Τί είναι οι ελεύθερες ρίζες και πώς μπορούμε να προστατευθούμε από αυτές

Τι μπορείς να τρως ώστε να θωρακίσεις τον οργανισμό σου

φρουτα

Οι ελεύθερες ρίζες είναι οι χημικές ενώσεις που παράγονται στο σώμα μας, έπειτα από την έκθεσή μας σε διαφορετικές φυσικοχημικές συνθήκες ή παθολογικές καταστάσεις. Η ισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, αλλιώς το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από τη δημιουργία του άκρως καταστροφικού για την υγεία μας οξειδωτικού στρες.

Θες να έχεις επίπεδο στομάχι; Δες πως μπορείς να το αποκτήσεις

Όταν αυτό πραγματοποιείται, οι ελεύθερες ρίζες μεταβάλλουν δυσμενώς τα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και το DNA μας, κάνοντάς μας ευαίσθητες στην εμφάνιση διάφορων ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, το οξειδωτικό στρες έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της γήρανσης του οργανισμού μας.

Μερικές από τις συνθήκες που οδηγούν στη δημιουργία ελευθέρων ριζών είναι η έκθεση σε ακτινοβολία, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, αλλά και συνήθειες όπως το κάπνισμα.

O οργανισμός μας είναι εφοδιασμένος με αντιοξειδωτικά συστήματα για να αμύνεται απέναντι στη δράση τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι μπορεί να εκμηδενίσει την επιρροή του από αυτές. Για να τον βοηθήσουμε λοιπόν στην κρίσιμη αυτή μάχη, μπορούμε να ενισχύσουμε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών παραγόντων, κυρίως μέσω της διατροφής μας.

Πώς θα βελτιώσεις την στάση του σώματος σου ώστε να μην πονάς

Οι καλύτερες τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν είναι:

  • Tα μούρα (φράουλα, βατόμουρο, μύρτιλλο, σμέουρο κ.λπ.).
  • Tα εσπεριδοειδή (γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι κ.λπ.).
  • Tα παράγωγα της σόγιας.
  • Tο καρότο.

Πηγή: allyou.gr

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top