Ριζότο με κρέμα σπαραγγιών δια χειρός Πάνου Ιωαννίδη

Μία λαχταριστή συνταγή έδειξε ο chef στο MasterClass της Κυριακής 11/4

Δείτε τη γευστικότατη συνταγή του Πάνου Ιωαννίδη

Ο καταξιωμένος chef, κριτής του διαγωνισμού και μέντορας των διαγωνιζόμενων, Πάνος Ιωαννίδης, καλωσόρισε τους top 8 σε ένα ακόμα MasterClass και η συνταγή που τους έδειξε αναλυτικά ήταν μία από τις αγαπημένες του. 

MasterClass: Υφές σελινόριζας με αφρό και σκόνη πορτσίνι

masterchef masterclass ιωαννίδης συνταγη

Ο Πάνος Ιωαννίδης έδωσε τα «φώτα» του στους παίκτες για το ριζότο

Πρόκειται για ριζότο με κρέμα σπαραγγιών. Αν είστε τολμηροί, μπορείτε να τη δοκιμάσετε από την άνεση του σπιτιού σας.

Δείτε τη συνταγή για ριζότο με κρέμα σπαραγγιών (4 μερίδες) από τον Πάνο Ιωαννίδη:

ριζότο με κρέμα σπαραγγιών

Η συνταγή που έδειξε ο Πάνος Ιωαννίδης στους διαγωνιζόμενους του MasterChef

ΚΡΕΜΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΩΝ

  • 480 γρ. σπαράγγια
  • 180 γρ. κρεμμύδι
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 640 ml κρέμα γάλακτος
  • 10 γρ. αλάτι

ΤΟΣΤΑΡΙΣΜΑ

  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 32 γρ. βούτυρο
  • 120 γρ. κρεμμύδι
  • 240 γρ. ρύζι
  • 180 ml λευκό κρασί (μαλαγουζιά)
  • 780 – 800 ml ζωμό λαχανικών
  • 400 γρ κρέμα σπαραγγιών
  • 2 σπαράγγια κομμένα σε λεπτές ροδέλες

MasterChef 5: Το δώρο - έκπληξη του Πάνου Ιωαννίδη στους παίκτες

ΜΑΝΤΕΚΟΥΡΑ

  • 220 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 20 γρ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο (ασε)
  • 8 φιλέτα λάιμ κομμένα σε 3 κομμάτια το καθένα
  • Q.S. αλάτι
  • Q.S μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

  • 8 φιλέτα λάιμ
  • Q.S. ξύσμα λάιμ
  • 12 σπαράγγια (τις κορυφές μόνο)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για την κρέμα σπαραγγιών:

1. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (ασέ). Κόβουμε τα σπαράγγια σε λεπτές ροδέλες (ροντέλ).

2. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε μέτρια θερμοκρασία για 1 λεπτό.

3. Ρίχνουμε τα σπαράγγια και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό στην ίδια θερμοκρασία. Προσέχουμε να μην πάρει χρώμα το σπαράγγι.

4. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και βράζουμε 10-15 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσουν τα σπαράγγια και να μειωθεί η ποσότητα της κρέμας κατά τα δυο τρίτα.

5. Προσθέτουμε αλάτι.

6. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπλέντερ και πολτοποιούμε μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.

Για το τοστάρισμα:

1. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (ασέ).

2. Ζεσταίνουμε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα.

Tip: Είναι πολύ σημαντικό η ένταση της φωτιάς στον ζωμό να είναι όσο πιο χαμηλή γίνεται, γιατί διαφορετικά, εάν είναι πολύ υψηλή, αυτός θα εξατμιστεί και η τελική ποσότητα που θα προκύψει δε θα είναι επαρκής για να μαγειρευτεί το ρύζι.

3. Βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 1 με 2 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.

4. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 7 δευτερόλεπτα.

5. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

6. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στο μέγιστο και προσθέτουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς.

7. Μετά από 11 λεπτά προσθέτουμε την κρέμα σπαραγγιών και συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό σταδιακά ανακατεύοντας για 11 λεπτά.

8. Προσθέτουμε τα κομμένα σε ροδέλες σπαράγγια.

9. Συνεχίζουμε για 1 λεπτό ακόμα το βράσιμο ανακατεύοντας καλά το ριζότο.

Για τη μαντεκατούρα:

1. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα με το ρύζι από τη φωτιά και προσθέτουμε από την παρμεζάνα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει το ριζότο και η υφή του να γίνει απαλή, γυαλιστερή και κρεμώδης.

2. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και το λάιμ.

3. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.

4. Σερβίρουμε με ρηχό πιάτο.

Για τη διακόσμηση του πιάτου:

1. Κόβουμε το κάθε φιλέτο λάιμ σε 3 κομμάτια.

2. Κόβουμε τις κορυφές από τα σπαράγγια και τις ρίχνουμε σε βραστό νερό για 10 δευτερόλεπτα. Τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τις κρυώνουμε σε παγωμένο νερό.

3. Κόβουμε τις κορυφές στα δύο κατά μήκος.

4. Τοποθετούμε τα κομμάτια του λάιμ, τις κορυφές από τα σπαράγγια και λίγο ξύσμα λάιμ πάνω από το ριζότο.

Tip: Καλό είναι να έχουμε έτοιμες τις παρασκευές που θα χρειαστούν για τη διακόσμηση του πιάτου πριν ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε το ριζότο, επειδή το ριζότο πρέπει να σερβίρετε αμέσως. Τις ζεσταίνουμε για λίγα δευτερόλεπτα λίγο πριν τις χρησιμοποιήσουμε.

Δείτε ολόκληρη τη MasterClass συνταγή για ριζότο με κρέμα σπαραγγιών στο παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε όλα τα νέα για το MasterChef 5

Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 5

Δείτε κι άλλες συνταγές εδώ

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top