Από πού πήρε το όνομα του το Mercedes Vito

Έκλεισε τα 25 χρόνια παρουσίας

Mercedes Vito ιστορία 25 χρόνια

Το 1996 η Mercedes-Benz παρουσίασε το μικρών διαστάσεων Vito, ένα ελαφρύ επαγγελματικό στην κατηγορία 2,6 έως 2,8 τόνων, το οποίο είχε εντελώς νέα σχεδίαση και προανήγγειλε ουσιαστικά την αρχή μιας νέας εποχής για τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα. Το ίδιο του το όνομα υποδήλωνε αυτή τη νέα εποχή: αντί για συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών, απέκτησε το όνομα Vito που παραπέμπει άμεσα στη «γενέτηρά» του, τη βασκική πρωτεύουσα Vitoria-Gasteiz, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής του.

Τον Ιούλιο του 2003 κυκλοφόρησε μια νέα γενιά. Με εντελώς νέα σχεδίαση, όλες οι εκδόσεις του Vito είχαν πλέον την κίνηση στους πίσω αντί στους μπροστινούς τροχούς. Επιπλέον, στη γκάμα μοντέλων προστέθηκε και μία τετρακίνητη έκδοση, επιτρέποντας στο στιβαρό Van να κινείται άνετα και εκτός δρόμου. Υπήρχε επίσης μια σειρά από πιο ισχυρούς κινητήρες: ο κορυφαίος πετρελαιοκινητήρας απέδιδε 224 hp στις 3800 σ.α.λ., ενώ ο βενζινοκινητήρας V6 έβγαζε 258 ίππους  στις 5900 σ.α.λ. 

Από το 2010 ξεκίνησε την παραγωγή μιας μικρής σειράς 100 οχημάτων Vito E-CELL. Το ηλεκτρικό ελαφρύ επαγγελματικό εξοπλιζόταν με ηλεκτρικό κινητήρα 70 kW (95 hp) και μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 32 kWh. Μετά τη φάση δοκιμών, τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά ελαφρά επαγγελματικά παραδόθηκαν από το εργοστάσιο τον Απρίλιο του 2011.

Τον Μάιο του 2014, έκανε την πρεμιέρα της η τρίτη γενιά του Vito. Το 2018 η Mercedes-Benz παρουσίασε το eVito Van, ανοίγοντας το δρόμο για βιώσιμες μεταφορές εμπορευμάτων χωρίς εκπομπές τοπικά.Με την τελευταία του εξέλιξη, που παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2020, το eVito Tourer αποδεικνύει ότι είναι άριστα εξοπλισμένο για να πληροί τις απαιτήσεις απόδοσης και αυτονομίας του συστήματος μετάδοσης κίνησης και είναι ιδανικό για υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών. Η μπαταρία βρίσκεται κάτω από το δάπεδο εξασφαλίζοντας απεριόριστη χρήση του χώρου επιβατών και φορτίου. Χάρη στις ευέλικτες επιλογές φόρτωσης και τη δυνατότητα ταχείας φόρτισης με συνεχές ρεύμα, το eVito Tourer έγινε ακόμα πιο εύχρηστο και μπορεί να επιτυγχάνει αυτονομία 421 χιλιομέτρων.

Γιορτάζοντας την 25η επέτειο από την πρώτη κυκλοφορία του στην αγορά, το ανανεωμένο Vito έχει εμπλουτίσει τον εξοπλισμό του με περισσότερα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού, όπως το DISTRONIC, το σύστημα προειδοποίησης πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας (Rear Cross Traffic Alert) σε συνδυασμό με το σύστημα υποβοήθησης νεκρής γωνίας ορατότητας, την ενεργή υποβοήθηση πέδησης και τον ψηφιακό εσωτερικό καθρέφτη. Από την κυκλοφορία της πρώτης γενιάς το 1996 έχουν πωληθεί περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια οχήματα της επιτυχημένης σειράς μοντέλων.

Μετά την σχεδιαστική και τεχνολογική ανανέωση το 2020, το Vito έγινε πιο ελκυστικό από ποτέ, χάρη στους νέους τετρακύλινδρους πετρελαιοκινητήρες και την άριστα ισορροπημένη σχέση τιμής/απόδοσης. Το ελαφρύ επαγγελματικό εξοπλίζεται με μία γκάμα πέντε αποδοτικών τετρακύλινδρων πετρελαιοκινητήρων με απόδοση ισχύος έως 237 ίππους. Το κορυφαίο μοντέλο Vito 124 CDI με ισχύ 237 ίππους  και ροπή στρέψης 500 Nm διατίθεται μόνο στην έκδοση Tourer με άδεια επιβατικού. Στις καινοτομίες της νέας γενιάς Vito συγκαταλέγονται τα αναβαθμισμένα συστήματα infotainment, το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 9G-Tronic, η αερανάρτηση AIRMATIC για μεγαλύτερη οδηγική άνεση και περαιτέρω συστήματα ασφάλειας. Ολοκαίνουργια σχεδιαστικά στοιχεία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του οχήματος 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top