Δοκιμάζουμε το νέο Citroen Berlingo 1,5 diesel

Ο άρχοντας της πρακτικότητας

Citroen Berlingo 1,5 diesel δοκιμή test

Το Citroen Berlingo στη νέα του γενιά ξεφεύγει από τα πλαίσια ενός αυτοκινήτου που προσανατολίζεται στην αγορά του επαγγελματικού και μπαίνει για τα καλά στην αγορά του οικογενειακού οχήματος με ξεχωριστά  χαρακτηριστικά,.Έτσι δημιουργεί μια νέα  κατηγορία την Ludospace. Και γιατί όχι. Είναι όμορφο, μοδάτο, με εντυπωσιακό μπροστινό μέρος που παραπέμπει καθαρά σε σύγχρονο οικογενειακό μοντέλο. Το ότι είναι MPV φάινεται όταν πας λίγο στα πλάγια και το κοιτάξεις. 


Ξεκινώντας από τα βασικά, πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει Berlingo για όλα τα μεγέθη. Medium & Extra Large με 5 και 7 θέσεις γεγονός που το καθιστά χρήσιμο και για τους πολύτεκνους. Επιπλέον υπάρχει για τους απαιτητικούς και εξτρά εξοπλισμός (Pack Color Orange),που το κάνει πιο ελκυστικό με όμορφα εξωτερικά καλόύδια.

Μιλάμε για στοιχεία όπως είναι οι μαύροι εξωτερικοί καθρέφτες ,οι  μπάρες οροφής ,οι προστατευτικές ποδιές στους προφυλακτήρες που προσθέτουν crossover εμφάνιση. Και χωρίς αυτά όμως το Berlingo ξεχωρίζει. Μπροστά υπάρχουν τα διπλά φωτιστικά σώματα, σήμα κατατεθέν της Citroen ,όπως είναι και τα προστατευτικά airbamps στο πλάι.   


Τα καλά νέα συνεχίζοντααι και στο εσωτερικό. Κάθεσαι ψηλά στα αναπαυτικά καθίσματα Advanced Comfort, με τις πολλές διαμορφώσεις ,που προσφέρουν και ανάλογους χώρους στους επιβάτες και τις αποσκευές. Έτσι εκτός από τα τρία ανεξάρτητα καθίσματαα που αναδιπλώνονται επιπλέον μπορούν να αφαιρεθούν ενώ υπάρχει η δυνατότητα αναδίπλωσης και της πλάτης του καθίσματος ττου συνοδηγού.. Με αυτό τον τρόπο σχηματίζεται ενιαία επιφάνεια με μήκος 2,7 μέτρα και 3 μέτρα στην έκδοση XL.

Για να μην σας ταλαιπωρούμε με νούμερα με το Berlingo κουβαλάς από μεγάλα μηχανήματα ,τραπέζια, καρέκλες ,τηλεοράσεις, μέχρι και το μισό...σοιύτπερ μάρκετ. Όλα αυτά γίνονται πανεύκολα καθώς καθώς εκτός από την πίσω πόρτα του πορτμπαγκάζ, μεγάλα ανοίγματα αφήνουν και οι μεγάλες συρόμενες πλαινές πόρτες με τα ηλεκτρικά παράθυρα και κουρτινάκια.

Ο χώρος αποσκευών εντυπωσιάζει με τα 775 λίτρα τα οποία ανεβαίνουν στα 1050 λίτρα. Επιμένουμε στην πρακτικότητα γιατί είναι ο  βασικός λόγος για την αγορά του. Ξεκινάς να μετράς θήκες και δεν τελειώνεις. Συνολικά εντοπίσαμε 28 θήκες ...παντού, συνολικής χωρητικότητας 186 λίτρων.

Υπάρχουν δυο ντουλαπάκια στην πλυερά του συνοδηγού με μεγάλο βάθος. Βαθιά θήκα ανάμεσα στα μπροστινά καθίσματα..Ντουλαπάκι υπάρχει ακόμη και πάνω από τον πίνακα οργάνων .Υπάρχει συρτάρι κάτω από το κάθισμα του οδηγού. Μπορείς να αποθηκεύσεις πράγματα ακόμη και στο πάτωμα των πίσω επιβατών.

