To star.gr στην «ψυχή» της Πράγας-ΔΕΙΤΕ την παρέλαση των Αποστόλων στο πολυφωτογραφημένο Αστρονομικό Ρολόι

Καταγράψαμε τη στιγμή που δεκάδες επισκέπτες παρακολουθούν με ενθουσιασμό στο ακριβώς της ώρας το ρολόι του παλιού δημαρχείου στην πλατεία της Παλιάς Πόλης

To star.gr στην «ψυχή» της Πράγας

Το star.gr, συνεχίζει την ξενάγησή του στην βγαλμένη από παραμύθι πόλη της Πράγας, καταγράφοντας με κάμερα 360 μοιρών τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Αυτή την φορά, θα σας δείξουμε μία από τις διαδρομές που ακολουθεί ένας επισκέπτης της τσεχικής πρωτεύουσας προκειμένου να φτάσει στην γραφική πλατεία της Παλιάς Πόλης και στο φημισμένο Αστρονομικό Ρολόι.

Στο βίντεο 360 μοιρών, καταγράψαμε επίσης τη στιγμή που δεκάδες επισκέπτες παρακολουθούν με ενθουσιασμό στο ακριβώς της ώρας, την «παρέλαση των Αποστόλων» και τον πετεινό στο Αστρονομικό Ρολόι να λαλεί (βλέπε στο 3:17)!

Η ιστορία της πλατείας της Παλιάς Πόλης και το ρολόι του παλιού δημαρχείου

Η πλατεία της Παλιάς Πόλης είναι ένα μέρος γεμάτο ζωντάνια 12 μήνες το χρόνο και πέρα από τα αξιοθέατα, προσφέρει μια πληθώρα από εστιατόρια, παμπ, καταστήματα, μπαρ, γκαλερί, μουσεία, καφέ.

Είναι ο πυρήνας του ιστορικού κέντρου, η καρδιά και ψυχή της πόλης. 

Η Πράγα ήταν πάντα το σταυροδρόμι των εμπορικών δρόμων και ήδη από το 11ο αιώνα δημιουργήθηκε εδώ μία υπαίθρια μεσαιωνική αγορά. Η πλατεία σχεδιάστηκε αργότερα, όταν οι πλούσιοι έμποροι άρχισαν να αγοράζουν οικόπεδα γύρω από την αγορά. Τότε κτίστηκαν τα σπίτια χωρίς σχέδιο πόλεως και δημιουργήθηκε ο λαβύρινθος των σοκακιών. 

 

Παρόλο που ο υπάρχον οικισμός πήρε προνόμια πόλης ήδη στις αρχές του 13ου αιώνα, οι δημότες έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 1338 για να πάρουν την άδεια ίδρυσης δημαρχείου από τον βασιλιά Ιωάννη των Λουξεμβούργων. 



Το τοπικό συμβούλιο στεγαζόταν κατά καιρούς σε διάφορα ήδη υπάρχοντα σπίτια, μέχρι που τελικά το δημαρχείο κατέλαβε πέντε κτίρια.

Κάθε κτίριο που περιστοιχίζει την πλατεία είναι μια ολόκληρη ιστορία, και όλα μαζί συνθέτουν μια εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς, η οποία, ειδικά τα βράδια, με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό, θυμίζει σκηνικό παραμυθιού.

Η δημοφιλέστερη ατραξιόν της πλατείας, είναι το ρολόι του παλιού δημαρχείου. Κατασκευασμένο το 1410, μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας της εποχής, ”μετράει” την ώρα σύμφωνα με το παλιό σύστημα της Βοημίας (24 ώρες, ξεκινώντας από το ηλιοβασίλεμα), το βαβυλωνιακό (12 ώρες που ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή του χρόνου) και το σύγχρονο σύστημα, ενώ ακριβώς κάτω απεικονίζει τους μήνες, τη θέση της σελήνης και των πλανητών.

Κάθε ώρα, πλήθη τουριστών μαζεύονται κάτω από το ρολόι για να παρακολουθήσουν την ”παράσταση”, που αποτελείται από την παρέλαση των Αποστόλων, το Χάρο που χτυπάει την καμπάνα, κρατώντας μία κλεψύδρα και συμβολίζοντας το πέρασμα του χρόνου, τον Φιλάρεσκο, σύμβολο της ματαιοδοξίας, τον Τούρκο, που συμβολίζει το κακό και τον Εβραίο.

Άλλα αξιοθέατα της πλατείας είναι η εκκλησία της Tyn, οι δύο πύργοι της οποίας είναι ίσως οι ωραιότεροι της Πράγας, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το άγαλμα του Jan Hus.

Ακολουθώντας τις ταμπέλες που γράφουν Karluv Most, κατά μήκος της οδού «Κάρλοβα», ανάμεσα σε πλήθη ντόπιων και επισκεπτών, φτάνουμε στην πολυσύχναστη Γέφυρα του Καρόλου.

 

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

Email: mkipreou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top