Δείτε τη haute cuisine συνταγή που έφτιαξε ο Σωκράτης Λειβαδάς
Υφές Σελινόριζας με Αφρό και Σκόνη Πορτσίνι Πουρέ Μαύρου Σκόρδου, Μαύρη Τρούφα και Σάλτσα Λαχανικών ήταν η ονομασία του πιάτου που παρουσίασε στο MasterClass της Κυριακής 11/4 o καταξιωμένος chef, Σωκράτης Λειβαδάς.
Ο καταξιωμένος chef, Σωκράτης Λειβαδάς στο MasterClass της Κυριακής 11/4
Αν έχετε χρόνο και διάθεση για πειραματισμό στην κουζίνα μπορείτε να δοκιμάσετε την υπέροχη αυτή συνταγή.
Αρκετά απαιτητικό το πιάτο του Σωκράτη Λειβαδά, αλλά σίγουρα πεντανόστιμο
Δείτε τη διαδικασία βήμα - βήμα:
Για τη Σελινόριζα
- 1 τεμάχιο σελινόριζα
- 300 γρ. ζύμη αλμυρή
Εκτέλεση
- Καλύπτουμε τη σελινόριζα με τη ζύμη
- Ψήνουμε στους 180ο C για 2 ώρες.
Για την Αλμυρή Ζύμη
- 1 kg αλεύρι
- 400 ml νερό
- 300 γρ. aλάτι
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μίξερ το αλεύρι μαζί με το αλάτι και προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά μέχρι να φτιάξουμε μία σφιχτή ζύμη.
MasterChef 5: Το δώρο - έκπληξη του Πάνου Ιωαννίδη στους παίκτες
Για τον Πουρέ Σελινόριζας Fermented
- 1 κιλό σελινόριζα
- 20 γρ. ανθός αλατιού
- 300 γρ. βούτυρο
- 500 ml κρέμα γάλακτος
- 500 ml ζωμός λαχανικών
- Λαδόκολλα
- Σακούλα vacuum
Εκτέλεση
- Κόβουμε τη σελινόριζα σε χοντρά κομμάτια, τα βάζουμε σε σακούλα vacuum και προσθέτουμε στο 1 κιλό 20 γραμμάρια ανθό αλατιού, κάνουμε vacuum και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωμάτιού για 5 μέρες.
- Έπειτα ανοίγουμε τα vacuum, ψιλοκόβουμε τις σελινόριζες και τις σοτάρουμε μέσα στο βούτυρο μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα. Ανακατεύουμε συχνά.
- Μόλις πάρει χρώμα ρίχνουμε την κρέμα και τον ζωμό σκεπάζουμε με λαδόκολλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα.
- Έπειτα στραγγίζουμε από τα υγρά, μεταφέρουμε στο thermomix και χτυπάμε δυνατά προσθέτοντάς παγωμένο βούτυρο.
- Περνάμε από τη σίτα.
Για τη Σελινοριζα Σοτέ
- 80 γρ. σελινοριζα
- 150 γρ. άλμη
- 50 γρ. βούτυρο κλαριφιέ
Εκτέλεση
- Κόβουμε στο μαντολίνο λεπτές φέτες τη σελινόριζα και την βάζουμε μέσα στην άλμη. Αφήνουμε για 4’.
- Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικο τηγάνι το κλαριφιέ και δίνουμε ένα χρυσαφένιο χρώμα στη σελινοριζα.
Άλμη για Σελινόριζα
- 1 lt νερό
- 100 gr aλάτι
Εκτέλεση
- Σε κρύο τρεχούμενο νερό ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλάτι μέχρι να ενσωματωθεί.
Αφρός Μανιτάρι
- 500 γρ. Νερό
- 500 γρ. Κρέμα Γάλακτος
- 200 γρ. aφυδατωμένα Porcini
- 150 γρ. κρεμμύδι Λευκό
- 100 γρ. λεκιθίνη
- ½ τεμ. θυμάρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε ένα κρεμμύδι ολόκληρο μαζί με την κρέμα, το νερό και το θυμάρι σε σιγανή φωτιά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να βγάλουν όλα τα αρώματά τους. Έπειτα στραγγίζουμε και περνάμε από το εταμίν.
- Στο σερβις βάζουμε περίπου 400 ml από την κρέμα και προσθέτουμε την λεκιθίνη, βράζουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Τέλος χτυπάμε με το ραβδομπλεντερ μέχρι να δημιουργηθεί αφρός.
Σάλτσα ‘’Ντεμι Γκλας’’ λαχανικών
- 1 kg κρεμμύδια (καμένα)
- 6 τεμάχια σκόρδα
- 600 gr καρότα
- 1 kg παντζάρια κόκκινα
- 1 τεμάχιο θυμάρι
- 3 τεμάχια δάφνη
- 1 τεμάχιο σελινόριζα
- ½ τεμάχιο σέλερι
- 500 gr μανιτάρια
- 1 μπρόκολο καμένο
- 1 πράσο
- 200 γρ. πελτές
- 1 κιλό ντομάτες
- 1 φινόκιο
- 250 ml porto
- 250 ml κρασί Κόκκινο
- 500 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
- Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε τα λαχανικά μέχρι να καραμελώσουν.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για αλλά 3 λεπτά.
- Σβήνουμε με το porto και αφήνουμε να κατέβει, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, αφήνουμε να κατεβεί.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρωδικά και το νερό.
- Βράζουμε περίπου 4 ώρες σε χαμηλή φωτιά (1 ώρα σε δυνατή φωτιά)
- Κατά τη διάρκεια καθαρίζουμε τη σάλτσα πολύ καλά.
Για το τελείωμα
- Σελινοριζα Ψημένη σε Ζύμη
- Πουρέ Σελινόριζα Fermented
- Σελινόριζα Σωτέ
- Αφρός Πορτσίνι
- Σκόνη Πορτσίνι
- Τρούφα Μαύρη Φέτες
- Πουρές Μαύρου Σκόρδου
- Sunflower Micro Leaves
Δείτε ολόκληρη τη MasterClass συνταγή για τις υφές σελινόριζας με αφρό και σκόνη πορτσίνι στο παρακάτω βίντεο:
Διαβάστε όλα τα νέα για το MasterChef 5
Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 5
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.