Ανησυχία στους σεισμολόγους για την καθυστέρηση του μεγάλου μετασεισμού

Φυσιολογικά εξελίσσεται μέχρι στιγμής η ακολουθία

Ανησυχία στους σεισμολόγους για την καθυστέρηση του μεγάλου μετασεισμού.

Μιλώντας στο Star, ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξήγησε πως:

«Πολλές φορές η φύση διαψεύδει την στατιστική. Η στατιστική μας λέει πως ένας σεισμός 6,3 Ρίχτερ, ακολουθείται από έναν μετασεισμό 5,3 Ρίχτερ αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Η ακολουθία εξελίσσεται μέχρι στιγμής φυσιολογικά. Υπάρχει εκτόνωση. Θα ακολουθήσει βέβαια μια σημαντική παραγωγή μετασεισμών για το επόμενο δίμηνο, και αυτό που έχω επίσης εκτιμήσει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι πως το μεγαλύτερο κομμάτι του ρήγματος έχει σπάσει, που σημαίνει πως το δυναμικό για μεγάλους μετασεισμούς μειώνεται συνεχώς».

Σχολιάζοντας την έρευνα που διατάχθηκε από την εισαγγελία σχετικά με την διασπορά ψευδών ειδήσεων από σεισμολόγους:

«Δεν έχω παρακολουθήσει όλες τις δηλώσεις γιατί είναι πάρα πολλές, αλλά όσες έχω ο ίδιος παρακολουθήσει, πουθενά δεν βγήκε κανένας να μιλήσει για νέο μεγάλο σεισμό. Δεν είδα καμία δήλωση τελική ή βεβαιότητας. Όλοι μιλούν με πιθανότητες».

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα σε Λακωνία, Σύρο, Χίο και Λέσβο, ξεκαθάρισε πως:

«Ο σεισμός που έγινε στη Λακωνία είναι ενδιαμέσου βάθους, περίπου 60 χιλιόμετρα και δεν έχει καμία σχέση με την εξελισσόμενη ακολουθία στη Λέσβο. Είναι ένας σεισμός της κάτω πλάκας της Αφρικής και δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των δυο γεγονότων».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top