Πώς να αυξήσεις το IQ σου - Δες έξι τρόπους για να το πετύχεις

Εύκολοι και διασκεδαστικοί τρόποι για να γίνεις εξυπνότερη

Ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ) είναι ο δείκτης ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Το IQ κάθε ατόμου μετράται με διάφορες μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν συνήθως τεστ με ερωτήσεις ή διαδικασίες με καθορισμένα αντικείμενα. Τα μοντέρνα τεστ IQ δίνουν αποτελέσματα για διάφορα νοητικά πεδία (όπως μαθηματική ικανότητα, οπτική ικανότητα, γλωσσική ικανότητα κ.τ.λ.), με το συνολικό αποτέλεσμα να υπολογίζεται από τις υποκατηγορίες, αναφέρει η Wikipedia.

Ποια χώρα διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη IQ; - H θέση της Ελλάδας

Σύμφωνα με το βρετανικό Menshealth, κορυφαίοι ψυχολόγοι προτείνουν τις παρακάτω μεθόδους ενίσχυσης της ευφυΐας. Ακολουθήστε τους σε καθημερινή βάση και σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι.

Παίξτε παιχνίδια

Η ρευστή νοημοσύνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε κάθε τεστ IQ και σχετίζεται με τη μνήμη εργασίας. Πρόκειται για το τμήμα της νοημοσύνης που περιλαμβάνει τη χρήση, σε αντίθεση με την απόκτηση, πληροφοριών.

Η Susanne Jäggi από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν χρησιμοποίησε για τις ανάγκες της μελέτης της παιχνίδια κατά τα οποία ο παίκτης καλείται να θυμάται μια σειρά από γεωμετρικά σχήματα και ήχους, για να ενισχύσει τη ρευστή νοημοσύνη.

Η ίδια βρήκε ότι 25 λεπτά την ημέρα αυξάνουν το IQ κατά 4 βαθμούς.

IQ: Οι τρεις ερωτήσεις που δεν απαντά κανείς σωστά - Εσύ μπορείς;

Ρίξτε το στο τζόκινγκ ή ανεβείτε στον διάδρομο

Ξεκινήστε το τζόκινγκ, ανεβείτε στο διάδρομο ή ρίξτε το στον χορό αν θέλετε να γίνετε πιο έξυπνοι. Σύμφωνα με ερευνητές από τη Σουηδία, η καρδιαγγειακή υγεία μπορεί να αυξήσει τη λεκτική νοημοσύνη κατά 50%.

«Η αυξημένη καρδιαγγειακή υγεία σχετίζεται με καλύτερα γνωστικά αποτελέσματα. Αντίθετα, η μυϊκή ενδυνάμωση είχε ασθενή επίδραση στην ευφυΐα» υποστηρίζει η Maria Aberg, που ηγήθηκε της μελέτης.

Δοκιμάστε τα κοινωνικά παιχνίδια

Αν θέλετε να βελτιώσετε τη δύναμη του εγκεφάλου σας, τότε το γνωστό Scrabble μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο!

«Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων καθώς και κοινωνική αλληλεπίδραση είναι ιδανικές επιλογές αν σκοπεύετε να ενισχύσετε τον δείκτη ευφυΐας σας» υποστηρίζει η σύμβουλος ψυχολογίας της MENSA, Maria Leitner.

Με αυτό το δοκιμασμένο, κλασικό επιτραπέζιο παιχνίδι, μπορείτε να αυξήσετε το  IQ σας κατά ένα βαθμό.

Τα «παρεξηγημένα» video games

Μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Rochester στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα first-person video games και στην ενισχυμένη οπτική αντίληψη στον «πραγματικό κόσμο», που αποτελεί κρίσιμο δομικό στοιχείο για τον δείκτη ευφυΐας.

«Η ικανότητα να λαμβάνει κανείς οπτικά ερεθίσματα με ταχύτητα και ακρίβεια είναι ανεκτίμητη όταν μετρά κανείς το IQ» ανέφερε η κλινική ψυχολόγος δρ Anita Abrams.

IQ: Tα 8 χαρακτηριστικά που έχουν οι έξυπνοι άνθρωποι!

Κάντε τεστ IQ ξανά και ξανά!

Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, η επανάληψη των τεστ IQ μπορεί να αυξήσει τον βαθμό ευφυΐας σας έως και κατά δύο μονάδες. Πρόκειται για μια αποδεδειγμένη τεχνική, η οποία σας «εξοπλίζει» με την ικανότητα να κατανοείτε το επόμενο τεστ.

«Αν το διάλειμμα είναι μικρό - για παράδειγμα μερικές ώρες- οι εξεταζόμενοι είναι πιο πιθανό να ανακαλούν τις στρατηγικές που αποδείχθηκαν πιο επιτυχημένες» ανέφερε ο καθηγητής ψυχολογίας Alan S. Kaufman.

Ξεχάστε το κρέας, ζήτω η χορτοφαγία!

Καλά νέα για τους χορτοφάγους, άσχημα για όσους το παρακάνουν με το κρέας. 

«Διάφορες μελέτες έχουν συνδέσει το υψηλότερο IQ με τη χορτοφαγική διατροφή» είπε η σύμβουλος ψυχολογίας της MENSA, Maria Leitner.

«Τόσο ο τρόπος ζωής, όσο και οι διατροφικές επιλογές των χορτοφάγων σχετίζονται με ισχυρή διανοητική λειτουργία και βραδύτερη γνωστική εξασθένηση» πρόσθεσε.

Μια αλλαγή στη διατροφή θα μπορούσε να «αναζωογονήσει» έως και κατά 10 χρόνια την ηλικία του IQ σας.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top