Γερμανία: Συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών

Στο SPD του Μάρτιν Σούλτς πάει το Υπουργείο των Οικονομικών / Νέα ενημέρωση 15:23

Οι συντηρητικοί της Αγγελα Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν στη συγκρότηση μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με τη SPIEGEL ONLINE.

Την είδηση επιβεβαίωσε και η βουλευτής του CDU Σεράπ Γκιουλέρ μέσω ανάρτησής της στο Twitter.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό στον ιστότοπό του, οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναλάβουν, μεταξύ άλλων, και το υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλαφ Σολτς: Το who is who του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας

ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

«Μια νέα εκκίνηση για την Ευρώπη. Μια νέα δυναμική για την Γερμανία. Μια νέα συνοχή για την χώρα μας», είναι ο τίτλος της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) που επετεύχθη σήμερα, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και στην οποία υπάρχει εκτενής αναφορά στην ανάγκη για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων και με την δημιουργία ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), στο προοίμιο του 177σέλιδου κυβερνητικού προγράμματος αναφέρεται:

«Ζούμε νέες πολιτικές εποχές, με πολύπλευρες προκλήσεις, τόσο διεθνείς όσο και εθνικές. Η Γερμανία είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος εταίρος, αλλά μόνο με μια νέα εκκίνηση για την Ευρώπη θα μπορεί να εγγυηθεί την μακροπρόθεσμη ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται στο κείμενο, «πρέπει να διατηρήσει και να ανανεώσει τις αξίες της και την υπόσχεσή της για ευημερία. Μόνο μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί εγγύηση για ένα μέλλον με ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία».

Τα κόμματα του μείζονος συνασπισμού συμφωνούν ακόμη ότι επιθυμούν την μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, το οποίο θα ελέγχεται κοινοβουλευτικά και θα διέπεται από το Δίκαιο της ΕΕ. «Τα δικαιώματα των εθνικών Κοινοβουλίων παραμένουν ανεπηρέαστα», διευκρινίζεται.

Στο προοίμιο της προγραμματικής συμφωνίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι «πολλοί άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι και ανασφαλείς και για αυτό πρέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα να δείχνει και τα ανάλογα συμπεράσματα».

Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι είναι καλό, αλλά ταυτόχρονα να επιδείξουμε θάρρος στον πολιτικό διάλογο για την ανανέωση και την αλλαγή, επισημαίνεται και τονίζεται ότι η Ένωση και το SPD επιθυμούν να εργαστούν για την σταθερότητα και την συνοχή, την ανανέωση, την ασφάλεια, την ισότητα. «Θέλουμε να ενισχύσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα της πολιτικής να δρα. Για αυτό θα υιοθετήσουμε ένα πολιτικό στιλ το οποίο θα προωθεί τον δημόσιο διάλογο, θα καθιστά ορατές τις διαφορές και έτσι θα ενδυναμώνει την δημοκρατία», αναφέρεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης.

 

ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΤΟΜΑΣ ΝΤΕ ΜΕΖΙΕΡ

 

Την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, επισημαίνοντας ότι για τον ίδιο  «δεν τίθεται θέμα ανάληψης άλλου υπουργείου. Μια υπουργική θητεία είναι πάντα μια θητεία ορισμένου χρόνου. Τώρα ήρθε η ώρα να εγκαταλείψω την κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον διάδοχό του, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών, με διευρυμένες αρμοδιότητες, θα αναλάβουν οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), με τον αρχηγό τους και απερχόμενο Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ.

Στο μεταξύ η εφημερίδα  «Tagesspiegel» μεταδίδει ότι ο Όλαφ Σολτς θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών αλλά θα γίνει και Αντικαγκελάριος, στοιχείο που πιθανότατα ενισχύει τις πληροφορίες που θέλουν τον Μάρτιν Σουλτς να εγκαταλείπει την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top