Δοκιμάζουμε τη Mercedes-Benz CLA 180 d 7G-DCT

Μοναδική και...αστεράτη

Mercedes-Benz CLA 180 d 7G-DCT δοκιμή

Αν κάποιος θέλει να αγοράσει μια πρεστιζάτη coupe λιμουζίνα δεν είναι απαραίτητο πλέον να στραφεί στην μεγάλη κατηγορία και να ξοδέψει μια περιουσία.Η Mercedes παρουσίασε   την δική της πρόταση η οποία συνοδεύεται από το βαρύ της όνομα το οποίο είναι συνφασμένο με την πολυτέλεια, την ασφάλεια και την άνεση. Με φουλ  ηλεκτρονικά συστήματα ,με πιο μαζεμένες διαστάσεις, εντυπωσιακή εμφάνιση η νέα  Mercedes-Benz CLA Coupé 180 d 7G-DCT αποτελεί μια μοναδική πρόταση στην  πολυτελή κατηγορία. 


Η CLA Coupe είναι εμπνευσμένη από την μεγαλύτερη CLS με την διαφορά ότι δεν κόπιαραν το σύνολο αλλά έδωσαν τις δικές τους πινελιές για να την κάνουν ξεχωριστή. Σε σχέση μάλιστα με την προηγούμενη γενιά που ήταν όμορφη ,το νέο μοντέλο δίνει... ρέστα. Η μεγάλη μάσκα μπροστά , το μακρύ καπό ,τα επιθετικά  φωτιστικά σώματα , οι μεγάλοι αεραγωγοί σε ...αναγκάζουν να κάνεις στο πλάι του δρόμου όταν έρχεται από πίσω σου και δεις τα φώτα της να αναβοσβήνουν μαζί με το χαμηλωμένο ρύγχος της.

Την χαζεύεις όταν σε προσπερνάει, καθώς διαθέτει  και ελκυστικά..." οπίσθια" με μακρόστενα φωτιστικά της σώματα και διπλές αλουμινένιες απολήξεις εξατμίσεων. Επιπλέον οι αυξημένες διαστάσεις της νέας CLA Coupé,  με μήκος 4,69 μέτρα (+5 cm), πλάτος 1,83 μέτρα  (+5 cm) , ύψος 1,44 μέτρα (-2 cm).και μεταξόνιο στα 2,73 μέτρα προσφέρουν και αυξημένους χώρους για τους επιβάτες.  Οι μόνοι... παραπονεμένοι θα είναι όσοι κάθονται πίσω και είναι ψηλοί και αυτό   λόγω της χαμηλωμένης οροφής αλλά μην τα θέλουμε όλα ...δικά μας. Το πορτμπαγκάζ έχει διαθέσιμα 460 λίτρα. με το βάθος να χωρά έναν ...άνθρωπο.


Ανοίγεις τις πόρτες που δεν διαθέτουν πλαίσιο και περνάς στο εσωτερικό όπου εντοπίζεις άμεσα δυο σημεία. Την hi tech τεχνολογία και την υψηλή ποιότητα κατασκευής με τα αφρώδη πλαστικά, τα νικελένια  ένθετα, τα  μαύρα γυαλισμένα πλαστικά και τις δερμάτινες επενδύσεις με τις κόκκινες ραφές . Η hi tech τεχνολογία εμφανίζεται με την διπλή εννιαία οθόνη που παραπέμπει σε μακρόστενο τάμπλετ. Είναι το κέντρο ελέγχου και πληροφοριών όλων τω ν συστημάτων του αυτοπκινήτου.

Ο τρόπος προβολής των οργάνων αλλάζει κατά το δοκούν χάρη στα διαφορετικά προφίλ. Στην διπλανή οθόνη εμφανίζονται οι λειτουργίες των συστημάτων ασφαλείας και άνεσης ο χειρισμός των οποίων γίνεται έιτε με φωνητικές εντολές, είτε μέσω αφής είτε μέσω των πλήκτρων αφής του πολυλειτουργικού τιμονιού είτε μέσω του touchpad που βρίσκεται στην κονσόλα .Λες Hey Mercedes και το αυτοκίνητο ανταποκρίνεται στις εντολές σου με μοναδικό τρόπο. δίνοντας σου εύκολο χειρισμό στα συστήματα του. Και καλά Αγγλικά να μην γνωρίζεις, το σύστημα ανταποκρίνεται στις φωνητικές εντολές καθώς έχει ρυθμνιστεί σε εκατομμύρια διαφορετικές χροιές και προφορές, έτσι ώστε να ανγνωρίζει τους πάντες.  

