό χιούμορ».

Bέβαια επειδή όλοι δεν γελούν με τα ίδια πράγματα και το χιούμορ ποικίλλει, υπήρξαν και κάτοικοι της πρωτεύουσας που δεν θεώρησαν και τόσο αστείο ή καλαίσθητο το εν λόγω project.

Tι απαντούν λοιπόν σε όλους εκείνους που χαρακτηρίζουν την δουλειά τους «ανούσια», «προκλητική», «αηδιαστική», «χυδαία» ή «σεξιστική»;

«Όπως έχουμε πει και παλιά, ξυδάκι. Οι ίδιοι άνθρωποι που βρίσκουν τη δουλειά μας χυδαία και προκλητική είναι αυτοί που δεν έχουν κανένα πρόβλημα απολύτως να βλέπουν όλη μέρα στην τηλεόραση την κατάσταση στα Εξάρχεια μιας και είναι current topic αυτές τις μέρες, και γενικότερα προβλήματα που θα έπρεπε να τους απασχολούν πιο πολύ από ότι ζωγραφίζουμε εμείς στους τοίχους. Και στο κάτω-κάτω το πέος δεν τίποτα προκλητικό ούτε σεξιστικό ούτε χυδαίο ούτε τίποτα βασικά από όσα λένε επειδή τους κάνει να νιώσουν άσχημα. Είναι κάτι που όλοι μας έχουμε δει στη ζωή μας ή θα δούμε.  Και το μπαλάκι ότι καταστρέφουμε περιουσίες και ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε τις ζημιές δεν στέκει επειδή εμείς απ’ την αρχή το είχαμε πάρει απόφαση ότι θα βάφουμε μόνο εγκαταλειμμένα κτίρια και τοίχους που έχουνε ήδη γκράφιτι πάνω τους και εννοείται πως δε βάφουμε σπίτια. Και όπως έχουμε πει παλιά εμείς πραγματικά βοηθάμε τον local μπογιατζή να βάψει πάλι ένα τοίχο και να πάρει κι αυτός το μισθό του από μια μεγάλη πολυεθνική που για αυτούς 50 € δεν είναι τίποτα».

Άλλωστε μέχρι στιγμής, δεν έχει τύχει να είναι παρόντες σε κάποια αρνητική αντίδραση:

«Δυστυχώς δε μας έχει τύχει τίποτα τέτοιο,   αντιθέτως έχει τύχει να είμαστε παρόντες σε κάποιες θετικές αντιδράσεις» τονίζουν στο star.gr.

Mε ποιο κριτήριο όμως γίνεται η επιλογή του πέους που θα ζωγραφίσουν (μέγεθος, σχήμα); Και αν τους το σβήσουν από κάπου… το ξαναζωγραφίζουν;

«Πάντα προσπαθούμε να διαλέξουμε ένα σημείο που θα κάνει τον περαστικό να σκεφτεί το πως ανεβήκαμε εκεί. Εννοείται ότι μεγάλη σημασία δίνουμε στο να διαλέξουμε ένα σημείο που να γίνεται εύκολα ορατό από τους περαστικούς. Συνήθως δεν πάμε ποτέ σε μέρος που θα μας έχουνε σβήσει το κομμάτι μας. Υπάρχει όμως μια ιδιαίτερη αγάπη για το μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων ρούχων της Γλυφάδας μιας και είναι οι μοναδικοί που όσα κομμάτια και να κάνουμε θα το σβήσουν την επόμενη μέρα.  Αυτή τη στιγμή έχουμε πάει 3 φορές στο συγκεκριμένο κατάστημα, αν και η τελευταία ήταν τουλάχιστον 2 μήνες πριν».

Σε όλο αυτό το project, έχουν για σύμμαχο τον κόσμο που τους στηρίζει μέσω Instagram (dickasso_), o oποίος όπως μας λένε «γράφει συνέχεια σχόλια ενθάρρυνσης, προτρέποντας μας να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Εννοείται πως υπάρχουν και τα αρνητικά σχόλια αλλά αυτά είναι κυρίως στο Facebook από σελίδες που ανεβάζουν φωτογραφίες από κάποιο κομμάτι μας».

Μάλιστα όπως μας εκμυστηρεύονται, δίχως να δίνουν πολλές λεπτομέρειες, έχουν ήδη δεχτεί μια πρόταση από gallery για να εκθέσουν τα έργα τους, κάτι που θα γίνει σύντομα.

Πόση ώρα χρειάζεται όμως να ζωγραφιστεί πέος προκειμένου να «στολίσει» έναν τοίχο;

«Αυτό εξαρτάται από το σημείο και απο το πόσο μεγάλος είναι ο τοίχος. Για παράδειγμα το τελευταίο μας project, μας πήρε τουλάχιστον 5 ώρες μιας και ήταν τεραστίων διαστάσεων.  Υπάρχουνε άλλα project που μας έχουνε πάρει μισή ώρα και τα υπόλοιπα κυμαίνονται μεταξύ αυτών των δύο».

Άλλωστε εκτός από την καλλιτεχνική σημασία, έντονο είναι και το συμβολικό περιεχόμενο του όλου project:

«Όταν ξεκίνησε όλο αυτό για πλάκα δεν ήταν κάποιας σημασίας αλλά όσο το σκεφτόμασταν και όσο μεγάλωνε το project τόσο πιο πολύ νόημα αποκτούσε όλη αυτή η φάση. Τώρα πια πιστεύω ότι το κάνουμε για την κατάσταση της χώρας και για το πως νιώθουμε εμείς για αυτή την κατάσταση».

Στην ερώτηση αν τελικά… το μέγεθος μετράει, οι «Dickasso» είναι κατηγορηματικοί:

«(Γέλια).Βεβαίως το μέγεθος είναι υψίστης σημασίας. Ένας περαστικός θα ενθουσιαστεί πιο πολύ άμα δει κάτι που είναι 10 – 20 μέτρα παρά κάτι που είναι 1 μέτρο».

 

Της Χριστίνας Βεργιώτη
E-mail: chvergioti@star.gr

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top