Χωρίς ΦΠΑ η δαπάνη για φαγητό εργαζομένων

Το ΣτΕ δικαίωσε ναυτιλιακή εταιρεία

Χωρίς ΦΠΑ η δαπάνη για φαγητό εργαζομένων

Το κόστος μιας εταιρίας από τη δαπάνη για την τροφοδοσία και σίτιση του προσωπικού δεν υπόκειται σε ΦΠΑ και ως εκ τούτου εκπίπτει από τη φορολόγηση, αποφάνθηκε Β Τμήμα του ΣτΕ , το οποίο δικαίωσε ναυτιλιακή εταιρία.

Η εταιρία  προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο όταν η αρμόδια  Δ.Ο.Υ.  δεν δέχθηκε το ποσό που είχε εκπέσει  του ΦΠΑ  το αντιστοιχούσε στο κόστος τροφοδοσίας των πληρωμάτων των πλοίων.

Το Διοικητικό Εφετείο Χανίων απέρριψε την αίτηση της εταιρίας αλλά το ΣτΕ έκρινε  ότι η  διάταξη εκείνη του άρθρου 23 του νόμου 1642/1986, σύμφωνα με την οποία   αποκλείεται η δυνατότητα έκπτωσης    του  Φ.Π.Α. είναι αντίθετη στην σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.  

Όπως αναφέρει το δικαστήριο το δικαίωμα προς έκπτωση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μηχανισμού ΦΠΑ και δεν μπορεί, κατ’ αρχήν, να περιοριστεί. Σκοπός του συστήματος των εκπτώσεων είναι η πλήρης απαλλαγή του επιχειρηματία από το βάρος του οφειλόμενου ή καταβληθέντος ΦΠΑ στο πλαίσιο όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων του. Αναφέρει ακόμα ότι  η τροφοδοσία του πληρώματος του πλοίου αποτελεί νόμιμη υποχρέωση, η οποία βαρύνει τον εφοπλιστή και κατά συνέπεια  «ο ΦΠΑ εισροών που επιβάλλεται επί της δαπάνης για την εν λόγω τροφοδοσία πρέπει να δύναται να τύχει εκπτώσεως από το ΦΠΑ των εκροών, που οφείλει να καταβάλει η τελευταία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top