Ποιος … «κάρφωσε» τα μυστικά τις Nissan

O πρόεδρος της αποκάλυψε πρωτοποριακές τεχνολογίες

Ποιος … «κάρφωσε» τα μυστικά τις Nissan

Στην ομιλία του στο φετινό Consumer Electronics Show (CES) που διεξάγεται στο Las Vegas των ΗΠΑ, o Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος  της Nissan Carlos Ghosn,  αποκάλυψε διάφορες τεχνολογίες  που έχουν  σκοπό έχουν να προωθήσουν την κινητικότητα σε ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές ρύπων, αλλά και εξάλειψης των θανατηφόρων ατυχημάτων στους δρόμους.

Ο  Ghosn έκανε πέντε βασικές ανακοινώσεις;:

Για να επιταχύνει το χρόνο που θα χρειαστεί ώστε τα αυτόνομα οχήματα να κυκλοφορήσουν στο δρόμο με ασφάλεια, ανακοίνωσε μια επαναστατική τεχνολογία που ονομάζεται “Seamless Autonomous Mobility," ή SAM. H συγκεκριμένη τεχνολογία βασίζεται σε αντίστοιχη τεχνολογία της NASA και συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) σε συνδυασμό με την ανθρώπινη υποστήριξη. Με αυτό τον τρόπο, τα αυτόνομα οχήματα θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις σε απρόβλεπτες καταστάσεις, οικοδομώντας την απαιτούμενη γνώση στην “βιβλιοθήκη” της τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτουν. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε δυνητικά να επιτρέψει σε εκατομμύρια αυτόνομα, χωρίς οδηγό, αυτοκίνητα να συνυπάρχουν  με τους οδηγούς σε ένα ταχύ χρονοδιάγραμμα, ως μέρος του προγράμματος Ευφυούς Ολοκλήρωσης της Nissan (Nissan Intelligent Integration).

Πηγαίνοντας την στρατηγική της αυτόνομης οδήγησης για την αυτοκινητοβιομηχανία ακόμα ένα βήμα παραπέρα, ο Ghosn ανακοίνωσε ότι η Nissan και η ιαπωνική εταιρεία διαδικτύου DeNA θα ξεκινήσουν δοκιμές με στόχο την αυτόνομων οχημάτων για εμπορικές υπηρεσίες. Η πρώτη φάση των δοκιμών αυτών  θα ξεκινήσει φέτος σε σχετικά χαρακτηρισμένες ζώνες στην Ιαπωνία, με έμφαση στην ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας. Μέχρι το 2020, η Nissan και η DeNA σχεδιάζουν την επέκταση του πεδίου εφαρμογής των δοκιμών τους, περιλαμβάνοντας την εμπορική χρήση των αυτόνομων οχημάτων για υπηρεσίες κινητικότητας, στην μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο.

Σε συνέχεια των εξελίξεων στην στρατηγική της αυτόνομης οδήγησης από τη Nissan, o Ghosn ανακοίνωσε επίσης τα σχέδια για την εμπορική διάθεση ενός νέου Nissan LEAF με την τεχνολογία ProPILOT, που θα επιτρέπει την λειτουργικότητα της αυτόνομης κίνησης σε μια ενιαία λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο. Αυτό το νέο μοντέλο, θα βασιστεί στην ηγετική εμπειρία της Nissan, καθώς  από το 2010, έχει καταφέρει να πουλήσει πάνω 250.000 LEAF σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά ο  Ghosn δήλωσε ότι το νέο LEAF έρχεται στο εγγύς μέλλον και θα αντιπροσωπεύει το επόμενο κεφάλαιο της Nissan στο όραμα της Ευφυούς Ενέργειας (Nissan Intelligent Power).

Στα συνδεδεμένα αυτοκίνητα, τα οποία συνδυάζουν τα Nissan Intelligent Driving και Nissan Intelligent Integration, ο Ghosn ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία Renault-Nissan θα συνεχίζει τη συνεργασία της με τη Microsoft για την κατασκευή της επόμενης γενιάς των συνδεδεμένων τεχνολογιών αυτοκινήτου. Μάλιστα η ομιλία περιελάμβανε και μια επίδειξη του πως  η Cortana, η προσωπικός βοηθός τεχνολογίας της Microsoft μπορεί να κάνει την οδήγηση πιο αποτελεσματική και απρόσκοπτη. Η Cortana είναι μία από τις τεχνολογίες που η Συμμαχία και η Microsoft εξερευνούν από κοινού.

Για την υποστήριξη της πολιτικής για το περιβάλλον και τον προγραμματισμό που απαιτείται για την ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών στις πόλεις ανά την Υφήλιο, ο Ghosn ανακοίνωσε μια νέα εταιρική σχέση με 100 Ευέλικτες Πόλεις, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ροκφέλερ (100RC). Η 100RC είναι μια παγκόσμια μη κερδοσκοπική οργάνωση που  εργάζεται  για να βοηθήσει τις πόλεις στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας στις φυσικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Μαζί, η Nissan και η 100RC, θα βοηθήσουν τις πόλεις να θέσουν τις βάσεις για την αυτόνομη οδήγηση, τα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά  και τις νέες υπηρεσίες κινητικότητας. Η Nissan είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που συνεργάζεται με την πλατφόρμα  100RC.

“Καλούμε τους λοιπούς φορείς να ενωθούν μαζί μας, από τους  από τους συνεργάτες τεχνολογίας, τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, τις πλατφόρμες διαμοιρασμού οχημάτων, αλλά και κοινωνικούς φορείς οι οποίοι μπορούν να μας βοηθήσουν στη δοκιμή και την ανάπτυξη νέων οχημάτων και υπηρεσιών και να βεβαιώσουμε ότι ο καθένας έχει πρόσβαση στις τελευταίες τεχνολογίες και υπηρεσίες που προφέρουν αξία στην ζωή του”, δήλωσε ο Ghosn.

Βαγγέλης Γκούμας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top