«Meta-synthesis»: Συνεχίζεται η έκθεση της ζωγράφου Ντένης Θεοχαράκη έως και τις 3 Ιουνίου

Στην Γκαλερί Ευριπίδη

«Meta-synthesis»: Συνεχίζεται η έκθεση της ζωγράφου Ντένης Θεοχαράκη έως και τις 3 Ιουνίου

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται, η νέα Έκθεση ζωγραφικής της Ντένης Θεοχαράκη «meta-synthesis» στη Γκαλερί Ευριπίδη, η οποία θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουνίου 2017.

Τη βραδιά των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους, σημαντικοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, καταξιωμένοι καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και πολλοί αγαπημένοι φίλοι και συλλέκτες που παρακολουθούν την εικαστική πορεία της δημιουργού και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της για την εξέλιξη της τεχνικής και τα έργα της.

Η «meta-synthesis» αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς της, «macro-micro cosmos» και χαρακτηρίζεται από τον απόλυτο σεβασμό στη φύση αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. Στη νέα της έκθεση ζωγραφικής η Ντένη Θεοχαράκη αντλεί έμπνευση από οπτικά ερεθίσματα και συναισθηματικές παραστάσεις από τη γνωριμία της με πολιτισμούς της Άπω Ανατολής. Συνθέσεις δουλεμένες σε ασπρόμαυρες επιφάνειες ιαπωνικού και κινεζικού χαρτιού, των ο ποίων η συνολική τεχνική αποπνέει όπως και αυτή των χρωματικών της συνθέσεων, μια αίσθηση περίτεχνης φυσικότητας. 

Τα βουνά και τα δέντρα της Άπω Ανατολής, κυρίαρχα στοιχεία των έργων της, στέκονται επιβλητικά και, εξαφανίζοντας σχεδόν τα κτίρια, υψώνονται μέχρι τον ουρανό εγείροντας αρχέγονα αλλά, ταυτόχρονα, πάντα σύγχρονα υπαρξιακά ερωτήματα. Μέσα από τα έργα της Ντένης Θεοχαράκη, διακρίνει κανείς έναν βαθιά σκεπτόμενο, ανήσυχο άνθρωπο, που προβληματίζεται πάνω σε σύγχρονα θέματα και προβλήματα που πλήττουν τη σημερινή μας εποχή.

Τι πιστεύετε ότι θα αποκομίσει ο θεατής μέσα από τα έργα σας?

Θα ήθελα τα έργα μου να αποτελέσουν ένα κίνητρο για εσωτερική αναζήτηση και ενδοσκόπηση. 

Βλέπουμε πρόσωπα, να μας κοιτούν κατάματα, μας μιλούν, προχωρούμε πιο μέσα στο βάθος του προσώπου, στην ακτινογραφία του και συγκλονιζόμαστε από το βάθος και το εύρος της ίδιας της ύπαρξης. Ποιοι είμαστε; Πού πάμε; Πόσες φορές άλλωστε δεν έχουμε όλοι μας μπει σε διλήμματα ακόμα και για τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι σκεπτόμαστε και αντιμετωπίζουμε τη ζωή;

Σε κάποια από τα έργα σας, απλώνετε το χέρι για να περιπλανηθούμε μαζί σας. Πώς μπορεί κανείς να δει «ένα χέρι» με άλλα μάτια;

Ένα χέρι αγγίζει, νουθετεί, επιπλήττει, ικετεύει, σώζει, λυτρώνει … 

Με γυμνό μάτι, είναι ένα από τα κυρίαρχα μέσα έκφρασης της ανθρώπινης ύπαρξης. Βλέποντας πιο μέσα ωστόσο, ακτινογραφώντας ένα χέρι, αντιλαμβάνεται κανείς με τα μάτια της ψυχής πόσο ίδιοι είμαστε όλοι, πόση ανάγκη έχει ο ένας το χέρι του άλλου, πόση δύναμη μπορεί να δώσει ένα χέρι στον συνάνθρωπό μας ή και στον εαυτό μας τον ίδιο.

Για τα έργα σας TEOCAR Ι και TEOCAR II επιλέξατε υλικά μεγάλης συναισθηματικής αξίας από το οικογενειακό σας παρελθόν. Πώς ένα σχέδιο συναρμολόγησης μπορεί να ενωθεί με το συναίσθημα;

Με ιδιαίτερο σεβασμό σε ένα σημαντικό για μένα και την οικογένειά μου παρελθόν, επέλεξα να χρησιμοποιήσω ως βάση για τα έργα αυτά, αυθεντικά σχέδια συναρμολόγησης αυτοκινήτων από το παλαιό εργοστάσιο της TEOCAR στο Βόλο. 

Τα σχέδια αυτά μέσα από την τέχνη πήραν ξανά ζωή, αγγίζοντας δύο φαινομενικά τελείως διαφορετικούς κόσμους. Σε αυτό το εικαστικό ταξίδι, η ακρίβεια, η συμμετρία, η μαγεία ενός μηχανολογικού σχεδίου βρίσκουν σημείο επαφής με την αρμονία, την ακρίβεια και το κάλλος της φύσης. Ποιός ήταν ο λόγος ύπαρξής τους πριν, πού σε ταξιδεύουν σήμερα, σε ποιούς νέους προορισμούς; 

Πώς η χαρακτική αναβιώνει μέσα από τα έργα σας;

Η χαρακτική είναι μια από τις αρχέγονες εικαστικές εκφράσεις του ανθρώπου για να μιλήσει για το σήμερα και το αύριο. Στα χαρακτικά μου έργα ακόμα και έτσι όπως αποτυπώνονται με σύμμαχο τη ζωγραφική, είναι ένα παιχνίδι μνήμης και λήθης, μια περίτεχνη κλωστή ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον.

Αναφερόμενη στη νέα έκθεση ζωγραφικής της Ντένης Θεοχαράκη, η Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη, Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, επισημαίνει στο εισαγωγικό κείμενο του καταλόγου που συνοδεύει την έκθεση:

 «(…)Στη μετα-μεταμοντέρνα εποχή μας, μέσα στην απεχθή ρευστότητα της «δημιουργικής ασάφειας»,  η διατύπωση μιας έντονα εξατομικευμένης εικαστικής γλώσσας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για να γίνει η μετάβαση πειστική. Απαιτεί απομόνωση, συγκρότηση και έντονη αυτοπεποίθηση για να ερμηνευθεί το νέο επίτευγμα με έναν πρόσφορο τρόπο, να καταστεί «φυσικό»  και εν-διαφέρον μέσα στον εικαστικό χώρο. Η Ντένη Θεοχαράκη μας δίνει όμως το χέρι για να περιπλανηθούμε μαζί της σε έναν μοναχικό κόσμο, σε έναν κόσμο που έπλασε με απέραντη υπομονή, θέληση, κατανόηση, καταθέτοντας –όχι πάντα φανερά– τις δικές της δύσκολες αλλά πάντως λυτρωτικές προτάσεις. Η οπτική απόλαυση εννοείται ότι θα μας αποζημιώσει». 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 11 ΜΑΪΟΥ ΕΩΣ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Evripides Art Gallery

Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι, Αθήνα, 106 73 τηλ: 210 36 15 249, 210 36 15 909, www.evripides-art.gr, info@evripides-art.gr

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Πέμπτη- Παρασκευή: 11.00 - 20.30

Τετάρτη: 11.00 -17.00 & Σάββατο: 11.00 -16.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά

Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top