Στο τιμόνι του ανανεωμένου Dacia Jogger 1.0 Tce LPG

Οικογενειακός φίλος με αξία  

Στο τιμόνι του ανανεωμένου Dacia Jogger 1.0 Tce LPG

Το νέο μοντέλο  στην κατηγορία SUV/crossover,που ακούει στο όνομα Dacia Jogger δεν αποτελεί μόνο μια οικογενειακή υπόθεση με τους τεράστιους χώρους που διαθέτει με τις 7 θέσεις .Θα  μπορούσε να παίξει τον ρόλο και ενός επαγγελματικού αυτοκινήτου με μεγάλες μεταφορικές δυνατότες όταν αναδιπλώσεις τις τελευταίες σειρές καθισμάτων.

Η έκδοση της δοκιμής μας σε αυτή την περίπτωση φέρει τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.0 λίτρου με το διπλό καύσιμο και  LPG με εργοστασιακό κιτ παρακαλώ. Αυτό σε συνδυασμό με την τιμή που σε προ(σ)καλεί, κάνει το Jogger μια ελκυστική πρόταση.

Στο τιμόνι του ανανεωμένου Dacia Jogger 1.0 Tce LPG
Σε σχέση με την έκδοση που δοκιμάσαμε πριν από αρκετούς μήνες το Jogger δέχθηκε μια ανανέωση που έδωσε ακόμη πιο δυναμική εμφάνιση.Μιλάμε για την  νέα ταυτότητα της μάρκας απου αποτυπώνεται κυρίως στο μπροστινό μέρος .

Στο τιμόνι του ανανεωμένου Dacia Jogger 1.0 Tce LPG

Υπάρχει καινούργια μάσκα με ανάγλυφες γρίλλιες, οι οποίες επεκτείνονται σε όλο το μήκος της. Στην μέση της είναι τοποθετημένο το νέο ενσωματωμένο, αντικατοπτριζόμενο εταιρικό σήμα της που συνδυάζει τα γράμματα D και C σε ένα  μοτίβο που μας παραπέμπει σε κρίκους αλυσίδας.

Τα νέα φωτιστικά σώματα με τεχνολογία Eco LED παραπέμπουν στο κεφαλαίο γράμμα ύψιλον τοποθετημένο πλάγια. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν τα ανανεωμένα κάθετα φωτιστικά σώματα σχήματος μπούμερανγκ που θυμίζουν τα φώτα της  Volvo.Το Jogger βασίζεται στην πλατφόρμα CMF, που αποτελεί κοινό προιόν της  κοινοπραξίας Renault- Dacia- Nissan.


Η επιλογή της αυξημένης απόστασης από το έδαφος κατά 20 cm και οι ράγες οροφής δίνουν μια πιο περιπετειώδη εμφάνιση που σε προτρέπει να κινηθείς σε ανώμαλους χωματόδρομοτυς χωρίς «τραυματισμούς» στο κάτω μέρος .

Περνώντας στο εσωτερικό βλέπις ότι τα πλαστικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι σκληρά ,επιλογή που μπορείνα μην αρέσει σε κάποιους αλλά κρατάει το κόστος της κατασκευής σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον η συναρμολόγηση είναι ιδιαίτερα προσεγμένη γεγονός που επιβεβαιώθηκε όταν περάσαμε πάνω από κακοτράχαλα οδοστρώματα όπου δεν εντοπίσαμε ενοχλητικούς θορύβους. Σε συνδυασμό μάλιστα με την επένδυση υφάσματος στο ταμπλό, δημιουργούν ένα πολύ καλό οπτικό αποτέλεσμα


Ο πίνακας οιργάνων έχει αναλογικά όργανα με μια οθόνη TFT 3 . Στο κέντρο του ταμπλό συναντάμε τη  νέα οθόνη αφής 8 ιντσών ποιυ χωρίς να εντυπωσιάζει με τα γραφικά της είναι έχεει πολύ καλή πληροφόρηση και είναι ιδιαίτερα εύχρηστη.

Το σύγχρονο interface υποστηρίζει αναπαραγωγή smartphone Android Auto και Apple CarPlay.Ηχοσύστημα, πολυμέσα, σύστημα πλοήγησης, ασύρματη σύνδεση smartphone μέσω Android Auto  και Apple CarPlay και όλα όσα χρειάζεστε, περιλαμβάνονται στο Media Nav! με τα 6 ενσωματωμένα ηχεία Πάμε όμως στο δυνατό σημείο του Jogger που είναι οι άπλετοι εσωτερικοί χώροι.

