Όλαφ Σολτς: Το who is who του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας

Από δήμαρχος του Αμβούργου στην καυτή καρέκλα του θησαυροφυλακίου της χώρας

Και το όνομα αυτού… Όλαφ Σολτς! Αυτός είναι ο αντικαταστάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην καυτή καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας μετά από τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο Σολτς είναι ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου. Γεννήθηκε στις 14Ιουνίου 1958, είναι 60 χρόνων και δήμαρχος του Αμβούργου από τον Μάρτιο του 2011.

Από το 1998 είναι παντρεμένος με την επίσης πολιτικό Μπρίτα Ερνστ και δεν έχουν παιδιά.

Ο Σολτς εκπροσώπησε το Αμβούργο στη Βουλή της Γερμανίας από το 1998 – 2001 και από το 2002 – 2011.

Υπήρξε υπουργός Εσωτερικών του Αμβούργου από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2011, ενώ από το 2002 – 2004 διετέλεσε γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Ο Σολτς υπήρξε ένας από τους «αρχιτέκτονες» του πρώτου μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στο CDU της Μέρκελ και του SPD, ενώ έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων από τον Νοέμβριο του 2007 έως τον Οκτώβριο του 2009.

Στις εκλογές στο Αμβούργο του Φεβρουαρίου του 2011, οι Σοσιαλδημοκράτες υπό τον Σουλτς κέρδισαν το κρατίδιο με 48,3% και 62 από τις 121 έδρες της τοπικής Βουλής.

Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις του SPD για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2013, όντας επικεφαλής στα θέματα της οικονομικής πολιτικής και υπήρξε ένας από τους διαπραγματευτές στις συζητήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία ότι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Μάλιστα είναι αυτός που πρώτος επέκρινε τον Μάρτιν Σουλτς για το στραπάτσο των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και για την πολιτική που ακολούθησε.

Θεωρήθηκε πιθανός διάδοχος του Σουλτς στην προεδρία του SPD, αλλά η απόφαση του δεύτερου να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τη Μέρκελ για κυβέρνηση συνεργασίας τον… έσωσε.

Έτσι ο Μάρτιν Σουλτς συμπεριέλαβε τον Σολτς στη διαπραγματευτική ομάδα και του έδωσε και το υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top