3+1 τρόποι για να απασχολήσετε δημιουργικά το παιδί σας στο σπίτι

Μια παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας εξηγεί

δημιουργική απασχόληση

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» κράτησε για τρίτη μέρα κλειστούς τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία σε πολλές περιοχές της χώρας. Ωστόσο η παραμονή στο σπίτι μπορεί να γίνει διασκεδαστική τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς, ενισχύοντας τη σχέση τους και ανακαλύπτοντας νέους τρόπους ψυχαγωγίας και επικοινωνίας.

Η παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, Ελένη Μαλλινάκη, προτείνει τέσσερις τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να απασχολούν δημιουργικά το παιδί τους στο σπίτι. 

Να σημειωθεί ότι όλες οι παρακάτω δραστηριότητες πρέπει να γίνονται πάντα με την επίβλεψη και ενθάρρυνση του γονέα.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τους τρόπους δημιουργικής απασχόλησης στο σπίτι:

  • «Κορδόνι και κοφτό μακαρονάκι»: Δίνουμε στο παιδί ένα κορδόνι ή ένα κομμάτι σπάγκο και το προτρέπουμε να του περάσει κοφτό μακαρονάκι. Στόχος είναι το αποτέλεσμα να μοιάζει με κολιέ ή κομπολόι. Είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει το παιδί απασχολημένο καθώς θα προσπαθεί να πετύχει το πέρασμα και συγχρόνως εξασκείται η λεπτή κινητικότητα των δαχτύλων του και αναπτύσσεται ο συντονισμός ματιού – χεριού. 
  • «Πλαστοζυμαράκι για παιχνίδι»: Φτιάχνουμε ένα μείγμα από ένα φλιτζάνι αλεύρι, ένα φλιτζάνι βραστό νερό, μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα, μισό φλιτζάνι αλάτι και μια κουταλιά της σούπας λάδι. Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί και το πλαστοζυμαράκι είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές. Το παιδί απασχολείται δημιουργικά και αυτο-εκφράζεται. Η επαφή του παιδιού με τη ζύμη αποτελεί μια καλή αισθητηριακή άσκηση. 
  • «Μπόουλινγκ στο σπίτι»: Στήνουμε πλαστικά μπουκάλια στο έδαφος και δίνουμε στο παιδί μια μικρή πλαστική μπάλα. Στόχος είναι να ρίξει όσα περισσότερα μπουκάλια μπορεί. Είναι μια άσκηση που ευνοεί την αδρή κινητικότητα και την αντίληψη του σώματος του παιδιού στον χώρο. 
  • «Τα μουσικά μανταλάκια»: Δένουμε ένα λάστιχο ή ένα σκοινί σε δύο καρέκλες. Αφήνουμε λίγα μανταλάκια στη διάθεση του παιδιού, βάζουμε μουσική και το προτρέπουμε μέχρι να τελειώσει το αγαπημένο του μουσικό κομμάτι, να βάλει όσα περισσότερα μανταλάκια μπορεί πάνω στο σκοινί. Για να το διευκολύνουμε, μπορούμε αρχικά να παραλείψουμε τη μουσική μέχρι να εξοικειωθεί με τα αντικείμενα. Αυτή η άσκηση βοηθάει στη λεπτή κινητικότητα και στη συγκέντρωση της προσοχής του παιδιού.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top