Οι Έλληνες είναι οι πιο παχύσαρκοι στην Ευρώπη- Τι λέει στο star.gr ο διαιτολόγος Tάσος Παπαλαζάρου

Πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε υγιή παιδιά

Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας σήμερα

Οι πιο παχύσαρκοι άνθρωποι  στην Ευρώπη, είναι οι Έλληνες  σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Και είναι πράγματι εντυπωσιακό πως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι άνθρωποι αντί να χάνουν βάρος -καθώς έχουν επιστρέψει στο μαγειρευτό φαγητό για λόγους οικονομίας - βάζουν περισσότερα κιλά κι αυτό γιατί οι φτηνές τροφές δεν είναι και υγιεινές, όχι όλες τουλάχιστον! 

Όσο περνάνε τα χρόνια τα ποσοστά της παχυσαρκίας στη χώρα μας αυξάνονται, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλα είναι και τα ποσοστά της παιδικής και της εφηβικής παχυσαρκίας.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παχυσαρκίας που είναι η 11η Οκτωβρίου, ο διατροφολόγος-διαιτολόγος, Τάσος Παπαλαζάρου εξηγεί στο star.gr ποιος είναι ο λόγος που η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην παχυσαρκία.

«Οι λόγοι είναι περιβαλλοντικοί. Συνήθως προτιμάμε μη υγιεινά παχυντικά φαγητά γιατί είναι πιο φτηνά απ’ ό, τι τα υγιεινά και φυσικά πιο νόστιμα. Τα fast food  παραδείγματος χάριν είναι πιο φτηνά αλλά και περισσότερα. Επίσης υπάρχουν πολλά μηχανήματα που έχουν πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα όπως τσιπς, σοκολάτες κ.α» επισημαίνει και προσθέτει:

«Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να τρώνε μεγάλες μερίδες φαγητού. Αν πάνε λοιπόν σε ένα fast food και θέλουν να φάνε λίγο παραπάνω, το χάμπουργκερ είναι πιο φτηνό απ’ ότι μία σαλάτα γι’ αυτό και κάποιος θα το προτιμήσει. Γενικά πρέπει να αλλάξουμε την διατροφική μας συμπεριφορά, και να είμαστε ενημερωμένοι ως καταναλωτές. Γενικά πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε το φαγητό. Να κάνουμε μία υγιεινή διατροφή χωρίς να κάνουμε υπερβολικές δίαιτες ούτε και να παίρνουμε χάπια.»

Η Ελλάδα έχει τα πιο παχύσαρκα παιδιά

Όχι μόνο οι ενήλικοι αλλά και τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας.

«Αυτό προκύπτει και από μελέτη που έγινε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Η συμβολή των γονιών είναι σημαντική. Πρέπει να παρακινούν τα παιδιά τους να γυμνάζονται και να ασκούνται μαζί τους. Σημαντικό είναι να κάθονται στο τραπέζι με το παιδί τους και να τρώνε όλοι μαζί επιλέγοντας υγιεινά γεύματα. Δεν θα πρέπει να στερούνται κάτι αλλά να το τρώνε με μέτρο».

Σύμφωνα με την ίδια επιστημονική έρευνα, οι χώρες που βρίσκονται στο άλλο άκρο, με τους πιο λιποβαρείς ανθρώπους που είναι επίσης επικίνδυνο είναι οι:  Αιθιοπία,  Νίγηρα,  Σενεγάλη, η Ινδία, Μπαγκλαντές, Μιανμάρ και Καμπότζη.

Της Δέσποινας Μαλέλη(dmaleli@star.gr)

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top