Σκληρή σύγκρουση στη Βουλή για αυξήσεις μισθών, Ρουβίκωνα και εκλογές

Τσίπρας: Αυξήσεις μισθών μετά το καλοκαίρι - Μητσοτάκης: Η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα - Γεννηματά: Εκλογές τώρα

Πρώτη δημοσίευση: 11.22

Αυξήσεις μισθών μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, το καλοκαίρι, υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, όπου διεξάγεται σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης για την «επόμενη μέρα».

«Για εμάς δεν υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη χωρίς αύξηση των μισθών» είπε ο πρωθυπουργός, χωρίς πάντως να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά τονίζοντας πως η αρχή θα γίνει από τον κατώτατο μισθό.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως το σχέδιο του ήταν «βάστα ΔΝΤ και βάστα Σόιμπλε» και τον κατηγόρησε πως μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα διαμαρτυρίας.

Τον λόγο μετά τον κ. Τσίπρα πήρε η Φώφη Γεννηματά, καθώς η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή διεξάγεται μετά από αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε εν νέου εκλογές, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «επικίνδυνη».

Παράλληλα, απάντησε στον κ. Τσίπρα για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων λέγοντας «θα έπρεπε να είχαν επανέλθει από το 2016, εσείς το παρατείνατε».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του με την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη και την επίθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αδυνατεί να καταδικάσει συνολικά τη βία.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ρουβίκωνας απειλεί τον Μητσοτάκη: Θα τα πούμε από κοντά σύντομα

«Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008! Εσείς χαϊδεύατε τους αγανακτισμένους! Έχετε τεράστια ευθύνη για τη βία και την ανομία» είπε σε έντονο ύφος, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Ο κ. Τόσκας χαρακτήρισε τον Ρουβίκωνα “μωρό που μπουσουλάει”. Άρα να υποθέσω ότι η μαμά θα το βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του με στοργή και προδέρμ».

O κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς το «αόριστο ευχολόγιο». Παράλληλα, είπε πως εκτός από τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου που έχουν ψηφιστεί, «θα παραμείνει και ο ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσατε».

Διαβάστε ακόμη: Σκοπιανό: Τέλος η «Μακεδονία του Ίλιντεν» - Ποιες ονομασίες «παίζουν» δυνατά

 Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων καλώντας τον πρωθυπουργό να πει εάν έχει απορρίψει την πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Ο υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, είπε πως η τεχνική συμφωνία έκλεισε πριν από μερικές μέρες και πρόσθεσε: «Έχουμε έναν μήνα για τα προαπαιτούμενα, η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται, σχεδόν έχουμε καταλήξει πώς θα είναι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση».

Ο ίδιος, επιτέθηκε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως δε ρώτησαν κανέναν ούτε όταν δημιούργησαν το χρέος, ούτε όταν έφεραν τα δύο μνημόνια. «Και τώρα μας λέτε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ότι δεν έχουμε νομιμοποίηση να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο που εσείς το βάλατε;», είπε.

Παράλληλα, άφησε αιχμές και για κάποια ΜΜΕ, που – κατά τον ίδιο – στηρίζουν την αντιπολίτευση: «Δεν έγιναν όσα τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν προέβλεπαν. Ήρθε το ΔΝΤ και δεν είπε να έρθει πιο μπροστά το αφορολόγητο. Αλλά έχουμε και δημοσιονομικό χώρο. Με το δημοσιονομικό χώρο αποφασίσαμε να αλλάξουμε την ισορροπία προσλήψεων αποχωρήσεων από το δημόσιο. Αλήθεια το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ είναι σε αυτό με εμάς ή τη ΝΔ; Θέλουμε ένα δημόσιο που θα έχει αρκετούς γιατρούς και καθηγητές;».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ χαρακτήρισε «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν δικαούνται η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής να σας επικρίνουν, διαγκωνίζεστε σε δημοσιονομικές πολιτικές, έχετε κοινό τόπο με τη ΝΔ» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική διαπραγμάτευση, γιατί υπάρχουν δύο Ελλάδες: Η Ελλάδα του μεγάλου κεφαλαίου και η Ελλάδα των εργαζόμενων. Χρειάζεται πολιτικό θράσος για να μιλά κανείς για το τέλος της επιτροπείας. Γιατί η Ελλάδα αφενός υπάγεται στους αυστηρούς κανόνες της ΕΕ και αφετέρου είναι γνωστό ότι υπάρχει αυξημένη εποπτεία για τα κράτη μέλη που έχουν δανειστεί από τον ESM» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ξεκίνησε την αναφορά του με την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη.