Το μακρύ μεταξόνιο των 2,9 μέτρων και το μήκος του αμαξώματος που δεν ξεπερνά τα 4,5 μέτρα, μέσω των έξυπνων λύσεων που υιοθέτησαν οι σχεδιαστές, επέτρεψαν και την τοποθέτηση τρίτης σειράς καθισμάτων .Ετσι το Jogger προσφέρει άνετους  χώρους  για επτά επιβάτες αρκεί ο έκτος και ο έβδομος επιβάτης να μην ξεπερνούν σε ύψος τα 1,75 μέτρα.

Το ύψος των καθισμάτων διαφέρει κατά 5,5 πόντους μεταξύ πρώτης και της δεύτερης σειράς και κατά  25 πόντους μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης.  Έτσι οι επιβάτες δεν «πνίγονται»  ακόμη και όταν έχουν καλύψει και τις 7 θέσεις.Η εργονομία είναι σε υψηλά επίπεδα με διαθέσιμα  21 λίτρα για να τοποθετείτε τα μικροαντικείμενα σας.


Η χρηστικότητα ανεβαίνει επίπεδο  χάρη στα αναδιπλούμενα τραπεζάκια που έχουν τοποθετηθεί στις πλάτες των μπροστινών καθισμάτων. Το Jogger μπορεί να παίξει και τον ρόλο ενός επαγγελματικού οχήματος με την πλήρη αναδίπλωση της δεύτερης και τρίτης σειράς καθισμάτων ή ακόμη και με την πλήρη αφαίρεση της τελευταίας σειράς. Έτσι έχεις διαθέσιμα 160 λίτρα με όλα τα καθίσματα στην θέση τους

Ο χώρος αποσκευών του ανανεωμένου Dacia Jogger 1.0 Tce LPG

 Η τιμή χωρητικότητας ανεβαίνει στα 565 λίτρα με την τρίτη σειρά αναδιπλωμένη. Η μέγιστη τιμή φτάνει τα 2085 λίτρα με την αναδίπλωση της δεύτερης και τρίτης σειράς καθισμάτων. Νομίζουμε ότι η τελυταία τιμή θα εξυπηρετήσει πολλούς επαγγελματίες συνδυάζοντας έτσι δυο οχήματα , οικογενειακό επιβατικό και  επαγγελματικό σε ένα 

Ο κινητήρας του ανανεωμένου Dacia Jogger 1.0 Tce LPG
«Όλα τα ...λεφτά» είναι το κινητήριο σύνολο του Dacia Jogger 1.0 Tce LPG . Κάτω από το καπό είναι τοποθετημένος ο γνωστός τοπύρμπο βενζινοκινητήρας  1,0 λίτρου με διπλό καύσιμο LPG της «μαμάς» Renault, με απόδοση 100 ίππους όταν «καίει» υγραέριο. Η απόδοση του όταν καταναλώνει βενζίνη είναι 91 ίπποι.  Η εναλλαγή από βενζίνη σε υγραέριο  χωρίς να το αντιληφθείς από την θέση του οδηγού ανεπαίσθητα. Όμως έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις το καύσιμο που επιθυμείς μέσω του διακόπτη που είναι τοποθετημένος στο αριστερό μέρος του ταμπλό.

Στο τιμόνι του ανανεωμένου Dacia Jogger 1.0 Tce LPG

Το μοτέρ συνεργάζεται με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων με 6 σχέσεις που έχει καλή αίσθηση και κλιμάκωση. Οι πληροφορίες εμφανίζονται στην οθόνη -υπολογιστή ταξιδιού. Κατά την διάρκεια της δοκιμής το μοτέρ αποδείχθηκε ελαστικό στην λειτουργία του, έχοντας δύναμη από χαμηλά,  χάρη στην ροπή των 170 Nm στις  2.000- 3.500 σ.α.λ. με LPG και  160 Nm/ 2.100- 3.750 σ.α.λ. με βενζίνη.

