Plant-based διατροφή: Ποιες είναι οι διαφορές της από τη χορτοφαγική

Τι είναι και πώς να την υιοθετήσεις

plant-based διατροφή

Με τον όρο plant-based διατροφή εννοούμε αυτή που βασίζεται σε μη επεξεργασμένες τροφές φυτικής προέλευσης, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, σπόρους, ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής άλεσης με αποφυγή ή περιορισμό ζωικών και επεξεργασμένων προϊόντων.

Light και νόστιμες τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο

Η plant-based διατροφή έχει κάποιες διαφορές με την αυστηρή χορτοφαγική. Στη vegan διατροφή έχουμε αποκλεισμό ζωικών προϊόντων τόσο από τη διατροφή όσο και από την καθημερινότητα.(π.χ. οι vegans δεν χρησιμοποιούν προϊόντα από δέρμα). Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν προϊόντα φυτικής προέλευσης που όμως έχουν υποστεί επεξεργασία και έτσι παύουν να είναι υγιεινά.

H Xριστίνα Μπόμπα δίνει συνταγή για υγιεινό smoothie

Η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να ακολουθηθεί από όλους με τη σωστή καθοδήγηση ειδικών διατροφολόγων- διαιτολόγων. Από πληθώρα μελετών φαίνεται να επιδρά θετικά στην παχυσαρκία, την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη, την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, την αυξημένη αρτηριακή πίεση και την πρόληψη του καρκίνου.

Τα άτομα που ακολουθούν plant- based διατροφή δεν διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, μερικά από τα οποία ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα, δεν μπορούν να συντεθούν από το σώμα και πρέπει να ληφθούν από τροφή. Τα βασικά αμινοξέα βρίσκονται στο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, καθώς και σε πολλές φυτικές τροφές, όπως το quinoa.

Τα απαραίτητα αμινοξέα μπορούν επίσης να ληφθούν με την κατανάλωση ορισμένων συνδυασμών φυτικών τροφίμων.

Πώς θα ξεκινήσεις μια φυτική διατροφή

Να τρως πολλά λαχανικά

Άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου για το κρέας. Οι μικρότερες ποσότητες κρέατος στα γεύματα είναι μία καλή ιδέα.

Επίλεξε καλά λιπαρά

Τα λιπαρά σε ελαιόλαδο, ελιές, ξηρούς καρπούς και καρύδια, σπόρους και αβοκάντο είναι ιδιαίτερα υγιεινές επιλογές.

Μαγείρεψε ένα χορτοφαγικό γεύμα τουλάχιστον μία νύχτα την εβδομάδα. Φτιάξε αυτά τα γεύματα γύρω από φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά.
Συμπεριέλαβε δημητριακά ολικής αλέσεως για πρωινό. Ξεκίνησε με πλιγούρι βρώμης, κινόα, φαγόπυρο ή κριθάρι. Στη συνέχεια, πρόσθεσε μερικά καρύδια ή σπόρους μαζί με φρέσκα φρούτα.
Κατανάλωσε πράσινα φυλλώδη λαχανικά. 
Φτιάξε ένα γεύμα γύρω από μια σαλάτα.
Φάε φρούτα για επιδόρπιο. Ένα ώριμο, ζουμερό ροδάκινο, ένα δροσιστικό κομμάτι καρπούζι ή ένα τραγανό μήλο θα ικανοποιήσει την επιθυμία σου για ένα γλυκό δάγκωμα μετά από ένα γεύμα.

Πηγή:mylife.com.cy 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top