Πέντε τρόποι για να καταλαβαίνεις καλύτερα το παιδί σου

Αυτό θα βοηθήσει πολύ στο να αναπτυχθεί η σχέση σας

παιδί

Αλήθεια, πόσες φορές σου έχει συμβεί να προσπαθείς να “ακούσεις” τι εκμυστηρεύεται το μικρό σου, ενώ παράλληλα ετοιμάζεις το φαγητό της επόμενης ημέρας, σιδερώνεις ή ετοιμάζεσαι για τη δουλειά; Σίγουρα αρκετές γιατί οι υποχρεώσεις μέσα στη μέρα είναι πολλές, επειδή όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η ολιγόλεπτη συνομιλία ανάμεσα σε γονιό και παιδί αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της καθημερινότητας, σού βρήκαμε 5 tips για να «ακούς» πιο ουσιαστικά το παιδί σου.

 

1: Θεωρείσαι δεδομένο ότι αυτό θα συμβεί

Έτσι, θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένη, όταν το μικρό σου σε πλησιάσει προβληματισμένο και θέλει να σου μιλήσει. Αν, παραδείγματος χάρη, τη στιγμή εκείνη είσαι στον υπολογιστή, μπορείς κάλλιστα να τους πεις με τον πιο γλυκό τόνο της φωνής σου ότι χρειάζεσαι μόλις δύο λεπτά, για να κλείσεις τα έγραφα σου και μετά θα είσαι όλη δική του μου. Με την τελευταία φράση, το παιδί σου ηρεμεί, γιατί διαπιστώνει έμπρακτα ότι θα είσαι πάντα εκεί για αυτό. Άσε που εσύ θα “ακούσεις” καθαρότερα ό,τι το προβληματίζει.

Θέλεις το παιδί σου να αγαπήσει το διάβασμα; Ακολούθησε αυτά τα tips

2: Κάνε ερωτήσεις

 Εντάξει, είπαμε ότι σήμερα θα μάθουμε να “ακούμε”, όμως, επειδή το παιδί σου είναι μικρό και η ικανότητα του να εκφράζεται ολοκληρωμένα ακόμα υπό εξέλιξη, καλύτερα να κάνεις μερικές ερωτήσεις και εσύ, προκειμένου να καταλάβεις ακόμα καλύτερα τι το προβληματίζει. Ακόμα και από την αρχή, αν διαπιστώσεις ότι το μικρό σου διστάζει να σου εκμυστηρευτεί αυτό που τόσο πολύ θέλει, γιατί δεν ξέρει από πού να αρχίσει να αφηγείται την ιστορία. “Για πες μου, λοιπόν, τι έγινε σήμερα και είσαι λίγο προβληματισμένο”, “Τι θέλεις να μου πεις”, “Και μετά; Τι σε πείραξε περισσότερο;” αποτελούν ενδεικτικές φράσεις για παιδιά κάθε ηλικίας.

3: Επανέλαβε μερικά σημεία της συζήτησης, αλλάζοντας τα με τον δικό σου τρόπο

Για παράδειγμα, αν αυτό που ενοχλεί το παιδί σου είναι το γεγονός ότι μάλωσε με τον καλύτερο του φίλο και στη συνέχεια δεν κάθισαν στο ίδιο θρανίο στο φροντιστήριο αγγλικών, μπορείς να πεις: “Ώστε συνέβη κάτι μεταξύ σας, και μετά δεν ήθελε να μιλήσετε, ε;”. Με τον τρόπο αυτό, πέρα του ότι θα βοηθήσεις το μικρό σου να καταλάβει ακόμα καλύτερα το πρόβλημα του, θα του δείξεις ότι πράγματι ακούς όσα μοιράζεται μαζί του, κερδίζοντας παράλληλα χρόνο, για να βρεις – και να του δώσεις – την κατάλληλη συμβουλή. 

Βαριέται το παιδί σου σπίτι; Απασχόλησέ το με υπέροχες δραστηριότητες

4: Άσε το παιδί να βρει μόνο του τη λύση

 Όπως σου είπα από την αρχή, σήμερα ακούμε. Μπορεί, λοιπόν, εσύ να έχεις ήδη αποφασίσει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για να λύσει το παιδί σου αυτό που το προβληματίζει, όμως, αυτό ίσως είναι καλύτερο σε πρώτη φάση να το βρει μόνο του. Γιατί, μόνο έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα παιδί μαθαίνει να βγάζει μόνο του τα δικά του συμπεράσματα.

Γιατί να μείνεις μακριά από τον πρώην σου;

5: Μην προσπαθήσεις να αλλάξεις από την αρχή το πώς νιώθει

Ναι μεν, ο στόχος σου είναι να βρείτε μαζί μία λύση για να είμαι χαρούμενο ξανά, όμως, αυτό, δεν πρέπει σίγουρα να συμβεί πριν καν σου πει το πρόβλημα του. Γιατί, αυτό που θέλει το μικρό σου, μεταξύ άλλων, είναι να συζητήσετε και να ανοίξει την καρδιά σου. Και εσύ να το ακούσεις.

Επιμέλεια: MyLife Team

Πηγή:mylife.com.cy 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top