Δεν μπορείτε να πιστέψετε πόσα άλογα είχε το πρώτο FIAT Abarth 595

Παρουσιάστηκε επίσημα το 1963

Δεν μπορείτε να πιστέψετε πόσα άλογα είχε το πρώτο FIAT Abarth 595

Ήταν Σεπτέμβριος του 1963 όταν ο Carlo Abarth αποκάλυψε το FIAT Abarth 595. Βασισμένο στο 500 D, το 595 είχε αυξημένη χωρητικότητα κινητήρα και από εκεί πήρε το όνομά του. Για να επιτευχθεί αυτό, οι κύλινδροι και τα έμβολα είχαν δεχτεί ειδικές βελτιώσεις και ήταν κατασκευασμένα από νέα υλικά.

Η αγωνιστική αύρα τονιζόταν από το μεγάλο αλουμινένιο κάρτερ λαδιού που φαινόταν κάτω από τον κινητήρα στο πίσω μέρος και βέβαια από τη διπλή απόληξη της εξάτμισης, σε στιλ “Record Monza”. Το αποτέλεσμα δεν ήταν κάτι λιγότερο από ένα μικροσκοπικό αλλά εκρηκτικό και «φασαριόζικο» αυτοκίνητο, 30% ισχυρότερο από εκείνο στο οποίο βασιζόταν. Η μέγιστη ιπποδύναμη έφτανε τους 27 PS στις 5.000 rpm και η τελική άγγιζε τα 120 km/h, οπότε με απλά λόγια ο Abarth πήρε ένα πετυχημένο μοντέλο πόλης και το μετέτρεψε σε ένα πραγματικό σπορ αυτοκίνητο.

Στις 31 Οκτωβρίου του 1963, το 595 παρουσιάστηκε στο κοινό της έκθεσης Αυτοκινήτου του Τορίνο. Ο Carlo Abarth, ταλαντούχος ως μηχανικός αλλά και ως επιχειρηματίας, αποφάσισε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών με την ευκαιρία για ένα σύντομο test drive του ολοκαίνουργιου μοντέλου. Όλοι ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ ώστε γρήγορα ανακοινώθηκε πως τα πρώτα 1.000 FIAT Abarth 595 που απαιτούνταν για την αγωνιστική homologation θα έμπαιναν σύντομα στην παραγωγή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top