Φρόντισε τα ούλα σου: Κάνε το self test για να μάθεις αν είναι υγιή

Πώς η υγεία των ούλων μας, συμβάλλει στη συνολική μας υγεία

Periogard

Το ήξερες ότι τα ⅔ του πληθυσμού αντιμετωπίζουν ασθένειες των ούλων; Ωστόσο, μόνο ένα μέρος αυτού αναλαμβάνει δράση για να λύσει το πρόβλημα. 

Τα ούλα είναι σημαντικά για τη γενικότερη υγεία και φυσική μας κατάσταση, αφού συμβάλλουν στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό έρχεται να μας υπενθυμίσει η σημερινή μέρα, 12η Μαϊου, η οποία είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας των Ούλων.

Το σλόγκαν της φετινής εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας (EFP), είναι η φράση «treat your gums», δηλαδή «φρόντισε τα ούλα σου». Στόχος της είναι να μας ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής θεραπείας των παθήσεων των ούλων.

Γιατί παραμελούμε τα ούλα μας ενώ είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας;

Ένας από τους κύριους λόγους είναι η έλλειψη εκπαίδευσης και ικανότητας αναγνώρισης συμπτωμάτων, κυρίως στην αρχική φάση και προτού επισκεφτούμε τον οδοντίατρό μας.

Η παραμέληση των συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για τη στοματική υγεία αλλά και για ολόκληρο το σώμα, καθώς οι ασθένειες των ούλων είναι χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις που επηρεάζουν μεγάλο ποσοστό ενηλίκων παγκοσμίως, προκαλώντας απώλεια δοντιών και άλλα προβλήματα στο στόμα. 

Επίσης, συνδέονται με μεγάλα συστηματικά προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η χρόνια νεφρική νόσος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Αλτσχάιμερ, η στυτική δυσλειτουργία, ορισμένες μορφές καρκίνου και πιο σοβαρές εκβάσεις του Covid-19. 

Πώς θα μάθεις αν τα ούλα σου έχουν πρόβλημα; Κάνε το τεστ!

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι το τεστ αυτοαξιολόγησης που δημιουργήθηκε από την Periogard. 

Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα για την υγεία των ούλων σου, αλλά και πώς μπορείς να χρησιμοποιείς το τεστ, ώστε να μην αφήνεις τίποτα στην τύχη.

Πώς η ασθένεια των ούλων αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Το στόμα, ως η πύλη εισόδου στο σώμα, αποτελεί ένα σημείο εισόδου βακτηρίων και μικροβίων, τα οποία μπορούν να εισέλθουν στο αναπνευστικό μας σύστημα καθώς και στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα ούλα αποτελούν ένα φυσικό προστατευτικό φράγμα ενάντια στα βακτήρια. Όταν γίνονται κόκκινα και με φλεγμονές, το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να παρέμβει για να επιτεθεί στα βακτήρια που προκαλούν τη φλεγμονή. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα εστιάζει στο στόμα μας, αναγκαστικά παραμελεί τα άλλα μέρη του σώματός μας, στα οποία μπορεί να εμφανιστεί μόλυνση ή φλεγμονή.

Τα προβλήματα των ούλων προκαλούνται από τη συσσώρευση μικροβίων κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα του στόματος.

Τα πρώτα σημάδια συχνά αναγνωρίζονται πολύ αργά και η αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης του προβλήματος, μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες.

Εάν το πρόβλημα των ούλων δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξαπλωθεί στο οστό του δοντιού και σταδιακά να επηρεάσει τις δομές που το υποστηρίζουν, οδηγώντας τελικά ακόμα και σε απώλεια δοντιών.

Τα βακτήρια του στόματος μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια των ούλων. Αυτά τα βακτήρια τρέφονται και αναπτύσσονται με υπολείμματα τροφών που συσσωρεύονται μέσα και γύρω από τη γραμμή των ούλων και ανάμεσα στα δόντια.

Πρέπει να γνωρίζεις ακόμα ότι η πρώιμη μορφή της νόσου των ούλων ονομάζεται ουλίτιδα και αναστρέφεται εύκολα με:

  • Μια σωστή οδοντιατρική ρουτίνα, αφαιρώντας το βακτηριακό φιλμ, που ονομάζεται πλάκα
  • Χρησιμοποιώντας μια αντιβακτηριακή οδοντόκρεμα όπως η PerioGard σε καθημερινή βάση
  • Κάνοντας χρήση οδοντικού νήματος και ξεπλένοντας με τη βοήθεια του συστήματος PerioGard
  • Αλλά και πραγματοποιώντας επισκέψεις στον οδοντίατρό σου για επαγγελματικό καθαρισμό, δύο φορές το χρόνο.

Η πιο σοβαρή ασθένεια των ούλων, που ονομάζεται περιοδοντίτιδα, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από οδοντίατρο. Στην περιοδοντίτιδα, η φλεγμονή που προκαλείται από τα βακτήρια επιτίθεται όχι μόνο στα ούλα αλλά και στο οστό που συγκρατεί τα δόντια στη θέση τους. 

Η φλεγμονή που προκαλείται από τα βακτήρια δίνει το σήμα για το ανοσοποιητικό σας σύστημα να τεθεί σε δράση. Σε υγιείς ανθρώπους, οι ήπιες λοιμώξεις περνούν απαρατήρητες επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα εκπληρώνει το ρόλο του, προκειμένου να απαλλαγεί από τα κακά βακτήρια. Αλλά όταν ένα άτομο δεν είναι υγιές, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να συμβαδίσει και οι ασθένειες κυριαρχούν.

Πώς μπορεί η μόλυνση του στόματος να βλάψει το υπόλοιπο σώμα μου;

Η ουλίτιδα και οι περιοδοντικές νόσοι είναι φλεγμονώδεις ασθένειες που προκαλούνται από περίσσεια βακτηρίων στο στόμα. Όταν τα ούλα γίνονται κόκκινα και αποκτούν φλεγμονές, το ανοσοποιητικό σύστημα επεμβαίνει για να επιτεθεί στα βακτήρια που προκαλούν τη φλεγμονή.

Αυτά τα βακτήρια είναι ο εχθρός του ανοσοποιητικού συστήματος και προσπαθούν να διαταράξουν την ικανότητά του, να σκοτώνει τα μικρόβια.

Διατηρώντας το στόμα σου  υγιές και απαλλαγμένο από λοιμώξεις επιτρέπεις στο ανοσοποιητικό σύστημα να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στο υπόλοιπο σώμα. Όπως ένας στρατός που εκτρέπεται σε ένα μέτωπο μάχης ενώ ο εχθρός επιτίθεται αλλού, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να στρέψει την προσοχή του σε οξείες λοιμώξεις στο στόμα σου ενώ αφήνει άλλες να ευδοκιμήσουν σε άλλα μέρη του σώματος.

Γι΄αυτό μην το ξεχνάς! Φρόντισε τα ούλα σου γιατί η υγεία των ούλων και των δοντιών σου μπορεί να επηρεάσει τη γενική σου ευεξία. Η αμέλεια ενός προβλήματος, μόνο χειρότερο μπορεί να το κάνει.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top