Παιδί: Γιατί η σκληρή πειθαρχία έχει βλαβερές συνέπειες

Τι δείχνουν νέες έρευνες

παιδί πειθαρχία

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως σκληρή πειθαρχία ορίζεται ως η χρήση από τους γονείς καταναγκαστικών και λεκτικά επιθετικών εντολών καθώς και σωματικής τιμωρίας για την πειθαρχία των παιδιών.

Παιδί: Τα πολλαπλά οφέλη της εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου

Οι έρευνες δείχνουν ότι η σκληρή γονική μέριμνα έχει ως αποτέλεσμα παιδιά με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και προβλήματα συμπεριφοράς, αλλά πολλοί γονείς εξακολουθούν να την ασκούν. Οι ερευνητές του Penn State έλαβαν πρόσφατα επιχορήγηση ύψους $ 2,6 εκατομμυρίων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΗΠΑ) για τη βελτίωση της επιστημονικής κατανόησης της σκληρής πειθαρχίας και του ρόλου που παίζουν οι γονείς στη χρήση της.

Σύμφωνα με την Erika Lunkenheimer, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας και του Ινστιτούτου Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών και του Δικτύου Λύσεων για την Κακομεταχείριση των Παιδιών, η σκληρή γονική μέριμνα καταδικάζεται ευρέως από ερευνητές και επαγγελματίες για τις επιζήμιες συνέπειες για τα παιδιά.

Mήπως η σχέση σας έχει τελειώσει αλλά δε το βλέπετε;

“Υπάρχει ένα πλούσιο ερευνητικό έργο για την σκληρή πειθαρχία που δείχνει ότι αυτή είναι επιζήμια για την ανάπτυξη των παιδιών”, δήλωσε η Lunkenheimer. “Αυτό που θα θέλαμε να καταλάβουμε καλύτερα είναι το ποιοί παράγοντες διατηρούν τη χρήση της και την καθιστούν πιο σταθερή με την πάροδο του χρόνου.

“Πρέπει να προσδιορίσουμε τις πτυχές της γονικής αυτορρύθμισης που προκαλούν αυτές τις συμπεριφορές, έτσι ώστε να μπορούμε να μειώσουμε αποτελεσματικότερα την σκληρή πειθαρχία μέσω της παρέμβασης”, ανέφερε η Lunkenheimer.

Η Lunkenheimer και η ερευνητική της ομάδα σχεδιάζουν να προσδιορίσουν εάν συγκεκριμένοι συνδυασμοί ατομικών χαρακτηριστικών και τάσεων στις σχέσεις συμβάλλουν στη διατήρηση της σκληρής ανατροφής.

“Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ήδη ότι οι γονείς που χρησιμοποιούν σκληρή πειθαρχία είναι περισσότερο παρορμητικοί από τους μη σκληρούς γονείς και ότι τα ζευγάρια γονέων-παιδιών σε σκληρά περιβάλλοντα γονικής μέριμνας ρυθμίζουν ο ένας τον άλλο με πιο επιβλαβείς τρόπους, όπως μέσω του εξαναγκασμού”.

Tips για να ενισχύσεις τη μνήμη σου

Η έρευνα αυτή ευθυγραμμίζεται με μια πρόσφατη έκκληση για μείωση του παγκόσμιου προβλήματος της παιδικής κακοποίησης. Το 2015, τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν μια νέα ατζέντα για την εξάλειψη της βίας κατά των παιδιών έως το 2030, η οποία περιλαμβάνει την σκληρή σωματική βία.

Επιμέλεια: MyLife Team

Πηγή:mylife.com.cy 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top