Συμπεριφορές που απομακρύνουν τον σύντροφό μας

Μήπως τις έχεις υιοθετήσει άθελά σου;

Είτε λόγω συνηθισμένων συμβουλών είτε λόγω κοινωνικών πιέσεων, οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να παρουσιάσουν ποιες είναι οι πιο επιθυμητές και δελεαστικές συμπεριφορές τους στην αναζήτησή τους για σύντροφο. Αυτή η παρουσίαση εστιάζει στα αρνητικά χαρακτηριστικά ή σε μοτίβα συμπεριφορών που κάνουν τους άλλους να φεύγουν. Κάθε άνθρωπος έχει συναισθηματικές και σωματικές αποσκευές και, όταν τελικά έρθουν αυτές στο φως, μπορεί να οδηγήσουν σε απογοήτευση και μπορούν να απειλήσουν τη σχέση.

Το να νευριάζει κάποιος με το παραμικρό δεν είναι δείγμα καλού χαρακτήρα 

Οι περισσότεροι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις τους τελειώνουν λόγω αναδυόμενων ασυμβίβαστων διαφωνιών ή κρίσεων όπως απιστίες ή κρυφοί εθισμοί.

Aυτό είναι το «διαζύγιο» που θα σώσει τη σχέση σου

Αλλά είναι διαπιστωμένο ότι συχνά υπάρχουν υποκείμενα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές προσωπικότητας που είναι πιθανό να απωθήσουν έναν σύντροφο ακόμα και όταν αυτοί οι πιο προφανείς λόγοι δεν υπάρχουν. Επιπλέον, οι άνθρωποι μπαίνουν σε κάθε νέα σχέση εκδηλώνοντάς τους ήδη και μπορεί εν αγνοία τους να δημιουργήσουν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία εάν δεν γνωρίζουν ότι συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο.

Υπάρχουν 10 από αυτά τα μοτίβα συμπεριφορών ή χαρακτηριστικά που εμφανίζονται ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια των συνεδριών θεραπείας ζευγαριών και σχέσεων. Αυτό που έχουν κοινό είναι ότι δεν σημειώνονται τόσο εύκολα στα πρώτα στάδια μιας σχέσης αλλά προκαλούν συναισθηματικές αλλεργίες με την πάροδο του χρόνου.

Έντονη τάση για αγανάκτηση

Οι συνεχείς εκφράσεις αγανάκτησης είτε γίνονται ανεκτές από τους άλλους είτε συμφωνούνται και διευρύνονται. Τις περισσότερες φορές αποτελούν κάλυμμα για την αδυναμία, αλλά εξακολουθούν να εγχέουν τοξικότητα στη σχέση όταν εκφράζονται συνεχώς. Οι αιτίες αγανάκτησης συχνά δεν επιδέχονται διόρθωση. Έχουν μια δική τους ζωή που μεταφέρει την αδυναμία στον άλλο σύντροφο.

Όταν κάποιος απογοητεύεται με το παραμικρό είναι πιθανόν να μην είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για σένα

Βιασύνη για όλα

Το Λευκό Κουνέλι στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων διακηρύσσει: «Άργησα. Άργησα. Για ένα πολύ σημαντικό ραντεβού. Δεν υπάρχει χρόνος για γεια/αντίο. Άργησα. Άργησα». Οι άνθρωποι που ζουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορούν να χαλαρώσουν, και προβλέπουν συνεχώς πιθανές κρίσεις ώστε να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα για κατάσταση μάχης. Η εστίασή τους είναι στο μέλλον και δεν μπορούν να είναι πλήρως παρόντες σε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Χαμηλή ανοχή σε απογοητεύσεις

Εξοργίζεται εύκολα; Τον εκνευρίζουν συχνά οι περισσότεροι άνθρωποι και καταστάσεις; Αντιδρά γρήγορα όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένει; Νιώθει ότι οι άλλοι καλούνται συχνά να «τον ηρεμήσουν;» Κανείς δεν μπορεί να είναι γύρω από ένα άτομο που είναι τόσο δυσανεκτικό σε πάρα πολλά μικρά ζητήματα στις περισσότερες περιπτώσεις. Απλώς αφαιρεί τη χαρά από οτιδήποτε καλό ή χαρούμενο που θα μπορούσε να επικεντρωθεί.

Το να υπεραναλύει κάποιος τα πράγματα, στο τέλος γίνεται κουραστικός 

Ατελείωτη επανεξέταση

Είναι κάποιος που πρέπει να εξετάζει τα πράγματα επανειλημμένα και να ξαναζεί κάθε αγωνιώδη στιγμή; Έχει εμμονή στο να φτάνει στο βάθος των πραγμάτων ακόμα κι αν επαναλαμβάνονται ασταμάτητα. Συνήθως είναι τόσο απασχολημένος με αυτές τις αιώνιες αναζητήσεις που δεν μπορεί να αφήσει νέες πληροφορίες που θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος αναμασήματος.

Θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο

Είναι πολύ δύσκολο να βρίσκεσαι με κάποιον που μπορεί να δει τον κόσμο μόνο από τη δική του οπτική γωνία, μιλάει μόνο για τον εαυτό του, δεν σου κάνει ερωτήσεις για τον εαυτό σου, δεν παρακολουθεί πράγματα που του έχεις πει, και κλέβει τη μερίδα του λέοντος σε κάθε αλληλεπίδραση. Αν αυτό το άτομο είναι χαρισματικό και συναρπαστικό, μπορεί να αξίζει την παράσταση, αλλά μην μπείτε στον κόπο να διαγωνιστείτε μαζί του για την προσοχή.

