Οι σκοτεινές ιστορίες πίσω από διάσημες ταινίες της Disney

Τα παραμύθια δεν έχουν πάντα happy end

Δείτε στο video του Reuters εικόνες από την άδεια Disneyland μετά την πανδημία του κορωνοϊού

Αν κάτι θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία σίγουρα είναι οι ταινίες της Disney. Χάρη σε αυτές μάθαμε να ονειρευόμαστε, να συνεχίζουμε παρά τις όποιες δυσκολίες και να πιστεύουμε πως το καλό πάντα θριαμβεύει στο τέλος.

Είναι γνωστό πλέον πως οι ταινίες της Disney βασίζονται κυρίως σε λαϊκά παραμύθια που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου. Εκείνο όμως που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι η σκοτεινή πλευρά αυτών των παραμυθιών. Μπορεί η Disney να τις απέκρυψε σκόπιμα, για να μην τραυματίσει ανεπανόρθωτα τις αθώες μας παιδικές ψυχές, εμείς όμως επιλέξαμε πέντε από τις αγαπημένες μας ταινίες και σας παρουσιάζουμε την… ανατριχιαστική τους όψη

Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε την ιστορία της Χιονάτης. Ένα όμορφο κορίτσι που έπεσε θύμα της ζήλειας της κακιάς μητριάς της, γλίτωσε από μία απόπειρα δολοφονίας, αλλά δεν ξέφυγε από το δηλητηριασμένο μήλο που της έκοψε απότομα το νήμα της ζωής. Το τέλος ήταν ευτυχές για τη Χιονάτη, η οποία ξύπνησε χάρη στο φιλί του πρίγκιπα, αλλά όχι τόσο ευχάριστο για τη μάγισσα – μητριά, η οποία βούτηξε στο κενό με μία θεαματική πτώση.

Οι αδερφοί Grimm μας παρουσιάζουν μία άλλη, περισσότερο σκοτεινή, εκδοχή. Η κακιά μητριά προσπάθησε να σκοτώσει την Χιονάτη όχι μόνο μία φορά, αλλά τρεις! Όταν έμαθε ότι η Χιονάτη τελικά επέζησε, αποφάσισε να την ξεφορτωθεί μια και καλή την ημέρα του γάμου της, όμως φαίνεται πως ήταν γραμμένη στη μοίρα της η αποτυχία. Η τιμωρία της ήταν φριχτή, με την ίδια να αναγκάζεται να χορεύει μέχρι θανάτου φορώντας πυρωμένα γοβάκια.

Η μικρή γοργόνα

Η ιστορία της Άριελ είναι μία ωδή στις θυσίες του έρωτα. Ερωτευμένη με τον πρίγκιπα Έρικ, δε δίστασε να κάνει τα πάντα ώστε να αποκτήσει ανθρώπινα πόδια – ακόμα και να χαρίσει τη φωνή της! Ύστερα από πολλές περιπέτειες, η κοκκινομάλλα ηρωίδα κέρδισε πίσω τη φωνή της και παντρεύτηκε τον πρίγκιπα. 

Στο αυθεντικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν οι θυσίες της γοργόνας δεν οδήγησαν στο πολυπόθητο happy end. Το τίμημα για να αποκτήσει ανθρώπινα πόδια ήταν ακόμα πιο βαρύ: αν δεν κατάφερνε να παντρευτεί τον πρίγκιπα θα πέθαινε, ενώ κάθε της βήμα συνοδευόταν από αβάσταχτο πόνο. Με τον πρίγκιπα να παντρεύεται τελικά άλλη, στη γοργόνα δόθηκε άλλη μία ευκαιρία να ζήσει, αρκεί να σκότωνε τον αγαπημένο της. Εκείνη προτίμησε να αυτοκτονήσει και η αυτοθυσία της επιβραβεύτηκε, με την ίδια να μεταμορφώνεται σε αφρό της θάλασσας.