Ο κ. Θεοδωράκης κατονόμασε ως ηθικό αυτουργό τον στρατηγό εν αποστρατεία, Φραγκούλη Φράγκο, για δηλώσεις κατά του δημάρχου στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία. Παράλληλα, κάλεσε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία της πρωθυπουργίας Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια για λύση στο θέμα της ονομασίας «με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο πρόεδρος του Ποταμιού άσκησε σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «έχασε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τη βία», ενώ χαρακτήρισε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, «ωραία αλλά κενά λόγια».

«Έχετε επαφή με τον κόσμο; Μπορεί να παραμένει ένα κόμμα που έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια και έχει κάνει στροφή στον ρεαλισμό;» αναρωτήθηκε ο Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: «Βγήκατε όλοι και είπατε "όχι στο Ίλιντεν". Το "Μακεδονία" το δέχεστε; Άγεται η χώρα να παραδώσει τα ασημικά και τα χρυσαφικά της με τέτοια ελαφρότητα; Θα δώσουμε το όνομα Μακεδονία και δεν θα έχει γίνει μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών;».

Στη συνέχεια, επιτέθηκε ευθέως στην κυβέρνηση: «Λέτε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με ένα μεγάλο δίλημμα: Πρόοδος ή συντήρηση. Που είναι το δίλημμα; Ποιος εκπροσωπεί την πρόοδο στην Ελλάδα;».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος αντικατέστησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, γιατί απουσιάζει σε ταξίδι στο εξωτερικό.

«Όλα δείχνουν ότι πάμε για μια πραγματική έξοδο. Η συγκυρία μάς ευνοεί πολύ» είπε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το θέμα των περικοπών των συντάξεων: «Δεν βλέπουμε ότι το ΔΝΤ είναι χαλαρό; Ο υπουργός Οικονομικών καλά κάνει και λέει όσα λέει γιατί τα έχει υπογράψει. Εγώ όμως λέω, αφήστε να έρθει ο Αύγουστος του 2018 και θα δούμε».

Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του στις διαπραγματεύσεις της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Ο Σόιμπλε μας έδινε 50 δισ. ευρώ και μας έστελνε στους κάδους απορριμμάτων, τώρα μεταξύ μας».

Τι είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή
  • Η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης βγαίνει επιτέλους από αυτό το τούνελ.
  • Το 2017 έκλεισε, με νέα δημοσιονομική υπεραπόδοση, όπως άλλωστε συνέβη και το 2015 και το 2016. Και έτσι καταφέραμε να δώσουμε δύο συνεχόμενες χρονιές κοινωνικό μέρισμα που αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ. Και έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι το ίδιο θα καταφέρουμε να πράξουμε και το 2018 με βάση τις δημοσιονομικές μας προβλέψεις
  • Ιδιαίτερη σημασία για μας έχουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που επανέρχονται. Γιατί αυτό που λέτε εσείς οι νεοφιλελεύθεροι ανταγωνισμό, εμείς το λέμε εργασιακό Μεσαίωνα. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι παραγωγικός, εάν κοιμάται και ξυπνά με το φόβο της απόλυσης. Για εμάς δεν υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη χωρίς αύξηση μισθών. Ξεκινώντας από τον κατώτατο μισθό σταδιακά θα υπάρξει αύξηση και των υπολοίπων.
  • Ελπίζουμε ότι λύση στο «αγκάθι» του χρέους θα είναι η θετική αυλαία, το καθοριστικό εκείνο σημείο που θα διαμορφώσει το πλαίσιο της εξόδου της χώρας από το καθεστώς του Μνημονίου.