Όταν κάποιος σου δίνει υποσχέσεις και δεν τις τηρεί, φύγε όσο μπορείς πιο μακριά 

Χρόνια καθυστέρηση

Απλώς δεν υπάρχει επιτυχημένος τρόπος να αντιμετωπίσεις ένα άτομο που σε κρατά συνεχώς σε αναμονή. Συνήθως αισθάνεται απαίσια όταν σου το κάνει, οπότε είναι δύσκολο να του κρατήσεις μούτρα, αλλά τελικά θα σε τρελάνει. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για χρόνια καθυστέρηση είναι η αδράνεια. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν εύκολα να εγκαταλείψουν αυτό που κάνουν και δεν προγραμματίζουν αρκετό χρόνο για να μεταφερθούν από τη μια κατάσταση στην άλλη. Ωστόσο, συχνά χαρακτηρίζονται ως παθητικοί/επιθετικοί και δεν μπορούν να γίνουν εύκολα ανεκτοί.

Αθέτηση συμφωνιών και υποσχέσεων

Η συνεχής μη τήρηση των συμφωνιών είναι ένας σίγουρος τρόπος για να απομακρύνετε τους άλλους. Η εμπιστοσύνη σε μια σχέση είναι ο πυρήνας της επιτυχίας της. Εάν κάποιος θέλει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη σας, τότε δεν μπορεί να αγνοήσει ή να εκλογικεύσει την παραβίαση μιας συμφωνίας χωρίς μια προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης εκ των προτέρων ή μια ειλικρινή υπόσχεση να αλλάξει αυτή τη συμπεριφορά. Είναι ανθρώπινο να δίνεις μια υπόσχεση και μερικές φορές να μην μπορείς να την τηρήσεις, αλλά δεν είναι εντάξει να φαντάζεσαι ή να μην αναγνωρίζεις τη ζημιά που προκαλεί σε μια σχέση.

Αίσθημα ότι τον εκμεταλλεύονται

Ένα άτομο που είναι παρανοϊκό για το ότι τον εκμεταλλεύονται συχνά ανησυχεί για τα πάντα. Μπορεί να το δείξουν καθώς διαπραγματεύονται συνεχώς για να πετύχουν την καλύτερη προσφορά σε κάθε αλληλεπίδραση, παίρνοντας πιο εύκολα από ό,τι δίνουν και κατηγορώντας τους άλλους ότι τους εκμεταλλεύονται γρήγορα. Δεν αισθάνονται ότι οι άλλοι αξίζουν τη γενναιοδωρία τους αν δεν την έχουν κερδίσει με τα δικά τους πρότυπα.

Όταν κάποιος νιώθει συνεχώς θύμα, μάλλον είναι χειριστικός και κάνει επίκληση στο συναίσθημα

Σαρκασμός

Το παιχνιδιάρικο πείραγμα είναι απολύτως αποδεκτό εάν και τα δύο μέρη του πειράγματος είναι εντάξει με την αλληλεπίδραση. Αλλά ο σαρκασμός συνήθως έχει κάποιο επίπεδο περιφρόνησης ή κοροϊδίας που τον οδηγεί. Το άλλο άτομο από την άλλη μπορεί να είναι αρκετά καλοσυνάτο για να γελάσει αρχικά, αλλά είναι σαν να κρατά λουλούδια από τα αγκάθια και συνήθως δεν αισθάνεται καλά. Οι σαρκαστικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ανασφαλείς, να νιώθουν άβολα με την οικειότητα ή να φοβούνται και να προσπαθούν να το διαχειριστούν πειράζοντας, αλλά αυτή η συμπεριφορά μπορεί να γίνει προκλητική με την πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι τα ανέχονται πιο εύκολα εάν είναι οι άλλοι όντως αρκετά αστείοι χρησιμοποιώντας χιούμορ ή ζητούν πραγματικά συγγνώμη όταν τους λένε οι άλλοι ότι έχουν πληγωθεί, αλλά γίνεται πιο ανεπιθύμητο με την πάροδο του χρόνου αν παγιώνεται ως συμπεριφορά.

Νιώθουν αιώνια θύματα

Ο καθένας περνά περιόδους στη ζωή του που είναι πραγματικά θύμα ή βρίσκονται στη θέση όπου βιώνουν κάποιο σοβαρό τραύμα ή απώλεια. Οι περισσότεροι κάνουν ό,τι μπορούν για να ανακάμψουν και να επιστρέψουν σε μια καλύτερη ζωή, ακόμα κι αν χρειαστεί λίγος χρόνος. Υπάρχουν όμως και άλλοι που φαίνεται να υιοθετούν τον ρόλο του θύματος. Πάντα κάποιος τους αδικεί. Τους προδίδουν οι εμπειρίες ζωής. Οι άλλοι δεν είναι δίκαιοι απέναντί τους. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να κάνει τις περιστάσεις τους υποφερτές και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το βάθος της απελπισίας τους. Πολλοί προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Είναι παντρεμένοι με τη λύπη τους.

Συντάκτης: Αγγελική Λάλου

Πηγή:www.allyou.gr


 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top