Μουλάν

Η Μουλάν υπήρξε το πρότυπο της παιδικής μας ηλικίας. Πήρε στα κρυφά τη θέση του πατέρα της και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πολέμου, αν και δεν κατάφερε να κρύψει για πολύ καιρό το μυστικό της. Η δυναμικότητα και η αυτοθυσία τη Μουλάν δεν άφησαν ασυγκίνητο τον Λοχαγό Σανγκ και ο έρωτας για άλλη μία φορά θριάμβευσe.

Ο μύθος της Μουλάν μετρά πολλούς αιώνες πίσω, ωστόσο το τέλος της ήταν περισσότερο τραγικό απ’ όσο φανταζόμασταν. Η μοίρα της μετά τον πόλεμο της επιφύλασσε τοn ρόλο της ερωμένης του νέου αυτοκράτορα, κάτι που την ντρόπιασε και την οδήγησε στην αυτοκτονία.

Η Σταχτοπούτα

Η ηρωίδα που για χάρη της αναστατώθηκε ένα ολόκληρο βασίλειο. Παρά τη βάρβαρη συμπεριφορά της μητριάς της, η Σταχτοπούτα κατάφερε να πάει στο χορό και να καταπλήξει τα πλήθη. Μπορεί η μητριά και οι θετές αδερφές της να έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να την «σαμποτάρουν», στο τέλος η αλήθεια έλαμψε και η Σταχτοπούτα παντρεύτηκε μεγαλοπρεπώς με τον πρίγκιπα της καρδιάς της. 

Η εκδοχή του Τζιαμπατίστα Μπαζίλε μας δίνει κάποιες φρικιαστικές λεπτομέρειες της ιστορίας, τις οποίες η Disney φρόντισε να αποσιωπήσει για ευνόητους λόγους. Οι θετές αδερφές της Σταχτοπούτας ήταν τόσο απεγνωσμένες να γίνουν οι εκλεκτές του πρίγκιπα, σε σημείο που έφτασαν να κόψουν τα δάχτυλα και τις φτέρνες τους ώστε τα πόδια τους να χωρούν στο γοβάκι. Στο τέλος ένα σμήνος από περιστέρια, τα οποία ήταν πιστοί φίλοι της Σταχτοπούτας, όρμησαν καταπάνω τους και τσίμπησαν τα μάτια τους με μανία, τυφλώνοντάς τες.

Η Ωραία Κοιμωμένη

Η Ωραία Κοιμωμένη είναι μία ταινία που λατρεύουμε να βλέπουμε μέχρι και σήμερα. Η πριγκίπισσα Ορόρα έπεσε θύμα μίας κατάρας που την έριξε σε βαθύ ύπνο για πολλά χρόνια. Τα μάγια λύθηκαν όταν ο βασιλιάς Φίλιππος φίλησε τη νεαρή πριγκίπισσα και ύστερα ζήσαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα. 

Η ιστορία της Ωραίας Κοιμωμένης βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του Σαρλ Περώ, το οποίο παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα και αρκετά σκοτεινή τροπή. Στην αυθεντική εκδοχή του παραμυθιού η ηρωίδα λέγεται Ταλία και δεν είναι ένα φιλί αυτό που την ξυπνά από το λήθαργο, αλλά τα δίδυμα παιδιά της. Πώς προέκυψε αυτό; Κατά τη διάρκεια του ύπνου της έπεσε θύμα βιασμού από έναν βασιλιά που έτυχε να περάσει από τον πύργο κι έμεινε έγκυος. Η τραγική περιπέτεια της Ταλία δεν τελειώνει εδώ: λίγα χρόνια αργότερα συναντιέται ξανά με τον βασιλιά, ο οποίος είναι ήδη παντρεμένος. Η σύζυγός του ήταν αποφασισμένη να τους ξεφορτωθεί και γι’ αυτό ζήτησε να σκοτώσουν τα δίδυμα και να τα προσφέρουν σαν γεύμα, ενώ για την Ταλία έδωσε εντολή να την κάψουν ζωντανή. Η μητέρα και τα παιδιά διέφυγαν τον κίνδυνο, ενώ η αδίστακτη σύζυγος δε στάθηκε και τόσο τυχερή, καθώς πέθανε με τον ίδιο μαρτυρικό τρόπο που είχε σχεδιάσει για την Ταλία.

Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Κρυσταλλόγιαννη


 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top