Σκληρή επίθεση σε ΝΔ και Μητσοτάκη

  • Είστε κολλημένοι στα ίδια που λέγατε πριν ακόμη κλείσει η 2η αξιολόγηση, ενώ τώρα κλείνει η 4η σαν να μη σας ενδιαφέρει η πραγματικότητα. Τι να θυμηθώ; Τη σιγουριά σας ότι δε θα έκλεινε η πρώτη αξιολόγηση; Ότι θα εφαρμοζόταν ο κόφτης; Ότι δε θα είχαμε δημοσιονομικό χώρο για αντίμετρα ελαφρύνσεων; Ή την χυδαία επένδυση σας ότι οι δανειστές θα πουν όχι στα εργασιακά; Το περιβόητο "βάστα ΔΝΤ" που έγινε σύνθημα σας στα εργασιακά;
  • Θα μνημονεύεστε ως ο πολιτικός αρχηγός που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα διαμαρτυρίας, καταστροφολογίας αλλά και διαρκούς υπονόμευσης των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Το σχέδιο σας ήταν «βάστα ΔΝΤ» και «βάστα Σόιμπλε».
  • Συμφωνείτε με την αύξηση του κατώτατου μισθού, του lock out και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων; «Ναι» ή «όχι»
  • Το σχέδιο σας ήταν μνημόνιο και ξεπούλημα. Όσο και να προσπαθείτε να γυρίσετε τη χώρα πίσω αυτή η μαύρη περίοδος κλείνει για τη χώρα.
  • Πιστεύω ότι η ήττα σας δε θα είναι πολιτική αλλά στρατηγική. Η Ελλάδα της ύφεσης και της εργασιακής ανασφάλειας, την κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους και του ρουσφετιού, έχει περάσει στο παρελθόν.
Τι είπε η Φώφη Γεννηματά
  • Είστε ανίκανοι και επικίνδυνοι. Ο λογαριασμός για την οικονομία μεγαλώνει κάθε μέρα. Ζητάω εκλογές τώρα γιατί αποτελείτε θλιβερή μειοψηφία ανάμεσα στον ελληνικό λαό. Όσο και αν τις ξορκίζετε, δεν θα τις αποφύγετε.
  • Αφήστε τα δάκρυα για τις εργασιακές σχέσεις γιατί από το 2016 θα έπρεπε να είχαν επανέλθει οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, εσείς το παρατείνατε.
  • Δημιουργείτε μια πλαστή εικόνα ότι με την έξοδο από τα μνημόνια τελειώνουν όλα τα προβλήματα.
  • Συμφωνήσατε για μνημόνιο χωρίς χρήματα αλλά μόνο με δεσμεύσεις. Το ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης είναι πρόγραμμα περικοπής των συντάξεων, ενώ ο ΕΝΦΙΑ ζει και βασιλεύει.
  • Κόψατε μισθούς και συντάξεις και ανοίξατε τον δρόμο για τους μαζικούς πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας
  • Προσπαθείτε να επαναφέρετε το πελατειακό κράτος, διχάσετε και εξακολουθείτε να διχάζετε τον ελληνικό λαό.
  • Τα δάκρυά σας για την επίθεση στον Μπουτάρη είναι κροκοδείλια.
  • Με προβληματίζει και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφήνετε κύριοι της ΝΔ τον Τσίπρα εν λευκώ να καθορίζει τις εξελίξεις. Δεν θα περιμένουμε την κυβέρνηση να πέσει σαν ώριμο φρούτο όπως η ΝΔ. 
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Σήμερα τη συζήτηση σκεπάζει η βία κατά Μπουτάρη και η επίθεση κατά του ΣτΕ. Η καταδίκη πρέπει να είναι ρητή και απόλυτη χωρίς αστερίσκους. Είναι καιρός να αναμετρηθείτε με το αμαρτωλό παρελθόν σας κ. Τσίπρα. Να καταδικάσετε και τις κρεμάλες των αγανακτισμένων που νομιμοποιήσατε με τις ανεκδιήγητες φράσεις σας «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».