Από συστήματα τι να πούμε; Κάμερες παντού περιμετρικά, Active Distance Assist Distronic και Active Steering Assist κλέγχουν τιμόνι και κρατούν την σωστή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Το σύστημα το Active Emergency Stop Assist και Pre-Safe Plus  αναγνωρίζει εμπόδιο και φρενάρει αυτόματα το αυτοκίνητο ενώ το συστημα Active Lane Change Assist το διατηρεί εντός των λωρίδων κυκλοφορίας. 
Ξεκινάμε και από τα πρώτα χιλιόμετρα εκτιμάμε την στιβαρή αίσθηση που σου δίνει η  Mercedes-Benz CLA Coupé στον δρόμο. Υψηλη ποιίοτητα κύλισης και επιλογές προγραμμάτωνοδήγησης που αλλάζουν τον χαρακτήρα και στην συμπεριορά του στον δρόμο. Επιλέγεις στο Dynamic Select- με τον διακόπτη που βρσκεται στην κονσόλα- ένα από τα προγράμματα Eco, Comfort, Sport και Individual. Έτσι η αξιοποίηση του μηχανικού συνόλου της νέας CLA Coupé είναι πλήρης.


Στην καρδιά της Mercedes υπήρχε ο  αναβαθμισμένος υπερτροφοδοτούμενος πετρελαιοκινητήρας των 1,5 λίτρων OM 608. Ο υπερτροφοδοότης είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενος, μεταβλητής γεωμετρίας με αυξημένη πίεση στα 2000  bar. Στην πράξη αποδίδει 116 ίππους /4.000 σ.α.λ. με την ροπή των 260 Nm να εμφανίζεται σε ρυθμούς ...ρελαντί, από  μόλις 1750 σ,.α.λ. Ο συνδυασμός με το αυτόματο μκιβώτιο ταχυτήτων με τις 7 σχέσεις μοιάζει ιδανικός.

Οι αλλαγές είναι γρήγορες χωρίς κρεμάσματα και γίνονται και σιεριακά με τα αυτάκια πίσω από το τιμόνι.Τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 10,6 δευτερόλεπτα με την βελόνα του ταχύμετρου να αγγίζει τα 205 χλμ./ώρα. Επιδόσεις που είναι σαφώς ανώτρερες της προηγούμενης γενιάς CLA 180 CDI  η οποία "έΒγαζε" 109 ίππους. H μέση κατανάλωση καυσίμου στην επιλογή Eco δεν ξεπέρασε τα 6,5 λίτρα άνά 100 χιλιόμετρα.(Εκπομπές CO2: 105 γρμ./χλμ.)


Συμπληρώνοντας τον τομέα της οδικής συμπεριφοράς πρέπει να πούμε ότι χαμηλωμένη σφιχτή ανάρτηση με πολλαπλούς συνδέσμους πίσω ,οι ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών δεν επιτρέπουν κλίσεις στις στροφές ενώ στον ανοιχτό δρόμο με ταχύτητα κοντά στην τελική η CLA Coupé 180 d ταξιδεύει σαν...βέλος  Επιπλέον η αναβάθμιση του συστήματος  διεύθυνσης Direct Steer δίνει σωστό βάρος και πληροφόρηση.Τα άμεσα και δυνατά φρένα συμπληρώνουν το πακέτο της ασφάλειας.   


Με πλούσιο βασικό εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας  με δυναμική εμφάνιση και το αστέρι που ανεβάζει επίπεδο η Mercedes-Benz CLA Coupé 180 d 7G-DCT διατίθεται στην βασική έκδοση στην τιμή των 33 300 ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top