ΟΔΥΣΣΕΙΑ με τα χαμένα βλαστοκύτταρα!ΑΓΩΝΙΑ για χιλιάδες γονείς-Άνθρωπος της εταιρίας που ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ μιλά στο Star

Τι υποστηρίζει ο όμιλος Υγεία, εκεί δηλαδή όπου φυλάσσονταν τα βλαστικά κύτταρα

Ώρες αγωνίας βιώνουν χιλιάδες οικογένειες που πλήρωσαν πολλά λεφτά για να φυλάξουν το γενετικό υλικό των παιδιών τους στο νοσοκομείο «Υγεία», προκειμένου να έχουν μια ασπίδα προστασίας, σε περίπτωση ενός σοβαρού νοσήματος στο μέλλον, μετά την είδηση ότι η εταιρία φύλαξης βλαστοκυττάρων που συνεργαζόταν με το συγκεκριμένο ιδιωτικό θεραπευτήριο, χρεοκόπησε.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την Stem Health Hellas, την εταιρία που εμπιστεύτηκαν χιλιάδες γονείς για να φυλάξει τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους, μίλησε αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στον Βαγγέλη Γκούμα.

«Η μόνη μας ασχολία τώρα είναι να σώσουμε τις μονάδες, δεν θέλουμε τίποτα, ούτε ένα βλαστικό κύτταρο», λέει στο Star ο διευθύνων σύμβουλος της Stem Health Hellas, Νίκος Νικολαΐδης μετά την κατάρρευση της εταιρίας.

Στο ερώτημα «αν μπορεί ένας γονιός να πάρει τα βλαστοκύτταρα από το σημείο που φυλάσσονται στο Υγεία και να τα πάει σε άλλη εταιρία;», ο κύριος Νικολαϊδης αν και δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει τις οικογένειες που κάνουν τέτοιες σκέψεις, ωστόσο υποστήριξε ότι καλύτερο είναι να αφήσουν τα βλαστικά κύτταρα εκεί που βρίσκονται.

«Απαιτείται να αναπτυχθεί πρωτόκολλο, για όσους γονείς επιθυμούν να τα πάρουν, καθώς δεν κάνουν όλες οι τράπεζες την ίδια φύλαξη. Εμείς είχαμε την καλύτερη διαπίστευση στον κόσμο, αλλά δεν... είχαμε διαπίστευση από το υπουργείο Υγείας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Χιλιάδες είναι τα δείγματα που είχαν κατατεθεί στην τράπεζα φύλαξης Stem-Health Hellas μιας εταιρίας, που σύμφωνα με τον κύριο Νικολαϊδη, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2013 που έγινε και η μεγαλύτερη κατάθεση από τους γονείς τον κύριο έλεγχο είχε ο όμιλος ΥΓΕΙΑ, στον οποίο φυλάσσονται και τα βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια ο Όμιλος Υγεία αποσύρθηκε και η τράπεζα βλαστοκυτταρων παρουσίασε καθοδική πορεία μέχρι την στιγμή της οικονομικής κατάρρευσης. Γεγονός που προκαλεί μεγάλα ερωτήματα για τον τρόπο που αδειοδοτούνται οι τράπεζες βλαστοκυτταρων, αλλά και τον έλεγχο που γίνεται.

«Είναι εγκληματικό 30.000 βλαστοκύτταρα ανθρώπων που έχουν εμπιστευτεί το μέλλον της υγείας των παιδιών τους σε ένα πιστοποιημένο οργανισμό –ο οποίος εκκρεμεί να δούμε αν είχε άδεια- μέσα σε ένα νοσοκομείο και δεν έχει κουνήσει φύλλο;» διερωτήθηκε ο δικηγόρος των γονέων κύριος Χάρης Οικονομόπουλος. 

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΥΓΕΙΑ

"Ο όμιλος Υγεία, καίτοι ουδεμία νομική ή άλλη υποχρέωση υπέχει, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευαισθησίας του και με γνώμονα την προστασία του δημόσιου αγαθού της υγείας ανέλαβε το κόστος και μερίμνησε για τη συμπλήρωση της απαιτούμενης ποσότητας του αζώτου για την ασφαλή συντήρηση των μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος και ιστού του λώρου στις δεξαμενές φύλαξης, έως την εξεύρεση λύσεως", αναφέρει σε ανακοίνωση του. 

Από την πλευρά της εταιρίας αναζητείται τρόπος να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να σωθούν τα βλαστοκύτταρα.

«Έχουμε την πρόθεση να λυθεί άμεσα και χωρίς να διακινδυνέψουν οι γονείς το ζήτημα της φύλαξης των βλαστοκυττάρων. Πρόθεση μας είναι η εξωδικαστική επίλυση του ζητήματος», δήλωσε στο Star η δικηγόρος της Stem-Health Hellas, κυρία Αντιγόνη Βαφείδου.

Ο  γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, Σταύρος Ευαγγελάτος, προανήγγειλε μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών» κατεπείγουσα έρευνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top