  • Δεν σας επιτρέπω, κύριε Τσίπρα, να αφήσετε το παραμικρό υπονοούμενο ότι η ΝΔ έχει οποιαδήποτε σχέση με βία. Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008! Εσείς χαϊδεύατε τους αγανακτισμένους! Να καταδικάσετε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται στην πράξη, όχι απλά να το δηλώσετε. Απελευθερώστε τα Εξάρχεια. Ο Τόσκας μας είπε ότι ο Ρουβίκωνας “είναι μωρό που μπουσουλάει”. Άρα να υποθέσω ότι η μαμά θα το βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του με στοργή και προδέρμ; 
  • Δεν τολμήσατε να πείτε ούτε λέξη στη μνήμη των δολοφονημένων στης Marfin.
  • Πριν από τρία χρόνια, με την δημιουργική ασάφεια του κ. Βαρουφάκη οι εκροές των καταθέσεων είχαν φτάσει τα 23 δισ. ευρώ και λίγο μετά ήρθαν τα capital controls. Ήταν τότε που γελούσατε ανέμελα στον κ. Γιούνκερ και κάνατε αστεία με την γραβάτα του. Τότε η κυβέρνηση απεργαζόταν σχέδια για δύο νομίσματα. Πριν από δύο χρόνια, στις 22 Μαΐου 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε στην Βουλή τα διαβόητα προαπαιτούμενα. Το μνημονιο plus των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τότε ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε ότι είναι τα τελευταία μέτρα. Μόνο μια συνάδελφός σας, η Βασιλική Κατριβάνου είχε το θάρρος να παραιτηθεί. Όλοι οι άλλοι ψηφίσατε γιατί επιλέξατε τις καρέκλες σας. Πριν έναν χρόνο , στις 23 Μαϊου 2017 η κυβέρνηση δεσμευόταν στο Eurogroup για δυσθεώρητα πλεονάσματα και για μέτρα το 2019 και το 2020. Αυτά γιατί δεν τα είπατε;
  • Όλοι πια έχουν καταλάβει πως όσο αλήθεια ήταν το θα σκίσουμε τα μνημόνια, τόσο αλήθεια είναι και το παραμύθι της καθαρής εξόδου. Η «καθαρή έξοδος» είναι το νέο βρώμικο ψέμα. Το μνημόνιο δεν τελειώνει τον Αύγουστο απλά μεταλλάσσεται.
  • Το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης, που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα αόριστο ευχολόγιο στο οποίο συνυπάρχουν ιδεοληπτικές εμμονές, ασυγχώρητες γενικότητες και κάποιες λίγες αυτονόητες μεταρρυθμίσεις. 
  • Έχετε ήδη ψηφίσει τη μείωση του αφορολόγητου και νέα μείωση των συντάξεων. Οι δημαγωγοί που υπόσχονταν 13η σύνταξη έκοψαν ήδη τη 12 και θα κόψουν και την 11η. Δεν κάνετε ούτε κουβέντα στο ολιστικό σχέδιο για μείωση φόρων, αντίθετα καταλαβαίνω ότι ο ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσατε, θα παραμείνει.
  • Η χώρα θα κληθεί να εφαρμόσει πρόσθετα μετρα 5,7 δισ. ευρω τα οποία ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έχουν ήδη ψηφίσει χωρίς να έχουν εξασφαλίσει καμία χρηματοδότηση.
  • Καταστρέφετε συνειδητά την μεσαία τάξη και εξωθείτε ακόμα και τους νομοταγείς πολίτες στη φοροδιαφυγή.
  • Μιλήσατε για τον κατώτατο μισθό και δεν είπατε τίποτα για την γενιά των 360 ευρώ που εσείς δημιουργήσατε.
  • Είστε υποχρεωμένος κ Τσίπρα να τοποθετηθείτε σήμερα για το απαράδεκτο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν», που συζητήσατε. Πείτε μας αν το έχετε απορρίψει ή αν το συζητάτε.
  • Ζητάμε εκλογές τώρα. Δε θα διαφωνήσουμε, κυρία Γεννηματά, εάν θα γίνουν σε έναν ή δύο μήνες, εμείς τις ζητάμε εδώ και δύο χρόνια.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του STAR 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top