Η μεγάλη επιτυχία της Opel πριν από 25 χρόνια 

Κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (WTCC) με το Calibra

Opel Calibra νίκη WTCC

Η σεζόν 1996 σηματοδότησε το αποκορύφωμα της εξέλιξης των αγωνιστικών αυτοκινήτων τουρισμού. Τα ‘εργαλεία’ της Class 1 διέθεταν τεχνολογία εφάμιλλη των μονοθεσίων της Formula 1. Με τις ευλογίες της FIA, το Γερμανικό DTM είχε γίνει το Διεθνές Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού - International Touring Car Championship (ITC). Οι αγώνες γίνονταν σε όλο τον κόσμο, από το Hockenheim (Γερμανία) μέχρι το Sao Paulo (Βραζιλία). Μεταδίδονταν ζωντανά από την τηλεόραση και σε κάθε αγώνα οι ένθερμοι οπαδοί παρακολουθούσαν, κολλημένοι στους τηλεοπτικούς δέκτες, διάσημους οδηγούς και συναρπαστικές προσπεράσεις.

Στο τέλος της σεζόν, η Opel γιόρτασε τη μεγαλύτερη επιτυχία στην αγωνιστική ιστορία της με την κατάκτηση και των δύο τίτλων – οδηγών και κατασκευαστών – παρά τον άγριο ανταγωνισμό από την Alfa Romeo και τη Mercedes. Τους τίτλους του πρωταθλήματος αυτοκινήτων τουρισμού 1996 απέσπασε το Opel Calibra V6 4x4 και ο Manuel Reuter.


Με κινητήρα V6 βασισμένο σε αυτό του Opel Monterey, το Calibra είχε περίπου 500 hp στη διάθεσή του για τη σεζόν του 1996. Περαιτέρω εξέλιξη πραγματοποιήθηκε από την Cosworth Engineering κατά τη διάρκεια της σεζόν. Επιπλέον, υπήρχε ένα υδραυλικά ελεγχόμενο ημι-αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων. Ο οδηγός άλλαζε τις σχέσεις είτε μέσω των paddles πίσω από το τιμόνι, ή πιέζοντας ένα διακόπτη. Το Calibra χρειαζόταν μόλις 0,004 δευτερόλεπτα για αλλαγή σχέσης, μαζί με την εμπλοκή του συμπλέκτη.Σήμερα, τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα τουρισμού από τις εποχές των ITC και DTM φιγουράρουν δίπλα δίπλα στη συλλογή της Opel Classic. Το ασπρόμαυρο Calibra “Cliff” του 1996 βρίσκεται ακριβώς μπροστά. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής διατηρεί την pole position εδώ και 25 χρόνια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top