Θύμα κακοποίησης και η μάνα που έσβηνε τσιγάρα στο αγοράκι της-Τι αποκαλύπτει ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου»

«Οι υπηρεσίες, όλοι γνώριζαν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα σε μια οικογένεια»

Θύμα κακοποίησης και η μάνα του αγοριού στη Λακωνία

Για την παθογένεια των κρατικών υπηρεσιών που εδώ και πολλά χρόνια (ανεξαρτήτως κρίσης) αφήνουν να διαιωνίζονται σοκαριστικά περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων στις οικογένειες τους, μίλησε στο star.gr ο Κώστας Γιαννόπουλος.

Ο Πρόεδρος και ψυχή του «Χαμόγελου του Παιδιού», με αφορμή την αποκάλυψη την οποία έκανε ο Σύλλογος ότι η 23χρονη μάνα από την Λακωνία που κακοποίησε άγρια τον 2,5 ετών Νεκτάριο είχε επίσης πέσει θύμα άγριας κακοποίησης στα 11 της από τον πατέρα της χωρίς κανείς να κάνει ΤΙΠΟΤΑ, είπε στο star.gr:

Βρεθήκαμε σε πολύ δύσκολη θέση να πούμε ότι “ξέρετε; Και η μητέρα αυτού του παιδιού κάποτε την κακοποιούσαν και την κακοποιούσαν με διάφορους τρόπους που δεν μπορούμε να τους αναφέρουμε γιατί είναι προσωπικά δεδομένα. Οι υπηρεσίες, όλοι γνώριζαν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα σε μια οικογένεια. Ότι χρειάζονταν βοήθεια και υποστήριξη ή ακόμα και να έφευγε το παιδί από ένα περιβάλλον κακοποιητικό και επικίνδυνο.

Εκ του αποτελέσματος, φάνηκε πως αυτό ποτέ δεν συνέβη, με αποτέλεσμα ο 2,5 ετών Νεκτάριος να γνωρίσει την ίδια τύχη με την κακοποιημένη του μητέρα και πλέον να δίνει μάχη για την ζωή του, καθώς νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Φτάνουμε μπροστά στο φαινόμενο μετά από τόσα χρόνια, το παιδί του παιδιού που κάποτε το κακοποιούσαν να υφίσταται αυτή την κακοποίηση. Και δικαιολογείται η μητέρα γι΄αυτό; Κανείς δεν δικαιολογείται! Έχουμε μεγαλώσει και πολλά παιδιά στο Χαμόγελο του Παιδιού που έχουν υποστεί όλες αυτές τις φρικτές κακοποιήσεις (σωματικές, σεξουαλικές και άλλες) να προχωρούν με ασφάλεια και θαλπωρή στη ζωή τους. Έχουμε φοιτητές, επιστήμονες, οικογενειάρχες. Έχουμε καλά παιδιά για τον εαυτό τους, δεν έχει σημασία ποια δουλειά κάνουν

Και πρόσθεσε:

Στα 21 χρόνια λειτουργίας του Χαμόγελου, αυτό που διαπιστώνουμε διαχρονικά για το θέμα της κακοποίησης, είναι ότι κάθε φορά που υπάρχει ένα τραγικό περιστατικό όπως αυτού του μικρού παιδιού που είναι στο νοσοκομείο, τότε ξυπνάει όλη η κοινωνία και ανακαλύπτουμε το πρόβλημα της κακοποίησης και τι επιπτώσεις έχει αυτό στη συνέχεια της ενήλικης ζωής των παιδιών που κακοποιούνται, γιατί δυστυχώς όπως λένε οι επιστήμονες αυτή η αλυσίδα συνεχίζεται. Αυτή την στιγμή που μιλάμε υπάρχουν πολλά παιδιά έκθετα σε όλη την Ελλάδα, για τα οποία δεν βρίσκεται κάποια μόνιμη λύση, παρά μόνο προσωρινά σε κάποιο νοσοκομείο, όπου κολλάνε και κάποιες ασθένειες. Δεν βρίσκεται ποιοτικός χώρος για να μπορέσουν να πάνε.

Τι φταίει όμως και όλο αυτό το νοσηρό φαινόμενο διαιωνίζεται;

Υπάρχει έλλειψη δυνάμεων και οργανωμένων κοινωνικών υπηρεσιών. Όχι τώρα λόγω κρίσης αλλά διαχρονικά! Γιατί ακόμα και όταν υπήρχαν δυνατότητες, δεν υπήρχε νοοτροπία. Τα παιδιά δεν χρειάζονται μια κλίνη, αλλά οργανωμένη θαλπωρή. Καθημερινή και ουσιαστική κάλυψη! Οι κρατικές οντότητες πρέπει να καταλάβουν ότι με φιλανθρωπία του τύπου να δώσουμε μια σακούλα ή μια ευκαιριακή αντιμετώπιση, δεν λύνονται τα προβλήματα. Χρειάζονται υποδομές και οργανωμένες διαδικασίες που προσφέρουν ουσιαστική και όχι ευκαιριακή κάλυψη στο παιδί. Εμείς ενημερώνουμε εισαγγελέα, εκείνος ενημερώνει τις κοινωνικές υπηρεσίες, και εκεί είναι η παθογένεια του συστήματος.Υπάρχει έλλειψη δυνάμεων και οργανωμένων κοινωνικών υπηρεσιών. Όχι τώρα λόγω κρίσης αλλά διαχρονικά! Γιατί ακόμα και όταν υπήρχαν δυνατότητες, δεν υπήρχε νοοτροπία. Τα παιδιά δεν χρειάζονται μια κλίνη, αλλά οργανωμένη θαλπωρή. Καθημερινή και ουσιαστική κάλυψη! καταλήγει ο κύριος Γιαννόπουλος.

 

***ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ (ΑΝΩΝΥΜΑ), ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS 1056***

 

Ρεπορτάζ: Xριστίνα Βεργιώτη

E-mail: chvergioti@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top