Απίστευτο: Έκλεψαν τις αρχαίες πατημασιές ηλικίας 5,7 εκατομμυρίων ετών στην Κίσσαμο Χανίων!

Οι απολιθωμένες πατημασιές ίσως αποτελούν τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης βάδισης εκείνης της εποχής

Έκλεψαν αρχαίες πατημασιές  5,7 εκατομμυρίων ετών

Μία απίστευτη κλοπή αποκαλύφθηκε στην Κίσσαμο Χανίων. Άγνωστοι αφαίρεσαν τμήματα από ανθρώπινα αποτυπώματα 5,7 εκατομμυρίων χρόνων που είχαν ανακαλυφθεί στην περιοχή Τράχηλος.

Τα ίχνη βάδισης είχαν βρεθεί το 2002 από τον Πολωνό παλαιοντολόγο Gerard Gierlinski και ανήκαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, σε πρόγονο του ανθρώπου.

Όπως διαπίστωσαν στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης μετά από έρευνα, οι δράστες αφαίρεσαν 10 από τα περίπου 40 πετρώματα!

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε χάρη στην παρατηρητικότητα ενός πολίτη, ο οποίος μετέβη στον χώρο για να φωτογραφίσει τα αποτυπώματα και διαπίστωσε ότι έλειπαν ορισμένα από αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στον χώρο.

Ο δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης, έθεσε το θέμα της προστασίας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Το ζήτημα της ανάδειξης αλλά και της προστασίας των αρχαιοτήτων που υπάρχουν στην περιοχή πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα», τόνισε.

Η κλοπή επιβεβαιώθηκε σήμερα και με ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης:

«Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι άγνωστοι προκάλεσαν φθορές και αφαίρεσαν τμήματα των αποτυπωμάτων προγόνου του ανθρώπου από το Καστέλι Κισσάμου. Σε συνέχεια πληροφοριών που λάβαμε, το μέλος της ερευνητικής ομάδας Χαράλαμπος Φασουλάς μετέβη χθες στην Κίσσαμο και πραγματοποίησε σχετική αυτοψία. Όντως διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι, ασυνείδητοι και ιδιοτελείς προέβησαν, μάλλον στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, σε καταστροφή και αφαίρεση, μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο στον οποίο βρίσκεται η θέση, τμημάτων πετρωμάτων που περιελάμβαναν 10 πατημασιές, από το σύνολο των 40 περίπου που μελετήθηκαν. Ο κ. Φασουλάς μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και προέβη σε σχετική καταγγελία παρέχοντας κάθε δυνατή πληροφόρηση.

Το σύνολο της θέσης και συνεπώς των απολιθωμάτων έχει πλήρως αποτυπωθεί από την ερευνητική ομάδα με χρήση λέιζερ και κάθε τμήμα της είναι άμεσα ταυτοποιήσιμο και αναγνωρίσιμο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διακίνησή τους χωρίς να επισημανθεί άμεσα. Συνεπώς εάν κάποιοι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να έχουν κέρδος από την πράξη τους αυτή μάλλον ατύχησαν. Το Μουσείο καταδικάζει απερίφραστα την πράξη αυτή, που αποτελεί ντροπή για τον τόπο και όλους μας. Αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που πιθανά του αναλογεί, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες να δράσουν άμεσα, σήμερα για την προστασία του χώρου και των απολιθωμάτων από πιθανές αντίστοιχες καταστροφικές πράξεις και την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων για την επιτόπια ανάδειξή τους, που ήταν και η σχετική βούληση όλης της ερευνητικής ομάδας».

 

Πηγή: ΑΠΕ-MΠΕ, cretalive.gr, cretapost.gr

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top