Έθιμα του Μ. Σαββάτου: Τι γίνεται σε περιοχές της Ελλάδας μετά το «Δεύτε Λάβετε Φως»

Τα έθιμα ανά την Ελλάδα για το αναστάσιμο βράδυ διαφέρουν

Έθιμα του Μ. Σαββάτου: Τι γίνεται σε περιοχές της Ελλάδας

Τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου πραγματοποιείται η Ακολουθία της Αναστάσεως και ο όρθρος και η Λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ο ιερέας εμφανίζεται στην Ωραία Πύλη, λέει «Δεύτε Λάβετε Φως» και οι λαμπάδες ανάβουν με το Άγιο Φως που προσφέρει.

Τα έθιμα ανά την Ελλάδα για το αναστάσιμο βράδυ, όμως, διαφέρουν.

Στη Χίο, όταν ο παπάς διαβάζοντας το Ευαγγέλιο λέει, σε κάποια στιγμή, «και σεισμός εγένετο μέγας». Τότε ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη» και το σύμπαν ταρακουνιέται από τα πυροτεχνήματα, τις καμπάνες, τις κροτίδες και τους πυροβολισμούς. Μερικές φορές στόχος των κροτίδων που εκσφενδονίζονται είναι ο ίδιος ο παπάς.

Στην Κορώνη της Μεσσηνίας επικρατεί πανδαιμόνιο στους δρόμους. Οι κάτοικοι, για την αναστάσιμη χαρά, σπάνε πήλινα κανάτια «για τη χάρη του Χριστού και την πομπή των Οβραίων», όπως λένε. Στην ουσία, όμως, όλη αυτή η φασαρία γίνεται για την εκφόβιση των δαιμόνων που αντιμάχονται την Ανάσταση του Σωτήρος.

Στη Σινώπη, για να θυμούνται το πάθος τους κατά του προδότη Ιούδα, οι πιστοί παίρνουν από κάτω ένα δαφνόφυλλο, μόλις ο παπάς πει το «Χριστός Ανέστη», και το καίνε. Η δάφνη θεωρείται καταραμένο δέντρο, γιατί από αυτό κρεμάστηκε ο Ιούδας.

Στην Κέρκυρα, από νωρίς το Μ. Σάββατο γεμίζουν στην αγορά έναν κάδο με νερό και λουλούδια. Οι περαστικοί πρέπει να ρίξουν εκεί ένα νόμισμα. Μετά τις αναστάσιμες καμπάνες, όσοι περάσουν από εκεί παίρνουν νερό από τον κάδο και πλένονται, για να καθαριστούν από κάθε αμαρτία. Λίγο πιο ‘κει στο Ιόνιο, στη Ζάκυνθο, οι γυναίκες δαγκώνουν όποιο σιδερένιο αντικείμενο βρουν εύκαιρο, συνήθως ένα κλειδί, και λένε «σιδερένιο το κεφάλι μου!».

Τέλος, στη Φθιώτιδα, ένας Επίτροπος της Εκκλησίας παίρνει ένα καλάμι αγιασμένο από τον αγιασμό των Φώτων, ανεβαίνει στο καμπαναριό και το ανάβει, ώστε η περιοχή να προφυλαχθεί από το χαλάζι. Το Άγιο Φως είναι εκείνο που θα προστατεύσει όλη την περιοχή και θα φωτίσει, στέλνοντας το μήνυμα της Ανάστασης.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top