Δοκιμάζουμε την ανανεωμένη Mercedes C-180   

Πολυτέλεια ασφάλεια και κύρος

Mercedes C-180 δοκιμή

Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν ένα μοντέλο συνώνυμο του κύρους ,της πολυτέλειας και της ασφάλειας είναι σίγουρο ότι μέσα στον κατάλογο θα συμπεριλάβουν την Mercedes. «Αυτοκίνητο με …αστέρι και ότι να ναι  λένε κάποιοι και ίσως να μην έχουν άδικο. Η πρόταση της Mercedes στην οικογενειακή κατηγορία ακούει στον κωδικό C 180. Ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας  μάλιστα με τον «συμμαζεμένο» κινητήρα των 1600 κ.εκ. κάνει το συγκεκριμένο μοντέλο μια προσιτή πολυτελής λιμουζίνα.Η Mercedes για να αντιμετωπίσει τον άμεσο  ανταγωνισμό  που διαθέτει και ολοκαίνουργια μοντέλα ανανέωσε αισθητικά την C-Class με εξωτερικές πινελιές . Όμως δεν σταμάτησε εκεί αλλά έκανε ουσιαστικές αλλαγές σε κινητήρες και εξοπλισμό.

Εξωτερικά το Face Lifting εντοπίζεται στα φώτα τεχνολογίας led , στους ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες  , στο πιο έντονο  «ρύγχος του αμαξώματος. Οι τυχεροί που θα θελήσουν να αποκτήσουν την εντυπωσιακή AMG Line θα πάρουν την «διαμαντένια» γρίλια της μάσκας ψυγείου. Οι διαστάσεις  4.686 x 1.810 x 1.442 mm δίνουν άνεση στους επιβάτες με τις αποσκευές να έχουν διαθέσιμα 455 λίτρα.

Στο εσωτερικό είναι ορατή η υψηλή ποιότητα κατασκευής αλλά και η πολυτέλεια καθώς είχαμε στην διάθεση μας δερμάτινες επενδύσεις σε καθίσματα και πόρτες. Το πολυλειτουργικό τιμόνι, (με πρακτικά χειριστήρια αφής  αλλά και τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα, αρχής γενομένης από την  ψηφιακή οθόνη 10,25 ιντσών του συστήματος πολυμέσων δείχνουν  ανανέωση στα ηλεκτρονικά συστήματα. Η οθόνη δεν είναι αφής αλλά λειτουργεί μέσω του touchpad στην κεντρική κονσόλα , γεγονός που χρειάζεται ένα μικρό χρόνο ανακοίνωσης για να μπορείς να την λειτουργείς με «τυφλό» σύστημα. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα χειρισμού μέσω φωνητικών εντολών με την ανάλογη…  εκπαίδευση.

Επιπλέον υπάρχει κάμερα  οπισθοπορείας αλλά και περιμετρικής ορατότητας  που μας βοήθησε ιδιαίτερα στο παρκάρισμα του sedan αμαξώματος. Η ανανεωμένη C-Class μπορεί να μην άλλαξε μοντέλο έχει πλέον διαθέσιμες τεχνολογίες από τα μεγαλύτερα μοντέλα της Mercedes την E-Class και την S-Class. Υπάρχει  ημι-αυτόνομη οδήγηση οποία σε συνδυασμό ,με το σύστημα πλοήγησης δίνεται η δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης της ταχύτητας στις διασταυρώσεις.

Εκτός από τη νέα ψηφιακή κεντρική οθόνη υπάρχει και η οθόνη ανάμεσα στα δυο αναλογικά όργανα ενώ αν θελήσετε μπορείτε πλέον να την παραγγείλετε  με ψηφιακό πίνακα οργάνων 12, 3 ιντσών. Τα καλά νέα συνεχίζονται στην «καρδιά» της C-Class 180. O υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας των 1,6 λίτρων που καλύπτει στις πιο αυστηρές προδιαγραφές ρύπων WLTP  συνδυάζεται με ένα εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων 9G-Tronic.

Κάποιους  μπορεί να ξενίσει η θέση του μοχλού ταχυτήτων στην κολώνα του τιμονιού αλλά για τους …Mercedάκηδες δεν είναι κάτι καινούργιο. Στην πράξη το μοτέρ δείχνει πιο δυνατό από ότι είναι καθώς οι αλλαγές των ταχυτήτων γίνονται στον σωστό χρόνο χωρίς  «κρεμάσματα δίνοντας  και πολύ καλές επιδόσεις με τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται  σε 8,3 δευτερόλεπτα με την βελόνα του ταχύμετρου μα αγγίζει τα 225 χλμ./ώρα. Τα 156 άλογα  στις 5.300 σ.α.λ. «τσιτώνονται» στην επιλογή Sport στο σύστημα Dynamic Select. Η επιλογή των προγραμμάτων οδήγησης γίνεται μέσω του σχετικού κυλιόμενου  διακόπτη στην βάση της κονσόλας..

Μην ξεχνάμε ότι για τους ανήσυχους υπάρχουν και τα «αυτάκια» πίσω από το τιμόνι όπου οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται χειροκίνητα. Υπάρχει ακόμη η επιλογή  «ECO» για οικονομική οδήγηση και η «Comfort» η οποία δείχνει και η πιο ισορροπημένη για καθημερινή οδήγηση. Για όσους αρέσκονται στα …παιχνίδια υπάρχει η Sport+ Ανεβάσαμε ρυθμούς η Mercedes ακολουθήσε πιστά τις γραμμές που της χαράξαμε και όταν ξεπεράσαμε τα όρια μας, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα και το σύστημα πέδησης μας γλύτωσαν από δυσάρεστες καταστάσεις. Η 5η επιλογή στα προγράμματα οδήγησης ακούει στον κωδικό  Individual» που σου δίνει την  δυνατότητα να καθορίζεις ξεχωριστά τον τρόπο λειτουργίας των διαφόρων μηχανικών μερών. Η μέση κατανάλωση πάντως δεν ξεπέρασε τα 8,5 λίτρα τιμή που δεν είναι μεγάλη αν αναλογιστούμε ότι κινηθήκαμε πολύ μέσα στην πόλη ή αν σκεφτούμε ότι πατήσαμε λιγάκι παραπάνω το γκάζι στον ανοιχτό δρόμο και είχαμε να αντιμετωπίσουμε αμάξωμα βάρους 1460 κιλών  

Η οδική συμπεριφορά είναι υποδειγματική με το σύστημα διεύθυνσης να διαθέτει  το σωστό βάρος και πολύ καλή πληροφόρηση. Μειωμένες κλίσεις στις στροφές , στιβαρότητα στον δρόμο ,ποιότητα κύλισης υψηλού επιπέδου και εξαιρετική σταθερότητα τ στις μεγάλες ευθείες.  Η Mercedes C-180 είναι  φτιαγμένη για ταξίδια και για χαλαρή οδήγηση ,άλλωστε η ροπή στρέψης των 250 Nm σε μια κλίμακα στροφών 1.250-4.000 σ.α.λ. σε προδιαθέτει να κινείσαι σε ήρεμους ρυθμούς και με δύναμη από χαμηλά.

Για να αποκτήστε την Mercedes C 180 με το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων χρειάζεστε  32,235 ευρώ και με το αυτόματο κιιβώτιο ταχυτήτων  36.120 ευρώ .

Βαγγέλης Γκούμας
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top