Οι τελευταίοι μάλιστα μπορούν μέχρι και να φάνε στα πτυσσόμενα τραπεζάκια που υπάρχουν στις πλάτες των μπροστινών καθισμάτων.  Και αφήσαμε για το τέλος την μεγάλη γυάλινη πανοραμική ορόφή Modutop με το απίστευτο λευκό φωτισμό , εντυπωσίασε τους συνεπιβάτες μας οι οποίοι μας είπαν ότι δεν έχουν δει κάτι παρόμοιο.. Στο πίσω μέρος διαθέτει και εκεί αποθηκευτικούς ό χώρους


Ας πάμε τώρα στην ...διακόσμηση. Ο πίνακας οργάνων παραπέμπει στο C3 , με δυνατότητα επιλογής του συστήματος head up display .Το ταμπλό θυμίζει C4 Cactus με χρωματιστή επένδυση. Στα hI tech στοιχεία ανήκει η οθόνη αφής 8 ιντσών με το navigation να έχει τρισδιάστατη εμφάνιση και την κάμερα οπισθοπορείας με προβολή Top Rear Vision 180 μοιρών.Η συνδεσιμότητα με Android Auto και Apple CarPlay γίνεται μέσω Mirror Link ενώ μπορείτε να φορτίσετε ασύρματα και το κινητό σας τηλέφωνο.Από ότι καταλαβαίνετε σε χώρους πρακτικότητα και άνεση είμαστε...πλήρεις.


Πάμε τώρα στις επιδόσεις. Ούτε εδώ έγιναν...εκπτώσεις. Στην 'καρδιά" του πολυχρηστικού φίλου μας, που μας εξυπηρέτησε πολύ- σε κάποιες μετακινήσεις... επίπλων- υπήρχε ο γνωστός,  ολοκαίνουργιος υπερτροφοδοτούμενος πετρελαιοκινητήρας 1.5 BlueHDi. Στο πάτημα του γκαζιού τα 100 άλογα δείχνουν αρκετά για να κινήσουν με άνεση το Berlingo.

Το αυτοκίνητο επιταχύνει από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 12,3 δευτερόλεπτα. Στον ανοιχτό δρόμο  είδαμε την βελόνα του τ;αχύμετρου να αγγίζει τα 170 χλμ./ώρα. Όλα αυτά με την βοήθεια του χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων με τις 5 σχέσεις που διαθέτει μακριά κλιμάκωση και είναι προσανατολισμένο στην οικονομία. . Η μέση κατανάλωση καυσίμου δεν ξεπέρασε τα 6,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.(εκπομπές CO2 στα112 γρμ./χλμ.) Να επισημάνουμε ότι χρειάζεσαι περισσότερο να καταφύγεις στο κιβώτιο όταν επιλέξεις ανηφορικές διαδρομές.


Η ανάρτηση του Berlingo είναι προσανατολισμένηστην άνεση συνεπώς είναι μαλακή με αποτέλεσμα να απορροφά τις ανωμαλίες του δρόμου και να προσφέρει ποιοτική κύλιση. Την ίδια στιγμή οι κλίσεις στις στροφές είναι αυξημένες το ίδιο όμως και τα περιθώρια πρίοσφυσης.

Τα επίπεδα ασφαλείας αυξάνονται χάρη σέ ηλεκτρονικά συστήματα όπως είναι η αναγώριση εμποδίου με αυτόματο φρενάρισμα για την αποφυγή σύγκρουσης, η υποβοήθιηση διατήρησης λωρίδας και το εξτρά σύστημα ελέγχου πρόσφυσης Grip Control γιαα τις δύσκολες επιφάνειες. Όσο για την τιμή...για να αποκτήσεις τον πολύτιμο φίλο της  οικογένειας, χρειάζεται να διαθέσεις 21700 ευρώ, για την βασική έκδοση με τον diesel κινητήρα των 100 ίππων με πλούσιο εξοπλισμό. .

    

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top