Μήπως έχεις τοξική σχέση με τον εαυτό σου; Για τσέκαρε...

Τα 5 σημάδια που φανερώνουν ότι δεν σε προσέχεις

Σίγουρα έχεις ακούσει για τοξικές σχέσεις με τους γύρω σου, φίλους, σχέσεις, συγγενείς. Τι γίνεται όμως όταν η τοξικότητα ξεκινάει από τη σχέση με τον ίδιο σου τον εαυτό;

7 σημάδια ότι βρίσκεσαι σε μία τοξική σχέση

Η ψυχολόγος Dr Lalitaa Suglani, υποστηρίζει: «Το να είσαι σε μια τοξική σχέση, πηγάζει από την αντίληψη που έχεις για τον εαυτό σου. Αξίζει να δείχνεις σεβασμό και αγάπη προς εκείνον.Μπορεί να σημαίνει ότι αγνοούμε την υγεία μας και τα προειδοποιητικά σημάδια του οργανισμού μας ενώ τείνουμε να κατηγορούμε τον εαυτό μας για τα πάντα».

Πώς θα καταλάβεις ότι βρίσκεσαι σε μια σχέση που σε κάνει να υποφέρεις

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση με τον εαυτό σου είναι τοξική: 

1. Μιλάς υποτιμητικά για εσένα 
Το να μιλάς αρνητικά για τον εαυτό σου, είναι κάτι που κάνεις δυστυχώς συχνά. Η εσωτερική κριτική δύσκολα μπαίνει σε flight mode κι έτσι φτάνεις στο σημείο να γίνεσαι ο πιο σκληρός σου κριτής. 

2. Παραβιάζεις τα όριά σου
Χωρίς την οριοθέτηση, νιώθεις σαν να παραβιάζονται τα πάντα και φυσικά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι' αυτό γιατί αρχίζεις να το αποδέχεσαι.
Είναι σημαντικό λοιπόν να βάλεις προτεραιότητες και να μάθεις να λες και «όχι».

Loyalty Check: Το τεστ απιστίας στο TikTok που... δεν πρέπει να κάνεις

Μήπως έχεις τοξική σχέση με τον εαυτό σου; Για τσέκαρε...

3. Δεν βάζεις σε προτεραιότητα το self care
Ο χρόνος που αφιερώνουμε σε εμάς και στις ανάγκες μας δείχνει ότι μελλοντικά θα μπορούσαμε να διαθέσουμε και τον ανάλογο χρόνο στην περιποίηση κάποιου άλλου. Άρα το να σε παραμελείς, μόνο κακό μπορεί να κάνει στον εαυτό σου.  

4. Έχεις μη υγιείς μηχανισμούς άμυνας
Το να προσπαθείς διαρκώς να είσαι σε άμυνα, απειλεί κυρίως τη δική σου ψυχική υγεία εκτός από το ότι επιβαρύνει σημαντικά τους άλλους. Ήρθε η ώρα να κάνεις ένα θετικό βήμα στη ζωή σου που θα σε αποδεσμεύσει από το τοξικό πλαίσιο.

5. Πιστεύεις πως όσα κάνεις δεν είναι αρκετά 
Νιώθεις ότι κάθε μικρή ή μεγάλη προσπάθεια πέφτει στο κενό κι έτσι νιώθεις σχεδόν ανεπαρκής ακριβώς επειδή είσαι ο πιο αυστηρός σου κριτής. Με αυτό όμως δημιουργείς ένα τεράστιο χάσμα, το οποίο μπορεί να καλυφθεί μόνο αν αναγνωρίσεις  και αλλάξεις τις προβληματικές αυτές τακτικές που έχεις υιοθετήσει. 

Πηγή: mylife.com.cy

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top