Στη δικαιοσύνη αναπέμπεται για επανεξέταση η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος πρόσφατα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών είχε απαλλαγεί για δεύτερη φορά, μετά από αναίρεση κατά της απαλλαγής που άσκησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου.

Με το βούλευμα αυτό ο κ. Γεωργίου είχε απαλλαγεί πριν από δύο μήνες από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο αφορούσε στις καταγγελίες για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί, όπως ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες, η υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Δημητρίου άσκησε την αναίρεση του βουλεύματος, καθώς εντόπισε σε αυτό νομικούς λόγους για τους οποίους επιβάλλεται η επανεξέταση της υπόθεσης.

Η υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου και της διόγκωσης του εθνικού ελλείμματος απασχόλησε ακόμα και τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς οι δανειστές με σαφήνεια τόνισαν στην ελληνική πλευρά ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει να κλείσει.

Μάλιστα η Eurostat με έγγραφο που υπάρχει στη δικογραφία έχει ταχθεί υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης υπέρ της άποψης ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ εφάρμοσε για την προσμέτρηση όλων των παραγόντων για την τελική διαμόρφωση του ελλείμματος του κανόνες της και κατά συνέπεια δεν υπήρξε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος πριν μπει η χώρα στο πρώτο μνημόνιο.

Ταυτόχρονα, ο κύριος Γεωργίου δικάζεται και για παράβαση καθήκοντος, δίκη που έχει ξεκινήσει και έχει διακοπεί για τις 31 Ιουλίου. Η κατηγορία αυτή αναφέρεται σε παραβάσεις που αποδίδονται στον ίδιο από πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία τον κατηγορούν ότι δεν συγκαλούσε ως όφειλε τη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ και ότι για ένα μικρό διάστημα των δύο μηνών, ήταν παράλληλα επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και μέλος του ΔΝΤ.

Για την παράβαση καθήκοντος, η δίκη γίνεται σε δεύτερο βαθμό, καθώς στο Πρωτοδικείο είχε και πάλι ομόφωνα απαλλαγεί από την κατηγορία. Όμως και κατά αυτής της απαλλαγής ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Εφετών.

 

Tags: