Δέκα τροφές που ενισχύουν τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία

Δες ποιες είναι για να τις εντάξεις στη διατροφή σου

10 Τροφές Για Καλύτερη Μνήμη Και Γνωστική Λειτουργία

Η μνήμη και γενικά η γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου μας μπορούν να ενισχυθούν μέσα από καθημερινές απλές κινήσεις, όπως ο σωστός και καλός ύπνος, αλλά και μια ισορροπημένη διατροφή. Να μερικές τροφές που αυτή πρέπει να περιέχει προς αυτήν την κατεύθυνση.

5 φυσικοί τρόποι για να μειώσεις τη χοληστερίνη

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τη φλεγμονή, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και να βελτιώσει τις μαθησιακές ικανότητες.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε βελτιωμένες γνωστικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και της εστίασης.

Κουρκουμάς

Η δραστική ένωση του κουρκουμά, που ονομάζεται κουρκουμίνη, έχει αποδειχθεί ότι διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μειώνει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου. Τα ωμέγα-3 μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και να επιβραδύνουν τη διανοητική επιβράδυνση που σχετίζεται με την ηλικία.

Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας είναι γεμάτοι με αντιοξειδωτικά και διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη μνήμη.

Πώς να παραμείνετε fit και δραστήριες ακόμη και το καλοκαίρι

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολικές ενώσεις που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα κάσιους, είναι γεμάτοι με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και υγιή λίπη που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συνδεθεί με βελτιωμένη μνήμη και γνωστικές ικανότητες.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη και ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη, τα οποία μαζί προάγουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνουν την εστίαση και τη μνήμη.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β6 και Β12, φυλλικού οξέος και χολίνης. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και ενισχύουν τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την πρόληψη της πνευματικής παρακμής και τη βελτίωση της μνήμης. Η βιταμίνη C δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τον εγκέφαλο από βλάβες.

Πηγή: allyou.gr

Επιμέλεια: Ναταλία Πετρίτη

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top