Στο τιμόνι του ανανεωμένου Dacia Jogger 1.0 Tce LPG

Οι επιδόσεις είναι ικανοποιητικές  καθώς το βάρος του αμαξώματος είναι 1252 κιλά. Τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 13,2 δευτερόλεπτα για το 7θέσιο Jogger της δοκιμής μας. Η τιμή κατεβαίνει στα 12,5 δευτερόλεπτα με την  τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 175 χλμ./ ώρα με LPG και 172 χλμ. με κίνηση με βενζίνη.Η μέση κατανάλωση δοκιμής με βενζίνη αγγιξε τα 7,5 λίτρα ανά 100 χλμ. ενώ στην κίνηση με LPG  άγγιξε τα 8,5 λίτρα ανά 100 χλμ. Εκπομπές CO2: 118 - 121 γρμ,/χλμ.

Στο τιμόνι του ανανεωμένου Dacia Jogger 1.0 Tce LPG
Το Dacia Jogger 1.0 LPG διαθέτει ...οικογενειακή οδική συμπεριφορά. Με αυτό εννοούμε ότι οι μηχανικοί έχουν προτιμήσει μαλακή ρύθμιση στις αναρτήσεις που διαθέτουν γόνατα MacPherson μπροστα με  ημιάκαμπτο άξονας πίσω.Αποτέλεσμα η απορρόφηση των κακοτεχνιών του οδοστρώαντος με τους επιβάτες να χαίρονται την άνεση. ΟΙ κλίσεις στις στροφές είναι περιορισμένες με το τιμόνι να έχει καλή πληροφόρηση.

Τα συστήματα του ανανεωμένου Dacia Jogger 1.0 Tce LPG

Nα σημειώσουμε εδώ ότι ο εξοπλισμός ασφαλείας έρχεται να διορθώσει τις όποιες υπερβολές σου, καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Blind Spot Warning (Σύστημα Προειδοποίησης Τυφλού Σημείου), Emergency Brake Assist (Ενεργό Φρενάρισμα Έκτακτης ΑνάγκηςPark Assist (Υποβοήθηση Στάθμευσης) και Hill Start Assist (Υποβοήθηση Εκκίνησης σε Ανηφόρα)

Η κάμερα οπισθοπορείας του ανανεωμένου Dacia Jogger 1.0 Tce LPG

Ιδιαίτερα χρήσιμη αποδείχθηκε η κάμερα οπισθοπορείας η οποία μας διευκόλυνε στο παρκάρισμα. Επιπλέον τα φρένα αποδείχθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά

Στο τιμόνι του ανανεωμένου Dacia Jogger 1.0 Tce LPG

Γενικά το Dacia Jogger 1.0 LPG δεν εείναι για ανήσυχους οδηγούς  που πάνε το αυτοκίνητο τους στα «κόκκινα» αλλά για οδηγούς που χαίρονται να μεταφέρουν την παρέα τους ή την οικογένεια τους  απροβλημάτιστα, άνετα και με ασφάλεια.

Στο τιμόνι του ανανεωμένου Dacia Jogger 1.0 Tce LPG

Το σύστημα διεύθυνσης είχε ικανοποιητική πληροφόρηση, οι κλίσεις στις στροφές ήταν περιορισμένες, οι αναρτήσεις απορροφούσαν και τις ...γνωστές  λακκούβες του οδοστρώματος ενώ τα φρένα αποδείχθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά.

Στο τιμόνι του ανανεωμένου Dacia Jogger 1.0 Tce LPG
Όπως είπαμε και παραπάνω το Dacia Jogger 1.0 Tce LPG μπορεί να καλύψει και τους «περιπετειώδσεις» οδηγούς που θέλουν να κινηθούν και εκτός δρόμου.Η αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 20 cm σου επιτρέπει να κινηθείς και σε εκτός δρόμου διαδρομές  με χώμα ή και σε πετρώδεις διαδρομές . Η έλλειψη τετρακίνησης βέβαια θέτει όρια που δεν πρέπει να τα ξεπεράσεις 

Στο τιμόνι του ανανεωμένου Dacia Jogger 1.0 Tce LPG
Η αισθητική ανανέωση που έγινε στο Jogger έδωσε πιο δυναμκή εμφάνιση. Τα προσόντα του πολλά με κυριότερο τους άνετους χώρους για 7 άτομα ,την μεγάλη οικονομία καυσίμου που προσφέρει με το διπλό καύσιμο και την μεγάλη αυτονομία και τον πολύ καλό εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις τιμές που ξεκινούν από τα 22880 ευρώ κάνουν  το Jogger να παίζει μεγάλη  μπάλλα στην κατηγορίες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top