Η Jeep είναι Big in Japan σε μια χώρα που δεν έχει...χωματόδρομους

Γιατί τα προτιμούν οι Ιάπωνες

Jeep πωλήσεις Ιαπωνία

Σε μια χώρα της οποίας το οδικό δίκτυο είναι ασφαλτοστρωμένο σε ποσοστό που προσεγγίζει το 99%, μοιάζει παράδοξο η Jeep -μια μάρκα συνυφασμένη με την εκτός δρόμου οδήγηση- να πετυχαίνει συνεχόμενα ρεκόρ πωλήσεων. Και όμως το παράδοξο του “Big in Japan” της Jeep, για τους ίδιους τους Ιάπωνες δεν αποτελεί καθόλου μυστήριο όπως αποκαλύπτουν οι αριθμοί, αλλά και πρόσφατες έρευνες.Η φράση “Big in Japan” χρησιμοποιήθηκε –συχνά με ειρωνικό τόνο- από τη δεκαετία του 1970 για να περιγράψει την επιτυχία που είχαν λιγότερο γνωστά μουσικά συγκροτήματα της Δύσης στην Ιαπωνία. Το “Big in Japan” τελικά έγινε παγκόσμια γνωστό από την τεράστια επιτυχία του ομώνυμου single που δημιούργησε το Γερμανικό ποπ συγκροτήμα Alphaville, το 1984.

Η Ιαπωνία αποτελεί μια από τις πλέον προηγμένες χώρες στον κόσμο, με τεχνολογία αιχμής και ιδιαίτερη κουλτούρα στην αυτοκίνηση. Το εκτεταμένο οδικό δίκτυο της χώρας είναι σχεδόν εξολοκλήρου ασφαλτοστρωμένο και όμως το αγοραστικό κοινό δείχνει να έχει ιδιαίτερη αδυναμία στη Jeep, τη μάρκα που δημιούργησε την κατηγορία των SUV και παράλληλα αποτελεί το απόλυτο σημείο αναφοράς στις εκτός δρόμου διαδρομές. Το παράδοξο της ιστορίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν στην εξίσωση βάλει κανείς και το γεγονός ότι σε ποσοστό περίπου 50%, οι πωλήσεις της μάρκας που φέτος κλείνει 80 χρόνια ένδοξης ιστορίας, αφορούν στο πλέον θρυλικό και με εκτός δρόμου καταβολές μοντέλο της, το Jeep Wrangler. Οι πάντα σχολαστικοί Ιάπωνες δεν θα μπορούσαν παρά να αναζητήσουν τα αίτια αυτής της ιδιαίτερης συμπεριφοράς του αγοραστικού κοινού και να βρουν τα αίτια της.

Τα τελευταία 10 χρόνια η Jeep σημειώνει μια συνεχόμενη ανοδική πορεία στην Ιαπωνία, με τις πωλήσεις της μάρκας το 2020 να είναι 13,5 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με εκείνες που πέτυχε το 2009. Αυτή η πορεία συνεχίζεται ακάθεκτη και τη φετινή χρονιά και παρά τα προβλήματα που έχει επιφέρει η πανδημία του Covid-19, η αύξηση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 10%, με συνολικές ταξινομήσεις άνω των 15.000 μονάδων. H γκάμα της μάρκας στην Ιαπωνία περιλαμβάνει όλα τα μοντέλα που διατίθενται και στην Ευρωπαϊκή αγορά (με εξαίρεση το pick-up Gladiator), αλλά τα Wrangler και Renegade είναι με διαφορά τα πιο δημοφιλή.

Συνολικά η δημοτικότητα των SUV στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» έχει ανοδική τάση, αλλά η πορεία της Jeep –μιας μάρκας αποκλειστικά με SUV στη γκάμα της- είναι χωρίς προηγούμενο. Το design αποτελεί βασικό λόγο της προτίμησης του κοινού, ειδικά με τα Renegade και Wrangler να εκφράζουν –το κάθε ένα με το δικό του τρόπο- απόλυτα τη μοναδική σχεδιαστική γλώσσα της μάρκας.  Παράλληλα, τα μοντέλα της Jeep την τελευταία δεκαετία έχουν σημειώσει άλματα σε τεχνολογικό επίπεδο, διατηρώντας όμως τον αυθεντικό τους χαρακτήρα. Η αίσθηση στιβαρότητας είναι ακόμα ένα σημείο που αναφέρεται από τις σχετικές έρευνες ως στοιχείο που συνέβαλε στην ισχυροποίηση της Jeep στην Ιαπωνία.

Μπορεί οι συνθήκες στους Ιαπωνικούς δρόμους να απαιτούν σπάνια τις ικανότητες ενός αυθεντικού Jeep, αλλά οι ιδιοκτήτες νιώθουν μεγάλη ασφάλεια ξέροντας πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση έχουν το κατάλληλο όχημα που θα τους βγάλει ασπροπρόσωπους. Οι Ιάπωνες που λατρεύουν τις προτάσεις με ισχυρή προσωπικότητα, βρήκαν στα σύγχρονα Jeep τον απόλυτο συνδυασμό στιλ και τεχνολογίας. Η πλήρης λίστα προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS) συνδυάζεται με τα πλέον εξελιγμένα συστήματα πολυμέσων, ενώ η έλευση του Plug-in Hybrid συστήματος 4xe, ανέβασε σε ένα νέο επίπεδο την αποδοτικότητα και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον των μοντέλων της μάρκας.

Αντίστοιχα με την Ιαπωνική αγορά και στην Ευρώπη για παρόμοιους λόγους η άνοδος της μάρκας ήταν κατακόρυφη, με τα Renegade και Compass να αποτελούν το βασικό μοχλό ανάπτυξης της παρουσίας της και το Wrangler να παραμένει το επιστέγασμα μιας πορείας που φέρνει τη μάρκα στη νέα εποχή της εξηλεκτρισμένης κίνησης. Τα Plug-in Hybrid της Jeep, Renegade 4xe, Compass 4xe και Wrangler 4xe –τα οποία είναι διαθέσιμα και στην Ελληνική αγορά- αποτελούν τα πιο προηγμένα, αλλά και τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα που κατασκεύασε ποτέ η Jeep, ανεβάζοντας σε νέα επίπεδα τις δυνατότητες των δημοφιλών SUV της θρυλικής Αμερικανικής μάρκας.

Με την παρουσίαση του νέου Grand Cherokee, το οποίο θα είναι επίσης διαθέσιμο με το καινοτόμο υβριδικό σύστημα, η Jeep βρίσκεται σε σταθερή πορεία, έτσι ώστε το 2025 να έχει επιτευχθεί ο στόχος ύπαρξης ενός εξηλεκτρισμένου μοντέλου της μάρκας σε κάθε κατηγορία και οι πωλήσεις ηλεκτρικών/υβριδικών Jeep να αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο τουλάχιστον το 70% επί των συνολικών πωλήσεων της μάρκας.    

 

*

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top