Σκοπιανό: Τέλος η «Μακεδονία του Ίλιντεν» - Ποιες ονομασίες «παίζουν» δυνατά

Επαφές στην Ουάσινγκτον ο Κοτζιάς - Τζανακόπουλος: Λύση μέσα από τις 5 ονομασίες του Νίμιτς

Μόλις λίγα 24ωρα κράτησε η συζήτηση για τη νέα ονομασία που έπεσε στο τραπέζι για το Σκοπιανό, τη «Μακεδονία του Ίλιντεν» ή «Ilidenska Makedonija».

Το Μέγαρο Μαξίμου ήδη είχε βάλει την πρώτη… ταφόπλακα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, όπου επί της ουσίας ζητούσε να επιστρέψει η συζήτηση στις ονομασίες «με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό».

Διαβάστε ακόμηΣτο Προεδρικό ο Τσίπρας – Ενημέρωσε τον Π. Παυλόπουλο για τις διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό

Τα πέντε «όχι» της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων,  έφεραν και τη δεύτερη (και οριστική) ταφόπλακα στο σενάριο.

Διαβάστε ακόμη: Η εξέγερση του Ίλιντεν και η σύνδεσή της με το όνομα της ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ, κατά την οποία του ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται ως όνομα προς διαπραγμάτευση.

Εξάλλου, το όνομα είχε συναντήσει «τοίχο» και στα Σκόπια αφού το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης των Σκοπίων, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι είναι αντίθετο στην αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Επαφές στην Ουάσινγκτον ο Κοτζιάς

Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών  θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. 

Οι συζητήσεις με τον κ. Πομπέο θα εστιαστούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ενώ την Τετάρτη  θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση  με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τόσο οι εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και η διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι

Οι erga omnes ονομασίες που έχουν πέσει μέχρι σήμερα στο τραπέζι από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, είναι πέντε:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Η Ελλάδα είχε τονίσει πως προκρίνει το Gorna Makedonija, το οποίο θεωρείται… «φαβορί», μαζί με το Nova Makedonija, που φαίνεται προτιμούν οι Σκοπιανοί.

Τζανακόπουλος: Βέλτιστη λύση μία από τις προτάσεις Νίμιτς

«Έχουμε αρκετό δρόμο να καλύψουμε για να μιλήσουμε για μια τελική συμφωνία» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας για το θέμα στον Real FM.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαιρέτισε ως θετική εξέλιξη την (για πρώτη φορά) αποδοχή από την ηγεσία της ΠΓΔΜ του erga omnes.

Παράλληλα, είπε πως «υπάρχουν προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από αυτά από τα οποία έχει καταθέσει ο κ. Νίμιτς στις προτάσεις του. Βεβαίως συζητάμε τις προτάσεις των γειτόνων μας, ωστόσο η διαπραγμάτευση λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και καλό είναι να επιμείνουμε σε αυτό».

Όταν ο Τσίπρας είχε... μαρτυρήσει την προτίμησή του

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Μαρτίου, «μαρτύρησε» την προτίμησή του λέγοντας σε Σκοπιανή δημοσιογράφο: «Εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija».

Αμέσως μετά την τοποθέτησή του είχε σπεύσει αν συμπληρώσει: «Ή, εν πάσει περιπτώσει, οποιοδήποτε άλλο όνομα από κοινού συμφωνήσουμε. Δεν προκρίνω το Gorna. Μπορεί να συμφωνήσουν οι ΥΠΕΞ κάτι άλλο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top