Στο «κόκκινο» η κρίση: H Ολλανδία απέλασε την Τουρκάλα υπουργό – Τα ολλανδικά ΜΑΤ διέλυσαν διαδήλωση Τούρκων!

Επεισόδια και στην Άγκυρα από Τούρκους που πέταξαν αβγά στην ολλανδική πρεσβεία

Κλιμακώνεται η κρίση στις σχέσεις Ολλανδίας – Τουρκίας, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες  και τις σχέσεις των δύο χωρών να είναι στο «κόκκινο».      

Η Ολλανδία απέλασε την Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων η οποία μετέβη στο Ρότερνταμ, λίγες ώρες αφού είχε εμποδίσει την έλευση στη χώρα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος θα συμμετείχε σε μια εκδήλωση υποστήριξης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η Τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά έφτασε οδικώς στο Ρότερνταμ από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας χθες βράδυ, όμως δεν της επετράπη η είσοδος στο τουρκικό προξενείο και οδηγήθηκε και πάλι στα γερμανικά σύνορα από την ολλανδική αστυνομία. 

Επεισόδια σημειώθηκαν στο Ρότερνταμ, όταν σχεδόν χίλιοι διαδηλωτές κρατώντας τουρκικές σημαίες είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ κοντά στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, προτού διαλυθούν από την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση αντλιών νερού.   

Πάντως, ο Τσαβούσογλου κατάφερε να προσγειωθεί χθες βράδυ στην πόλη Μετς στην ανατολική Γαλλία, όπου αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα σε μια εκδήλωση, έπειτα από πρόσκληση της τοπικής πτέρυγας της Ενωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών, που διοργανώνει προεκλογικές συγκεντρώσεις για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν. 

Μια γαλλική διπλωματική αρχή επιβεβαίωσε ότι «ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για την έλευση του Τούρκου υπουργού», υπογραμμίζοντας ότι «το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός θα μπορέσει να κάνει τη συγκέντρωσή του ηγάζει από την ελευθερία του συναθροίζεσθαι».

Ο Τσαβούσογλου θα συμμετείχε σήμερα σε μια εκδήλωση στη Ζυρίχη, όμως αυτή ακυρώθηκε μετά την άρνηση του ξενοδοχείου που θα τη φιλοξενούσε, σύμφωνα με την ελβετική ραδιοφωνία- τηλεόραση (RTS). 

Στην Κωνσταντινούπολη περίπου χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο ολλανδικό  προξενείο φωνάζοντας συνθήματα υποστήριξης στον Ερντογάν. 

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, διαδηλωτές πέταξαν αυγά και πορτοκάλια και στην ολλανδική πρεσβεία στην Άγκυρα. 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Άγκυρα «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Η τουρκική κυβέρνηση βασίζεται στην εκστρατεία της στην Ευρώπη για να πείσει τη διασπορά να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top