ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ η κρίση στο Κατάρ-ΟΛΕΣ οι τελευταίες εξελίξεις

Τι δήλωσαν Ερντογάν και Πούτιν

Oλοένα και μεγαλύτερη γίνεται η κρίση στο Κατάρ, με την Ιορδανία να ανακοινώνει το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) πως υποβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις της με το μικρό, αλλά πλούσιο εμιράτο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Ιορδανίας, Mohammad Momani.

Ο Momani, δήλωσε πως η απόφαση προέκυψε μετά από εξέταση της αιτίας της κρίσης μεταξύ της Ντόχα και των γειτόνων της.

Η  κίνηση της Ιορδανίας έρχεται δύο μέρες αφότου η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν όλες τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και έκλεισαν χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές συνδέσεις.

Αυτές οι χώρες κατηγορούν το Κατάρ ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες στην περιοχή, κατηγορία που αρνήθηκε το Κατάρ.

 
Ερντογάν: Η απομόνωση του Κατάρ δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η απομόνωση του Κατάρ, με την επιβολή, μεταξύ άλλων, κυρώσεων εναντίον του εμιράτου, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να τονίζει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει να τερματιστεί αυτή η κρίση.

«Η απομόνωση του Κατάρ δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Δεν θεωρούμε αποτελεσματικό το μέτρο επιβολής κυρώσεων ενάντια στο Κατάρ. Σε μια περίοδο που ιδιαίτερα χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και συνεργασία, αυτή η κατάσταση δεν θα επωφελήσει κανέναν στην περιοχή μας», πρόσθεσε.

Παράλληλα τόνισε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να προωθεί τις διμερείς της σχέσεις με το Κατάρ, επισημαίνοντας ότι: «Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να λύσουμε αυτή την κρίση».

Πούτιν: Διπλωματική επίλυση της κρίσης μεταξύ των χωρών του Κόλπου και του Κατάρ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στον εμίρη του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι πως η στάση της Ρωσίας παραμένει ότι οι καταστάσεις κρίσεων πρέπει να επιλύονται με πολιτικά και διπλωματία μέσα, μέσω «διαλόγου», ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο Πούτιν και ο αλ Θάνι επίσης συζήτησαν την συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κατάρ, κατά κύριο λόγο στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι στηρίζει την τρομοκρατία και το Ιράν, σε μια πρωτόγνωρη διπλωματική κρίση στις σχέσεις των Αραβικών χωρών του Κόλπου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top