ΝΑΤΟ κατά Βόρειας Κορέας: Να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της

Καυστικός ο ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτεμπεργκ

ΝΑΤΟ κατά Κορέας: Να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (οι πρέσβεις των κρατών μελών του ΝΑΤΟ) καλεί τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω πρόκληση και παράνομες πράξεις, να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να εγκαταλείψει όλα τα πυρηνικά όπλα και τα υπάρχοντα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων με πλήρη, επαληθεύσιμο και μη αναστρέψιμο τρόπο, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτεμπεργκ.

Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ καλούν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να επιστρέψει στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και να συμμορφωθεί εγκαίρως με τη Διεθνή Συμφωνία για την Ασφάλεια των Πυρηνικών Όπλων (ΔΟΑΕ) και με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Επαναλαμβάνει, δε, "την πλήρη αλληλεγγύη μας με τους εταίρους μας στην περιοχή, την Ιαπωνία και τη Δημοκρατία της Κορέας και την υποστήριξή μας για την ασφάλειά τους".

Ζήτησε δε από "όλα τα έθνη", όπως αναφέρει "να εφαρμόσουν πιο αυστηρά και διαφανώς τις υφιστάμενες κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών και να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για να ασκήσουν αποφασιστική πίεση για να πείσουν το καθεστώς της ΛΔΚ να εγκαταλείψει την τρέχουσα απειλητική και αποσταθεροποιητική πορεία της".

Το ΝΑΤΟ σημειώνει σε γραπτή ανακοίνωση ότι στις 3 Σεπτεμβρίου, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) διενήργησε άλλη πυρηνική δοκιμή, αποδεικνύοντας και πάλι την απερίσκεπτη επιδίωξή της για πυρηνικά όπλα.

Όπως αναφέρει, αυτό αντιπροσωπεύει μια κατάφωρη παραβίαση πολλαπλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια σοβαρή απειλή για το καθεστώς μη διάδοσης. "Αυτή η τελευταία δοκιμή καταδεικνύει περαιτέρω μια επιταχυνόμενη και άνευ προηγουμένου εκστρατεία εκ μέρους της ΛΔΚ για παράνομες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικές δοκιμές".

"Η απειλή που θέτει η ΛΔΚ είναι ένα πρόβλημα για την ευρύτερη διεθνή κοινότητα και απαιτεί μια ενιαία απάντηση", δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της ΛΔΚ με τους δυνατούς όρους, καθώς απειλούν την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα και τον στόχο της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου με ειρηνικό τρόπο.

"Η κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συμφωνιών και δεσμευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και οι συγκρουσιακές της ενέργειες, θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές για διαρκή ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο και υπονομεύουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια", καταλήγει η ανακοίνωση της Συμμαχίας.

 

Από τις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top